• Business

    S&P για Mytilineos: Αναβαθμίζει το outlook από σταθερό σε θετικό-Bλέπει εκτίναξη κερδών

    • NewsRoom
    Χρηματιστήριο: Ο Μυτιληναίος κοιτάζει τα 15,50 μετά το ρεκόρ, απορροφούν την προσφορά ΕΤΕ και Alpha

    Ευάγγελος Μυτιληναίος


    Στην αναβάθμιση του outlook της Mytilineos από σταθερό σε θετικό προχώρησε η Standard and Poor’s.

    Σε σημερινό του report ο οίκος αναβαθμίζει το outlook της Mytilineos – από σταθερό σε θετικό – αναγνωρίζοντας την αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας, παρά το ρευστό διεθνές περιβάλλον και τις προκλήσεις της ενεργειακής και υγειονομικής κρίσης. To θετικό outlook αντανακλά μια πιθανή αναβάθμιση τους επόμενους 12 μήνες, που εξαρτάται από την πορεία των  αναθέσεων έργων στην εταιρεία.
    Σύμφωνα με το τρέχον βασικό σενάριο, αναμένει από την εταιρεία   EBITDA ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ ή περισσότερα το 2022, σε σύγκριση με 350 εκατ. ευρώ το 2021. Τότε το προσαρμοσμένο χρέος της εταιρείας προς EBITDA θα βελτιωθεί σε περίπου 2,5x (μετά την εξαίρεση των 150 εκατ. ευρώ μετρητά).

    Συγκεκριμένα η S&P βλέπει εκτίναξη κερδών καθώς η εταιρεία ανταποκρίνεται με επιτυχία στις προκλήσεις, παρά το ασταθές διεθνές περιβάλλον με την ενεργειακή και υγειονομική κρίση, καθώς είναι έτοιμη να ολοκληρώσει μεγάλες επενδύσεις, με αιχμή το επενδυτικό πρόγραμμα του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας.

    Όπως τονίζει στην έκθεσή της η Standard and Poor’s, η Mytilineos διαχειρίστηκε με επιτυχία τις συνθήκες της αγοράς τους τελευταίους 18 μήνες και είναι έτοιμη να προχωρήσει σε ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της το 2022.

    Η Mytilineos αναμένεται να κλείσει τη χρήση του 2021 με EBITDA κοντά στα 350 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 150 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τον τομέα της μεταλλουργίας και τα 130 εκατ. ευρώ από τον τομέα ενέργειας. Επίσης αναθεωρεί προς τα πάνω την εκτίμηση για τα EBITDA του 2022 στα 500-550 εκατ. ευρώ (από 340 – 360 εκατ. ευρώ προηγουμένως) με περαιτέρω ανοδικό περιθώριο για το 2023.

    Τέλος, η Mytilineos πραγματοποίησε σημαντική πρόοδο στις ΑΠΕ και την αποθήκευση ενέργειας, διασφαλίζοντας και διαθέτοντας project ανανεώσιμης ενέργειας και καθιερώνοντας τον κλάδο ως βασικό πυλώνα του χαρτοφυλακίου της, σημειώνει ο οίκος.

    Η εταιρεία προχώρησε φέτος στην πώληση χαρτοφυλακίου ΑΠΕ στη Ρουμανία, ενώ ολοκλήρωσε και τη συμφωνία χρηματοδότησης φωτοβολταϊκών έργων στην Αυστραλία.

    Η ζήτηση για βιώσιμη ενέργεια θα μπορούσε να μεταφραστεί σε σημαντική κινητήρια δύναμη ανάπτυξης. Η Mytilineos πραγματοποιεί σήμερα τουλάχιστον 50 έργα σε 11 χώρες, τα οποία αναμένει ότι θα αποδώσουν στην εταιρεία μεταξύ 250 και 300 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία.

    Διαβάστε επίσης

    MYTILINEOS: Ολοκλήρωσε τη διαδικασία χρηματοδότησης φωτοβολταϊκών έργων στην Αυστραλία



    ΣΧΟΛΙΑ