• Business

    Σκληρή στάση από τη Navios απέναντι στη Vale (αλλά μόνο φαινομενικά;)

    Αγγελική Φράγκου. Πρόεδρος και Διευθύνουσα σύμβουλος της Navios Maritime Holdings Inc ναυτιλία

    Αγγελική Φράγκου. Πρόεδρος και Διευθύνουσα σύμβουλος της Navios Maritime Holdings Inc


    Σκληρή γραμμή τηρεί δημοσίως η Navios Maritime Holdings της Αγγελικής Φράγκου απέναντι σε έναν από τους μεγαλύτερους πελάτες της μετά το “πάγωμα” μίας συμφωνίας για την κατασκευή τερματικού στην Ουρουγουάη, αν και οι αναλυτές εκτιμούν ότι η εταιρεία είναι πιο ευέλικτη στην προσέγγιση του θέματος.

    Στο conference call του πρώτου τριμήνου, η Αγγελική Φράγκου τόνισε πως η εταιρεία προχωρά στην κατασκευή τερματικού μεταφόρτωσης μεταλλεύματος σιδήρου στην Nueva Palmira της Ουρουγουάης, ένα έργο για το οποίο έχει υπογραφεί συμβόλαιο take-or-pay διάρκειας 20 ετών με τον βραζιλιάνικο κολοσσό των ορυχείων Vale. Η Vale δεσμεύθηκε να μεταφορτώσει τέσσερα με πέντε εκατομμύρια τόνους μεταλλεύματος μέσω του τερματικού, όμως ενημέρωσε τη Navios ότι δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει τους όρους του συμβολαίου.

    Η Αγγελική Φράγκου τονίζει ότι η Navios έχει δαπανήσει περίπου 127,1 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 134,3 εκατ. ευρώ που κοστίζει το έργο, το οποίο υπολογιζόταν ότι θα απέφερε λειτουργικά κέρδη μεταξύ 358 και 627 εκατομμυρίων ευρώ στη διάρκεια του συμβολαίου. Η ελληνική εταιρεία υποστηρίζει πως το συμβόλαιο καλύπτεται από το αγγλικό Δίκαιο και διαμηνύει πως σκοπεύει να επιβάλει την εφαρμογή του.

    «Όπως έχουμε δηλώσει, πιστεύουμε ότι το συμβόλαιο παραμένει σε ισχύ», δήλωσε η Αγγελική Φράγκου σε αναλυτές.

    Όμως η φαινομενικά σκληρή γραμμή της Navios πιθανόν να «μαλακώσει», καθώς η Vale αποτελεί σημαντικό πελάτη της Navios στη Λατινική Αμερική. Ο αναλυτής της Deutsche Bank Amit Mehrotra εκτιμά ότι είναι μάλλον απίθανο η Navios να θέλει να έρθει σε ευθεία σύγκρουση με έναν τόσο μεγάλο πελάτη.

    «Αν και δεν φαίνεται να έχει γίνει κάποια συζήτηση, το θέμα ίσως να μην έχει μία κατάληξη ‘όλα ή τίποτα’, κατά την άποψή μας», αναφέρει σε έκθεσή του ο Mehrotra. «Θα περιμέναμε η διοίκηση της Navios να συνεργαστεί, αντί να κρατήσει μία υπερβολικά σκληρή στάση».

    Εξάλλου, σε άλλη υπόθεση, η Navios ανακοίνωσε ότι οδεύει προς διαιτησία με την Vale σχετικά με την ημερομηνία ολοκλήρωσης ενός συμβολαίου ναύλωσης. Η Navios αναφέρει ότι η τελική απόφαση για την υπόθεση αυτή αναμένεται το φθινόπωρο.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr: 

    http://www.mononews.gr/ch-vafias-megaliteros-stolos-ligotera-kerdi-gia-ti-stealthgas/48274



    ΣΧΟΛΙΑ