• Business

    Σοκ και δέος για τη ΔΕΗ από τη McKinsey: Μείωση δαπανών κατά 500 εκατ. ευρώ-Επέκταση της εθελουσίας

    • NewsRoom
    ADMHE ΑΔΜΗΕ ΔΕΗ Παναγιωτάκης

    Εμμ. Παναγιωτάκης – Πρόεδρος ΔΕΗ


    Έντονη ανησυχία για το μέλλον της ΔΕΗ με κρίσιμο το ζήτημα της αναδιάρθρωσης των δανειακών υποχρεώσεων της επιχείρησης, το ύψος των οποίων αγγίζει τα 2,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2019, προκαλούν τα πρώτα στοιχεία που προτείνει η McKinsey στη διοίκηση της ΔΕΗ. Η McKinsey που έχει προσληφθεί ως σύμβουλος της ΔΕΗ για την κατάρτιση του νέου business plan έκανε χθες μια πρώτη παρουσίαση στο διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης, το οποίο ανανέωσε τη μεταξύ τους σύμβαση που έληγε το Φεβρουάριο κατά τέσσερις μήνες προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο της.  

    Προκειμένου λοιπόν να απομακρυνθεί ο κίνδυνος της έκθεσης σε υπέρμετρο δανεισμό με ο,τι αυτό συνεπάγεται, λόγω της ανάγκης αποπληρωμής υψηλών δανειακών υποχρεώσεων την επόμενη χρονιά (2019) η McKinsey προτείνει στη ΔΕΗ περικοπές δαπανών ύψους 500 εκατ. ευρώ κατ’ ελάχιστον μέσα στο 2018, ενώ το πρόγραμμα των περικοπών περιλαμβάνει και επέκταση της εθελουσίας εξόδου που εφαρμόζει η ΔΕΗ για 110 άτομα στα 250, δηλαδή το σύνολο των εργαζομένων που έχουν συμπληρώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

    ADMHE ΑΔΜΗΕ ΔΕΗ Παναγιωτάκης
    Εμμ. Παναγιωτάκης – Πρόεδρος ΔΕΗ

    Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της McKinsey η σχέση EBITDA /Debt (λειτουργικής κερδοφορίας / χρέους) η οποία αποτελεί βασικό κριτήριο για την ικανότητα της εταιρείας να αποπληρώσει κανονικά τις δανειακές υποχρεώσεις της, είναι μη βιώσιμη. Μάλιστα η εταιρεία καλείται εντός του 2018 να προχωρήσει στο πρώτο δραστικό βήμα περικοπών λειτουργικών δαπανών ή αύξησης των εσόδων κατά 500 εκ. ευρώ. Τα 500 εκ. ευρώ μπορούν να βρεθούν είτε από αύξηση της εισπραξιμότητας των ληξιπρόθεσμων οφειλών, είτε από αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής ή από νέα εθελούσια. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η διοίκηση στο ΔΣ το ύψος των ανεξόφλητων οφειλών παραμένει εν πολλοίς στα ίδια επίπεδα αν και εκφράζονται από κάποιες πηγές εκτιμήσεις ότι υπάρχει έστω και μικρή αύξηση.

    Σε ό,τι αφορά τις λήξεις δανείων και τις ανάγκες αναχρηματοδότησης, κατά τη χθεσινή παρουσίαση διαπιστώθηκε ότι οι ανάγκες για αναχρηματοδοτήσεις ή αποπληρωμές φέτος ανέρχονται σε 400 εκ. ευρώ (215 από ελληνικές συστημικές τράπεζες και 190 εκ. ευρώ από την ΕΤΕΠ) και το 2019 ανέρχονται σε 1,85 δις (350 εκ. ευρώ το υπόλοιπο του διεθνούς ομολόγου, 1,3 δις το κοινοπρακτικό των ελληνικών τραπεζών και 200 εκ. ευρώ στην ΕΤΕΠ).

    Τέλος να σημειωθεί ότι ο Σύμβουλος εκτιμά ότι για να είναι βιώσιμος ο λιγνίτης απαιτείται να συνεχιστεί η ρυθμιστική ενίσχυση των μονάδων (ΑΔΙ) κάτι που θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο ενόψει των συζητήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στην ΕΕ για τον περιορισμό και τη σταδιακή απόσυρση όλων των μονάδων άνθρακα.

    Δημοπρασία ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ

    Την ίδια ώρα πραγματοποιείται σήμερα η έκτη κατά σειρά (πρώτη για το 2018) δημοπρασία λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ, με υψηλότερες από τις αρχικά προγραμματισμένες ποσότητες καθώς το 2017 δεν επιτεύχθηκε ο μνημονιακός στόχος για τη μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ.

    Ο στόχος που έπρεπε να επιτευχθεί το 2017 προέβλεπε τη μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ στο 75,24 %, στην πραγματικότητα όμως το μερίδιο της ΔΕΗ έκλεισε την περασμένη χρονιά στο 85,34%. Έτσι η δημοπρατούμενη ποσότητα ενέργειας για όλο το 2018 που είχε καθοριστεί αρχικά σε 1117 μεγαβατώρες ανά ώρα, αυξήθηκε με χθεσινή απόφαση της ΡΑΕ κατά 594 Mwh/h (συνολικά 1711) προκειμένου να καλυφθεί η διαφορά. Τελικός στόχος είναι η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κάτω από το 50% ως το 2020.

    Στη σημερινή δημοπρασία θα διατεθούν 400 μεγαβατώρες ανά ώρα και θα ακολουθήσουν άλλες δύο με την ίδια ποσότητα, τον Απρίλιο και τον Ιούλιο και μία τέταρτη τον Οκτώβριο για 511 Mwh/h. Αναμένεται να συμμετάσχουν όλοι οι «παίκτες» της λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στους οποίους έχουν προστεθεί και οι εταιρίες φυσικού αερίου Αττικής και Θεσσαλονίκης, που δραστηριοποιούνται πλέον πανελλαδικά διαθέτοντας και «πακέτα» ρεύματος και αερίου. Εν τω μεταξύ έχουν ληφθεί μέτρα για να διασφαλιστεί ότι η δημοπρατούμενη ενέργεια θα εγχέεται στην εσωτερική αγορά και δεν θα εξάγεται (όπως παρατηρήθηκε στο παρελθόν).

    Με ενδιαφέρον αναμένεται η διαμόρφωση των τιμών οι οποίες στην προηγούμενη δημοπρασία (Οκτώβριος 2017) ξεπέρασαν και τα 45 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ στις προηγούμενες κινήθηκαν στο επίπεδο των 40 ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΔΕΗ: Τερματίζει την πρόταση εξαγοράς ομολογιών έως 150 εκατ.

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παρασκήνιο για ΔΕΗ: Γιατί έκαψαν τα χέρια τους οι short sellers

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΔΕΗ: Πώς θα εξαγοράσει ομόλογα 150 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ