• Business

    Σωματείο Εργαζομένων Σκλαβενίτη: Γιατί υπογράψαμε τη νέα σύμβαση εργασίας

    Γεράσιμος Σκλαβενίτης

    Γεράσιμος Σκλαβενίτης


    Στους λόγους που το οδήγησαν να υπογράψει τη νέα σύμβαση εργασίας αναφέρεται το σωματείο εργατοϋπαλλήλων της Σκλαβενίτης ενώ παράλληλα δίνει αναλυτικές πληροφορίες για τους όρους της σύμβασης.

    Το σωματείο σημειώνει πως ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της διοίκησης της εταιρείας, μετά την ενοποίηση των δικτύων της Μαρινόπουλος με την Σκλαβενίτης, έχοντας ως στόχο τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και ένα δικαιότερο σύστημα μισθοδοσίας για τους 21.000 εργαζομένους της αλυσίδας ενώ ξεκαθαρίζει ότι «η νέα σύμβαση δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς, ούτε όμως για εσωστρέφεια και γκρίνια».

    Επισημαίνει ότι «η συγκεκριμένη σύμβαση υπογράφεται σε μία κρίσιμη περίοδο για το μέλλον του εγχειρήματος (συγχώνευση Μαρινόπουλου με Σκλαβενίτη), στην οποία όπως λέει «καταβάλλεται απ’ όλους τους εργαζόμενους μεγάλη προσπάθεια» για να επιτύχει.

    Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

    «Η δημιουργία της ενιαίας ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, μετά τη συγχώνευση των δύο εταιρειών, την 1η Ιανουαρίου 2018, συνέδεσε αναπόφευκτα την επαγγελματική μοίρα 21.000 ανθρώπων. Η πορεία μας είναι πλέον κοινή και σε αυτήν δεν χωρούν παρά μόνο η Ενότητα, η Αλληλεγγύη και ο Αλληλοσεβασμός. Κοινή πορεία όμως σημαίνει – πέραν όλων των άλλων – κοινοί όροι εργασίας και αμοιβών, δηλαδή ένας κανονισμός εργασίας και ενιαίοι κανόνες για τη διαμόρφωση της μισθοδοσίας.

    Για το λόγο αυτό, ανταποκριθήκαμε στην επίσημη πρόσκληση την οποία μας απηύθυνε η επιχείρηση και συμμετείχαμε στη συζήτηση για τη σύναψη επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας, με τριμελή ομάδα η οποία εξουσιοδοτήθηκε ειδικά για το σκοπό αυτό από το ∆ιοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας.

    Όπως τονίσαμε και στη Γενική Συνέλευση, την προηγούμενη ∆ευτέρα 29.1.2018, η θέση μας ήταν ότι η όποια σύμβαση πρέπει να δημιουργεί ένα δίχτυ ασφαλείας για τη συντριπτική πλειοψηφία των Συναδέλφων μας και να διασφαλίζει ένα δικαιότερο σύστημα μισθοδοσίας.

    Θέλαμε να επιτύχουμε τη διασφάλιση του συνόλου των θέσεων εργασίας με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας προϋποθέτει το να παραμείνει η ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ υγιής και να συνεχίσει να αναπτύσσεται.

    Η επόμενη μέρα της υπογραφής της σύμβασης δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς ούτε όμως για εσωστρέφεια και γκρίνια. Απαιτεί από όλους μας – και ιδίως από όσους ασχολούμεθα με τα κοινά – σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

    Η συγκεκριμένη σύμβαση υπογράφεται σε μία μεταβατική περίοδο, σε μία κρίσιμη για το μέλλον του εγχειρήματος περίοδο, κατά την οποία όλοι μας καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια να αναγεννηθεί το δίκτυο των καταστημάτων της πρώην ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ που είχε βυθιστεί στην απαξίωση.

    Σε 1 χρόνο, που η συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων θα έχει ανακαινισθεί και που όπως πιστεύουμε θα έχουν καρποφορήσει οι καθημερινές προσπάθειες που καταβάλλουμε όλοι μας, το Σωματείο μας θα διαπραγματευτεί εκ νέου με την εταιρεία τους μισθολογικούς όρους, όπως έχουμε δεσμευθεί από κοινού.

    Και τότε θα είμαστε σε θέση να διεκδικήσουμε αλλά και να επιτύχουμε περισσότερα απ’ όσα επέτρεπε η παρούσα συγκυρία. Ανεξάρτητα από τη συμφωνία για τον χρόνο επαναδιαπραγμάτευσης, η Σύμβαση Εργασίας μας ήταν και παραμένει Αορίστου Χρόνου.

    Αγαπητές Συνάδελφοι, Αγαπητοί Συνάδελφοι,

    Όποιος θέλει να ασχολείται με τα κοινά, οφείλει να γνωρίζει ότι εκ των πραγμάτων θα χρειαστεί να παίρνει κυρίως δύσκολες αποφάσεις, αφού αυτές θα επηρεάζουν χιλιάδες ανθρώπους.

    Υπάρχουν, άλλωστε, δύο τρόποι για να προσεγγίζεις ένα πρόβλημα:

    • Ο εύκολος – και ιδιαίτερα δημοφιλής – τρόπος είναι να μην αναμετριέσαι μαζί του, να το σκεπάζεις και να μεταθέτεις την επίλυσή του σ’ ένα απροσδιόριστο μέλλον, με την κρυφή ελπίδα ότι δεν θα είσαι εσύ αυτός, στου οποίου τα χέρια «θα σκάσει».
    • Ο δύσκολος – και ιδιαίτερα αντιπαθής – τρόπος είναι να προσπαθείς (από ηθική; από ξεροκεφαλιά; δεν έχει σημασία) να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα, να δώσεις λύση για να μην υπονομεύσεις το μέλλον όλων εκείνων που τους αφορά.

    Οι βασικές ρυθμίσεις της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

    Η Σύμβαση, μεταξύ άλλων:

    1. Προστατεύει πλήρως τις μικτές μηνιαίες αποδοχές του 95% των Συναδέλφων. Προβλέπει τη διατήρηση του μισθού για το 80% των Συναδέλφων, αυξήσεις για το 15%, αλλά και μειώσεις για Συναδέλφους μας που είναι Στελέχη (αντιπροσωπεύουν το 5% του συνόλου) οι οποίες θα προέλθουν από την περικοπή ποσοστού της εταιρικής παροχής. Για τους συγκεκριμένους όμως Συναδέλφους θα εφαρμοστεί πρόγραμμα χορήγησης bonus.
    2. κατοχυρώνει:

    – την πολιτική εκπτώσεων 5% για αγορές τροφίμων και ειδών ευρείας κατανάλωσης και 10% για αγορές ειδών οικιακού εξοπλισμού, ένδυσης, υπόδησης, βιβλίων, παιχνιδιών

    – την προσφορά διατακτικών σίτισης, το Πάσχα και τα Χριστούγεννα.

    1. αναφέρει ότι η επιχείρηση:

    – θα έχει σε προτεραιότητα, όταν παρουσιάζονται ανάγκες πρόσληψης Εργαζομένων, όσους ήδη εργάζονται ως ωρομίσθιοι ώστε να μετατρέψει τις συμβάσεις τους σε πλήρους απασχόλησης ή να αυξήσει τις ώρες μερικής απασχόλησης.

    – θα μεριμνά ώστε να γίνονται δεκτά αιτήματα Εργαζομένων για αλλαγή του τόπου απασχόλησής τους σε πλησιέστερα προς τον τόπο κατοικίας τους καταστήματα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την προϋπηρεσία και τις οικογενειακές υποχρεώσεις τους, αλλά και τις ανάγκες των καταστημάτων.

    Το ιστορικό εγχείρημα που βρίσκεται σε εξέλιξη, αυξάνει τις ευθύνες – στο μέτρο που αναλογούν στην κάθε πλευρά – και πολλαπλασιάζει τη δυναμική που έχουν οι συνέπειες τόσο των σωστών όσο και των λανθασμένων αποφάσεών μας. Είμαστε όμως βέβαιοι ότι στο μέλλον θα λέμε όλοι μας με περηφάνια: «ήμουν κι εγώ εκεί», «φτιάξαμε όλοι μαζί κάτι μεγάλο και σπουδαίο».

    Τότε θα έχουμε αποδείξει σε όλους, εντός και εκτός συνόρων, αλλά πρωτίστως στους ίδιους μας τους εαυτούς, πόσο σπουδαία πράγματα μπορούμε να δημιουργήσουμε εμείς οι Έλληνες όταν είμαστε ενωμένοι και εργαζόμαστε με όραμα και πίστη σε κάτι ανώτερο.



    ΣΧΟΛΙΑ