• Business

    Σούπερ μάρκετ για απαγόρευση διαρκών αγαθών: Αχρείαστη αναστάτωση για καταναλωτές και αγορά

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Σούπερ Μάρκετ: Έρχονται νέα μέτρα-Πως θα λειτουργήσουν

    Σούπερ μάρκετ


    Απογοητευμένη εμφανίζεται η αγορά των σούπερ μάρκετ μετά την ανακοίνωση της απαγόρευσης προϊόντων διαρκών προϊόντων.

    Με βάση την απόφαση του δημοσιεύτηκε, από αύριο, Τετάρτη 11 Νοεμβρίου, και μέχρι την λήξη του lockdown, τα σούπερ μάρκετ, απαγορεύεται να πουλάνε προϊόντα  όπως βιβλία, παιχνίδια, μικροσυσκευές, χριστουγεννιάτικα, ένδυση, υπόδηση, είδη σπιτιού, γραφική ύλη κοκ.

    Συγκεκριμένα όπως ορίζει η υπουργική απόφαση «τα καταστήματα τροφίμων (super market) απαγορεύεται να πωλούν, με εξαίρεση το ηλεκτρονικό εμπόριο, τα προϊόντα υπό τους κατωτέρω Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριοτήτων:

    α) Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.41,
    β) λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.42,
    γ) λιανικό εμπόριο εξοπλισμού ήχου και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.43,
    δ) λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.51,
    ε) λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.53,
    στ) λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.54,
    ζ) λιανικό εμπόριο επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης σε εξειδικευμένα καταστήματα, εξαιρουμένων των ανταλλακτικών (π.χ. λαμπτήρες), του λιανικού εμπορίου σαρώθρων για οικιακή καθαριότητα (ΚΑΔ 47.59.58.35), καθώς και του λιανικού εμπορίου σκουπών και βουρτσών για την οικιακή καθαριότητα (ΚΑΔ 47.59.58.37)/ΚΑΔ 47.59,
    η) λιανικό εμπόριο βιβλίων σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.61,
    θ) λιανικό εμπόριο παιχνιδιών κάθε είδους σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.65,
    ι) λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα, με εξαίρεση τα καλσόν (ΚΑΔ 47.71.71.43)/ΚΑΔ 47.71, και
    ια) λιανικό εμπόριο υποδημάτων και δερμάτινων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα/ΚΑΔ 47.72.»

    Επίσης σύμφωνα με την υπουργική απόφαση πλέον θα μπορούν να εισέρχονται στα σούπερ μάρκετ 4 άτομα έως 100 τμ και ένα άτομο για κάθε 10 τμ επιπλέον. Αυτά οφείλουν να τηρούν απόσταση τουλάχιστον 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Επίσης ζητείται να υπάρχει ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια, όπου υφίστανται.

    Επίσης η υπουργική απόφαση ορίζει πως τα σούπερ μάρκετ θα παραμείνουν ανοιχτά την ερχόμενη Κυριακή 15 Νοεμβρίου από 9:00 έως 17:00.

    Τι λένε τα σούπερ μάρκετ

    Πηγές προσκείμενες στις διοικήσεις μεγάλων αλυσίδων θεωρούν πως η απαγόρευση πώλησης διαρκών αγαθών, όπως βιβλία, είδη ρουχισμού και υπόδησης, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, παιχνίδια, γραφική ύλη και άλλα, θα προκαλέσει αχρείαστη αναστάτωση στην αγορά, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή των καταναλωτών και των αλυσίδων εν μέσω καραντίνας.

    Κάποιοι, μάλιστα, σημειώνουν πως αιφνιδιάστηκαν, καθώς, όπως λένε, είχαν λάβει διαβεβαιώσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης πως δεν πρόκειται να κάνει αποδεκτά τα αιτήματα των εμπόρων, ενώ δηλώνουν πως αδυνατούν να κατανοήσουν τη λογική της απόφασης, λέγοντας πως «αντί να διευκολύνουμε τους καταναλωτές, σπεύδουμε να αφαιρέσουμε προϊόντα από τα ράφια των σούπερ μάρκετ, λιγοστεύοντας τις επιλογές τους σε μια αντικειμενικά δύσκολη συγκυρία».

    «Την προηγούμενη φορά», λένε πηγές της Μασούτης, «τα σούπερ μάρκετ υποχρεώθηκαν να διαθέτουν εφημερίδες και περιοδικά, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση στην πληροφορία. Τώρα, κάνουμε ακριβώς το αντίθετο, αφαιρώντας επιλογές», σημειώνουν σκωπτικά, προσθέτοντας πως «η χώρα μας έτρεξε, υιοθετεί τις κακές πρακτικές που ακολούθησαν κάποιες ευρωπαϊκές χώρες».

    Το μεγαλύτερο πρόβλημα, υπογραμμίζουν, θα προκύψει στην εξυπηρέτηση του καταναλωτή, ο οποίος δεν θα μπορεί να αποκτήσει τα συγκεκριμένα προϊόντα από τα καταστήματα, αλλά θα αναγκαστεί να στραφεί στο ηλεκτρονικό εμπόριο, επιβαρύνοντας περαιτέρω την εφοδιαστική αλυσίδα με επιπλέον κίνηση, αλλά και κόστος, αλλά και άγνωστο χρόνο παράδοσης!

    Όσον αφορά στις οικονομική επίπτωση της απόφασης, άνθρωποι του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων υπογραμμίζουν πως δεν πρόκειται να υπάρξει σημαντική απώλεια τζίρου, αφού τα συγκεκριμένα είδη συνεισφέρουν μόνο ένα μικρό ποσοστό των πωλήσεων, το οποίο δεν υπερβαίνει το 5%.

    Πλήρης συμμόρφωση

    Σε κάθε περίπτωση, δηλώνουν πως είναι έτοιμοι να πειθαρχήσουν στο μέτρο και ήδη εξετάζουν τρόπους για να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα. «Αντιλαμβανόμαστε γιατί γίνεται, και όπως πάντα θα υπακούσουμε στην οποιαδήποτε νομοθεσία», επισημαίνουν πηγές της ΑΒ Βασιλόπουλος ενώ σε παρόμοιο μήκος κύματος είναι και η αντίδραση των ανθρώπων της Lidl Hellas, οι οποίοι όπως λένε θα υπακούσουν στην υπουργική απόφαση, και θα σταματήσουν να πουλάνε τα επίμαχα είδη.

    Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν σκέψεις να τοποθετηθεί ειδική σήμανση στις επίμαχες κατηγορίες ότι δεν είναι προς πώληση, να αναρτηθούν αφίσες στην είσοδο των καταστημάτων αλλά και να γίνεται διαρκής ενημέρωση από τα μεγάφωνα των καταστημάτων ότι απαγορεύεται η πώληση συγκεκριμένων προϊόντων. Κάποιες αλυσίδες δε σκέφτονται να αποκλείσουν εντελώς την πρόσβαση στα σημεία των καταστημάτων που πωλούνται τα συγκεκριμένα είδη, ενώ κάποιοι να αποσύρουν τελείως τα προϊόντα.

    Δικαίωση των εμπόρων

    Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας, κάνει λόγο για μια σημαντική απόφαση, η οποία αποδίδει δικαιοσύνη, τονίζοντας πως δεν μπορεί κάποιες επιχειρήσεις να κερδίζουν, τη στιγμή που άλλες πληρώνουν το μάρμαρο» ενώ ξεκαθαρίζει πως ο εμπορικός κόσμος εξακολουθεί να υφίσταται αφόρητη πίεση από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

    Δείτε την απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως εδώ.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ