• Business

    Sony: Βάζει «λουκέτο» σε εργοστάσιο κατασκευής smartphones

    sony

    Sony


    Σε δεύτερη «μετακόμιση» πρόκειται να προχωρήσει η ιαπωνική εταιρεία ηλεκτρονικών Sony, εντός του επόμενου διαστήματος, μια απόφαση που ελήφθη μόλις δύο μήνες μετά τη στρατηγική κίνηση αλλαγής της έδρας της εταιρείας.

    Η παρούσα απόφαση έρχεται ουσιαστικά να βάλει «λουκέτο» στη μονάδα κατασκευής στην πόλη του Πεκίνο, που είναι υπό την ιδιοκτησία της εταιρείας. Απώτερο στόχο του λουκέτου αυτού αποτελεί, σε βάθος χρόνου, η μείωση του κόστους παραγωγής της δραστηριότητας «έξυπνων» κινητών συσκευών.

    Το εργοστάσιο του Πεκίνου θα κλείσει οριστικά, ωστόσο η μονάδα παραγωγής θα μεταφερθεί στο εργοστάσιο που διαθέτει στην Ταϊλάνδη. Εκεί, η εταιρεία εκτιμά ότι θα περισώσει περί το ήμισυ τα ποσά που δαπανώνται στο κόστος παραγωγής, επιστρέφοντας, με τον τρόπο αυτό, σε κερδοφόρο τροχιά, σε ό,τι αφορά στον τομέα των smartphones.

    «Στα πλαίσια στρατηγικής της εταιρείας το λουκέτο, καμία σύνδεση με τη διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας»

    Εκπρόσωπος του ιαπωνικού κολοσσού δηλώνει ότι η απόφαση αυτή εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο αναδιάρθρωσης της συγκεκριμένης επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ξεκαθαρίζει, επιπροσθέτως ότι η απομάκρυνση της παραγωγής από το Πεκίνο ουδεμία σχέση έχει με τον εμπορικό «πόλεμο», που έχει ξεκινήσει μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

    Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, πράγματι, ο τομέας των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων είναι ένα από τα λίγα αδύνατα σημεία της ιαπωνικής εταιρείας, καθώς ευθύνεται για τις ζημίες ύψους 95 δις γεν (863 εκατ. δολαρίων) της τρέχουσας οικονομικής χρήσης που ολοκληρώνεται αυτόν τον μήνα.

    Τα σενάρια για πώληση της μονάδας παραγωγής smartphone

    Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, οι αναλυτές, που υποστηρίζουν ότι η εταιρεία θα έπρεπε να πωλήσει τη δραστηριότητα smartphone, για να απαλλαγεί από τον έντονο ανταγωνισμό τιμών, που έχει να αντιμετωπίσει από τους Ασιάτες αντιπάλους της. Σημειώνεται, εξάλλου, ότι η εταιρεία διαθέτει πολύ μικρό μερίδιο αγοράς παγκοσμίως, μικρότερο του 1%. Επιπλέον, οι πωλήσεις της ανήλθαν μόλις σε 6,5 εκατ. μονάδες κατά την τρέχουσα χρήση, κατευθυνόμενες κυρίως σε Ιαπωνία και Ευρώπη.

    Παρ’ όλα αυτά, η Sony έχει καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθεται, προς το παρόν, να πουλήσει τη μονάδα παραγωγής κινητών συσκευών, στηριζόμενη στην εκτίμηση ότι τα smartphones θα αποτελέσουν βασικό άξονα για την ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G και τη διασύνδεση αυτοκινήτων και συσκευών.

    Η απόφαση της εταιρείας να αποσπάσει την έδρα της από τη Βρετανία

    Υπενθυμίζεται ότι δύο μήνες πριν, η εταιρεία είχε επίσης ανακοινώσει την απόφασή της να πάρει την έδρα της από τη Βρετανία και να τη μεταφέρει στην Ολλανδία. Η απόφαση αυτή βασίστηκε στην οικονομικοπολιτική αστάθεια, που δημιουργεί το επερχόμενο Brexit, με την εταιρεία να θέλει να αποφύγει το ενδεχόμενο να απορροφήσει τις συνέπειες της αστάθειας αυτής. Η μεταφορά της έδρας μάλιστα είχε δρομολογηθεί για τα τέλη Μαρτίου.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Sony: Φεύγει από την Αγγλία λόγω Brexit – Πού μεταφέρει την έδρα της

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Sony: Το PlayStation Classic επιστρέφει σε ρετρό επανέκδοση (video)



    ΣΧΟΛΙΑ