• Business

    Space Hellas: Η αύξηση 121% στα EBITDA, οι εξαγορές και το ανεκτέλεστο στα 150 εκατ. ευρώ


    Ισχυρή αύξηση τζίρου και EBITDA ανακοίνωσε η Space Hellas για το εξάμηνο, ενώ ταυτόχρονα τονίζει ότι συνεχίζει την δραστηριότητά της στα έργα πληροφορικής του Ταμείου Ανάκαμψης.

    Συγκεκριμένα ο τζίρος ανήλθε στα 62,3 εκατ. ευρώ, έναντι 53,0 εκατ. το 2022, το EBITDA έκλεισε σε 9,3 εκατ. ευρώ έναντι 4,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022, παρουσιάζοντας αύξηση 121%.

    Ωστόσο οι ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες παρουσιάζονται αρνητικές κατά 36,0 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα και ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 79 εκατ. ευρώ από 60,4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

    Το αρνητικό πρόσημο των λειτουργικών ταμειακών ροών είναι χαρακτηριστικό των εξαμήνων της SPACE HELLAS καθώς παρατηρείται αποπληρωμή σημαντικού κόστους που αφορά σε υπηρεσίες τρίτων στην αρχή εκάστοτε έτους. Η επιβάρυνση των φετινών λειτουργικών ταμειακών ροών προήλθε τόσο από την αύξηση της συμμετοχής στον τζίρο του Ομίλου σύνθετων έργων δημοσίου μεγαλύτερου χρονικού ορίζοντα υλοποίησης, όσο και από την προσπάθεια του Ομίλου να διασφαλίσει καλύτερες τιμές αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών.

    Επίσης τον Μάρτιο του 2023 η SPACE HELLAS ανακοίνωσε την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου συνολικής ονομαστικής αξίας 9.600.000 ως ισχύουν για χρηματοδότηση επιλέξιμων δαπανών επενδυτικού σχεδίου στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ). Εκδότρια είναι η SPACE HELLAS και ομολογιούχοι δανειστές το Ελληνικό Δημόσιο σε ποσοστό 62,5% και η Alpha Bank σε ποσοστό 37,5%.

    Τα μεγάλα έργα

    Στο δημόσιο τομέα η Space Hellas δραστηριοποιείται σε φορείς που έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση προσφέροντας υπηρεσίες και συμβάσεις υποστήριξης με μακροχρόνιο ορίζοντα.

    Πρόσφατα μάλιστα, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, ο CEO κ. Ιωάννης Μερτζάνης είπε ότι το ανεκτέλεστο ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ.

    Από τα σημαντικότερα έργα είναι η προμήθεια και εγκατάσταση διαδραστικών συστημάτων μάθησης για το υπουργείο Παιδείας, έργο αξίας 32 εκατ. ευρώ ενώ παράλληλα έχει αναλάβει και την Ανάπτυξη συστημάτων Πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών για την Ενίσχυση της εθνικής ικανότητας ελέγχου και επιτήρησης εξωτερικών συνόρων για λογαριασμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έναντι 26 εκατ. ευρώ.

    Επίσης προς υπογραφή είναι τα έργα «Υποστήριξη προς δημόσιους φορείς με στόχο τη συμμόρφωση προς τον ευρωπαϊκό κανονισμό για την προστασία δεδομένων GDPR (General Data Protection Regulation) αξίας 12 εκατ. ευρώ αλλά και το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής αξίας 7 εκατ. ευρώ.

    Εξαγορές

    Η αναπτυξιακή πορεία του Ομίλου Space Hellas τα τελευταία χρόνια εστιάστηκε στην ενίσχυση

    του ανθρώπινου δυναμικού, την τεχνογνωσία, τις υποδομές αλλά και σε εξαγορές εταιρειών που διευρύνουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες ICT, όπως αυτές στο χώρο του λογισμικού με τη SingularLogic, στο ΙΟΤ με τη Senseone, στο Open Source Intelligence με την Web-IQ και στο Smart Agriculture με την AgroApps.

    Η Space Hellas με την πρόσφατη απόκτηση του 39,973% κατέστη κύριος μέτοχος στη θυγατρική της, SINGULARLOGIC με ποσοστό 99,9335% και, επικεντρώνεται στην ενίσχυση της ηγετικής θέσης του ομίλου στο Digital Integration αξιοποιώντας την συνεργασία και τα εργαλεία από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές λογισμικού παγκοσμίως κ.ά, αλλά και τα ιδιοπαραγώμενα λογισμικά της SINGULARLOGIC.

    Διαβάστε επίσης:

    Space Hellas: Αύξηση τζίρου στα €62,3 εκατ. και EBITDA στα €9,3 εκατ. το α’ εξάμηνο 2023

    Βιοκαρπέτ: Βουτιά στα κέρδη το α΄ εξάμηνο

    Πρόστιμο 230.150 ευρώ στη BIC- Πωλούσε σχολικά είδη με υψηλότερο περιθώριο κέρδους



    ΣΧΟΛΙΑ