• Business

    Σοκαριστικές εξελίξεις: Γρήγορα γρήγορα σε εκκαθάριση επιχειρήσεις που δεν αντέχουν λέει η κυβέρνηση


    Τρεις μήνες – φωτιά που θα κρίνουν ποιες επιχειρήσεις θα βγουν από την πρίζα, έχουν μπροστά τους οι τράπεζες. Ως το τέλος του έτους θα υπάρχει η πλήρης ακτινογραφία των επιχειρήσεων που είναι βιώσιμες ενώ όπως εκτιμάται οι δύο στις δέκα θα ακολουθήσουν το δρόμο της εκκαθάρισης. Η πίεση για τους τραπεζίτες είναι έντονη και προέρχεται από τον SSM, τους θεσμούς, ακόμη και τις ίδιες τις επιχειρήσεις που ζητούν το κλείσιμο των μη βιώσιμων που νοθεύουν τον ανταγωνισμό.

    Η νομοθεσία που προετοιμάζει η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για ριζικό «ξεκαθάρισμα» αφού προβλέπει μια σχεδόν αυτοματοποιημένη αποτίμηση της βιωσιμότητας για τις μικρές επιχειρήσεις και μια εκτίμηση από ελεγκτικές εταιρείες για τις μεγαλύτερες.

    Η κυβέρνηση έχει συναινέσει στο μεγάλο «μαχαίρι» που θα ακολουθήσει και όπως επισημαίνουν τραπεζίτες, επίκειται πραγματική σφαγή. Η σκλήρυνση της στάσης από πλευράς των τραπεζών υπαγορεύεται από το εποπτικό πλαίσιο και τις επιταγές του SSM για δραστική μείωση των κόκκινων δανείων, επί ποινή ακόμη και την απομάκρυνση για τα στελέχη που δεν έχουν τις απαιτούμενες αποδόσεις.

    Ηδη, οι επιχειρηματίες καλούνται στις τράπεζες και τους ζητείται να αποδείξουν ότι μπορούν να σταθούν στο νέο περιβάλλον. Ειδικά για τους μεγάλους επιχειρηματίες, και γνωστά ονόματα του επιχειρείν, το να βάλουν το χέρι στην τσέπη είναι προαπαιτούμενο για να γίνουν μέρος της λύσης.

    Στις συναντήσεις αυτές οι τραπεζίτες επιχειρούν να διερευνήσουν τις προθέσεις των επιχειρηματιών ώστε να καταρτίσουν άτυπες λίστες, κατατάσσοντας τις επιχειρήσεις ανάλογα με την πιθανότητα να βρεθεί λύση. Οι πιο «επικίνδυνες» θα βρεθούν άμεσα μπροστά στην εκκαθάριση τώρα μάλιστα που έχει ανοίξει εκ νέου ο δρόμος των πλειστηριασμών.

    Οι παράλληλες κινήσεις από τους τέσσερις του κλάδου θα οδηγήσουν σε λουκέτα, αναμενόμενα αλλά και εκπλήξεις, εκτιμούν τραπεζίτες, σε κλάδους όπως το λιανεμπόριο, οι κατασκευές, ο κλάδος αυτοκινήτου.

    Ο νέος νόμος που βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας προβλέπει τη συνολική διευθέτηση των χρεών των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, προς τράπεζες, εφορία, ταμεία, προμηθευτές, εργαζόμενους.

    Για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, η έκθεση βιωσιμότητας της επιχείρησης θα είναι τυποποιημένη και η επιχείρηση κριθεί βιώσιμη, τότε με απόφαση της πλειοψηφίας των πιστωτών θα καθορίζεται το  πλάνο αποπληρωμής των χρεών της σε βάθος χρόνου ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα οδηγείται σε εκκαθάριση.

    Για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, η μελέτη θα συντάσσεται από ελεγκτικές εταιρείες και επίσης η τύχη της επιχείρησης θα καθορίζεται από την απόφαση της πλειοψηφίας των πιστωτών. Και για τις δύο περιπτώσεις, η απόφαση των πιστωτών θα επικυρώνεται από το δικαστήριο.

    Ο βασικός στόχος είναι η έναρξη αποπληρωμής των οφειλών και στην περίπτωση όπου οι επιχειρήσεις ανταποκριθούν στις δόσεις που θα ορίσουν οι πιστωτές, τότε θα μπορούν να ελπίζουν σε βάθος χρόνου και σε μια διαγραφή χρέους, εφόσον βεβαίως η κατάστασή τους επανεξετασθεί.

     ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/ischiri-anaptixi-stis-ikonomies-tis-na-evropis-v-trimino-tou-2016-simfona-meleti-tis-eurobank/77399



    ΣΧΟΛΙΑ