• Business

    Σοκαριστική επιστολή των ξενοδόχων στον Τσακαλώτο: Κλείνουν υγιή ξενοδοχεία επειδή το κράτος τους ζητάει πίσω τον ΦΠΑ!


    Υγιείς ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κινδυνεύουν με “λουκέτο” λόγω του καταλογισμού υψηλού ποσού ΦΠΑ που καλούνται να καταβάλουν εξ΄αιτίας της υπέρβασης των προβλεπομένων ετών των επενδύσεων που υλοποίησαν, πέραν της 5ετίας.  Ειδικότερα η διοίκηση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών κ.Ευκλείδη Τσακαλώτο και κοινοποίηση προς τον αναπλ.υπουργό κ.Τρύφωνα Αλεξιάδη και την αναπλ. υπουργό κα. Ελενα Κουντουρά αλλά και τον γ.γ. κ.Γερασίμο Ζαχαράτο, ζητεί την τροποποίηση του άρθρου 33 του Κώδικα Φ.Π.Α., που καταλογίζει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε ξενοδοχεία για τον ΦΠΑ επενδύσεων που εξέπεσαν γιατί δεν ολοκληρώθηκαν σε 5 χρόνια, υπογραμμίζοντας ότι η επιβάρυνση αυτή οδηγεί υγιείς ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στο κλείσιμο.

    Αναλυτικά στην επιστολή του ΞΕΕ που υπογράφεται απο τον πρόεδρο κ.Γιώργο Τσακίρη και τη διευθύντρια κα. Αγνή Χριστίδου προς τον υπουργό Οικονομικών κ.Τσακαλώτο τονίζεται ότι “υπάρχουν υγιείς ξενοδοχειακές επιχειρήσεις οι οποίες μέσα στην περίοδο της κρίσης παρά τις οικονομικές αντιξοότητες, κατόρθωσαν με ίδια κεφάλαια να ολοκληρώσουν επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες και λειτουργούν πλέον εισφέροντας στην εθνική οικονομία θέσεις απασχόλησης, φόρους και συνάλλαγμα, οι οποίες τελικώς οδηγούνται στο κλείσιμο λόγω των καταλογισμών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που γίνονται εις βάρος τους, για τον Φ.Π.Α. των επενδύσεων που εξέπεσαν, καθ’ όσον δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τις επενδύσεις τους σε πέντε χρόνια από την έναρξη, αλλά σε έξι ή εφτά χρόνια, κάνοντας βεβαίως χρήση των παρατάσεων ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων τους που η ίδια η πολιτεία και το Υπουργείο σας με αποφάσεις του τους είχε επιτρέψει.

    Κύριε υπουργέ, το πρόβλημα είναι οξύτατο και οδηγεί αρκετές υγιείς ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αδίκως στο κλείσιμο, με αποτέλεσμα την απώλεια θέσεων απασχόλησης και τελικώς στην απαξίωση των επενδύσεων. Σε μία περίοδο που ο τομέας του τουρισμού καλείται να αποτελέσει τον κύριο φορέα της ανάπτυξης της οικονομίας τέτοια προβλήματα γραφειοκρατίας και νομικής αντιφατικότητας δηλητηριάζουν το επενδυτικό κλίμα.

    Παρακαλούμε λοιπόν για άλλη μία φορά όπως στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας αναλάβετε άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία για την τροποποίηση του άρθρου 33 του Κώδικα Φ.Π.Α.”

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/nea-tropi-sti-ipothesi-kalogritsa-kokkino-danio-18-ekat-evro-voskotopi/75677



    ΣΧΟΛΙΑ