• Business

    Μεγάλο deal στην ενέργεια: Η KKR εξαγοράζει την Encavis αντί 2,8 δισ. ευρώ

    • NewsRoom

    Joseph Y. Bae, διευθύνων σύμβουλος της KKR


    Ενα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα deal στο χώρο της ενέργειας ολοκληρώνεται καθώς η KKR & Co. έδωσε το πράσινο φως για να εξαγοράσει την εταιρείας Encavis AG η οποία δραστηριοποιείται στην ανανεώσιμες πηγές. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, η συμφωνία φτάνει τα 2,8 δισ. ευρώ, όσο αποτιμάται η γερμανική εταιρεία.

    H εκτιμώμενη αποτίμηση φτάνει τα 15,8x EBITDA του 2024.

    Η εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων προσφέρεται να αγοράσει όλες τις μετοχές της Encavis στα 17,50 ευρώ η κάθε μία σε μετρητά, που αντιπροσωπεύει 54% premium σε σχέση με την τιμή κλεισίματος στις 5 Μαρτίου, πριν το Bloomberg News αναφέρει ότι η KKR βρισκόταν σε προχωρημένες συνομιλίες για μια πιθανή εξαγορά. Η Viessmann θα είναι συνεπενδυτής στη συμφωνία.

    Οι μετοχές της Encavis έχουν υποχωρήσει σχεδόν στο μισό από τότε που έφτασαν σε επίπεδο ρεκόρ τον Ιανουάριο του 2021. Η πτώση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας πλήττει τα λειτουργικά αποτελέσματα του γερμανικού παραγωγού ενέργειας, έγραψε η Berenberg σε πρόσφατο σημείωμά της. Η εταιρεία διαθέτει 80 και πλέον αιολικά πάρκα και περισσότερα από 200 ηλιακά πάρκα στην Ευρώπη, παρέχοντας σε πάνω από 2,2 εκατομμύρια νοικοκυριά ανανεώσιμη ενέργεια. Επίσης, συμβουλεύει εταιρείες για την κατασκευή επιτόπιων φωτοβολταϊκών σταθμών και συστημάτων αποθήκευσης μπαταριών.

    Η KKR, η οποία έχει ήδη εξασφαλίσει το 31% των μετοχών στον φορέα εκμετάλλευσης αιολικών και ηλιακών πάρκων του Αμβούργου, θα προχωρήσει στη συνέχεια στη διαγραφή των μετοχών της Encavis από το χρηματιστήριο. Το υφιστάμενο διοικητικό σχήμα αναμένεται να παραμείνει και υπό τη νέα ιδιοκτησία.

    «Μέσω της εξαγοράς, η Encavis θα μεγαλώσει τη συμβολή της στη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια στην Ευρώπη», δήλωσε η KKR. Η κοινοπραξία σχεδιάζει να ενισχύσει το pipeline της εταιρείας, να επεκτείνει τη χωρητικότητα και να αυξήσει την παρουσία της σε βασικές αγορές.

    Η Encavis λειτουργεί 40 χερσαία αιολικά πάρκα και 190 ηλιακά πάρκα σε όλη την Ευρώπη. Η εταιρεία κατασκευάζει και συντηρεί επίσης αιολικά και ηλιακά πάρκα μέσω ιταλικής θυγατρικής.

    Η καθαρή ενέργεια το 2023 θα αντιπροσωπεύει για πρώτη φορά πάνω από το ήμισυ της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία. Η χώρα, η οποία παλεύει να στηρίξει τη μεγάλη οικονομία της μετά τον περιορισμό των μεταφορών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, έχει στραφεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να καλύψει το κενό και στοχεύει σε 80% καθαρή παραγωγή ενέργειας έως το 2030.

    Σύμβουλος της KKR για τη συμφωνία είναι η PJT Partners Inc. Η Goldman Sachs Group Inc. συνεργάζεται με το διοικητικό συμβούλιο της Encavis, ενώ η Lazard Inc. συμβουλεύει το εποπτικό της συμβούλιο.

    Διαβάστε επίσης:

    Έλληνες εφοπλιστές: Τι αγοράζουν και τι πουλούν στη second hand αγορά
    Διεθνές Επιμελητήριο (ICC Ελλάς): «Εμφύλιος» με μαζικές παραιτήσεις και αιχμές κατά του Πέτρου Δούκα
    Η ΔΕΗ είναι πλέον «Εθνικός Πρωταθλητής» και το οφείλει στο management του Γιώργου Στάσση – Άρθρο παρέμβαση



    ΣΧΟΛΙΑ