• Business

    Σούπερ μάρκετ: Στην τελική ευθεία η εξαγορά των «Δήμητρα Μάρκετ» από τον ΣΥΝΚΑ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Απόστολος Αλεξάκης, Πρόεδρος ΣΥΝΚΑ


    Στην τελική ευθεία βρίσκεται η εξαγορά των «Δήμητρα Μάρκετ» στην Κέρκυρα από τον ΣΥΝΚΑ Κρήτης, η οποία ανακοινώθηκε στα τέλη της περασμένης χρονιάς.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, για να ολοκληρωθεί το deal, θα πρέπει να εξασφαλισθεί το «πράσινο φως» της Επιτροπής Ανταγωνισμού και στη συνέχεια να οριστικοποιηθεί το οικονομικό αντάλλαγμα και να μεταβιβασθούν οι μετοχές. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας προσδιορίζεται χρονικά σε περίπου τρεις εβδομάδες, ενώ υπολογίζεται πως το τίμημα θα κινηθεί στα επίπεδα των 15 εκατ. ευρώ.

    Πηγές που παρακολουθούν την υπόθεση εμφανίζονται αισιόδοξες για την ολοκλήρωση του deal, ενώ εκφράζουν την βεβαιότητά τους για την εξεύρεση λύσης και για την εμπλοκή που παρουσιάσθηκε με το 25% του μετοχικού κεφαλαίου των «Δήμητρα Μάρκετ». Το συγκεκριμένο ποσοστό μετοχών βρίσκεται σε διαδικασία συντηρητικής κατάσχεσης από χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, και δεν μπορεί να μεταβιβασθεί.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΥΝΚΑ μπήκε σφήνα στις διαπραγματεύσεις που είχαν τα «Δήμητρα Μάρκετ» με τον Μασούτη και τον Κρητικό και πέτυχε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή να επικρατήσει των αντιπάλων του, προσφέροντας καλύτερους και ξεκάθαρους όρους.

    Πέρα από την ενίσχυση της παρουσίας του, ο ΣΥΝΚΑ λέγεται πως επεδίωξε να αποκτήσει τα Δήμητρα Μάρκετ και για να διατηρήσει την ευρωστία του ομίλου αγορών ΕΛΟΜΑΣ. Και αυτό γιατί τα «Δήμητρα Μάρκετ» είναι από τα ιδρυτικά μέλη και ο τέταρτος μεγαλύτερος παίκτης του ΕΛΟΜΑΣ. Έχει δίκτυο 20 καταστημάτων στο νησί των Φαιάκων και πραγματοποιεί πωλήσεις 48 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Εάν ο ΕΛΟΜΑΣ «έχανε» τα Δήμητρα Μάρκετ, εκτιμάται πως θα έχανε σημαντική δύναμη πυρός και θα εξασθενούσε σημαντικά.

    Ο ΣΥΝΚΑ είναι από τα ιδρυτικά μέλη του ΕΛΟΜΑΣ. Είναι συνεταιριστική εταιρεία και διαθέτει πάνω από 4.000 μέλη. Έχει πωλήσεις πάνω από 170 εκατ. ευρώ και απασχολεί πάνω από 2.000 εργαζόμενους. Η πρώτη «έξοδος» εκτός Κρήτης έγινε το 2014, με την εξαγορά της αλυσίδας super market Βιδάλης, αποκτώντας έτσι 16 νέα καταστήματα στην Τήνο, την Πάρο, την Κάλυμνο, την Χίο, την Σαντορίνη, την Σύρο, την Μήλο και την Νάξο.



    ΣΧΟΛΙΑ