• Business

    Συζητήσεις για πώληση της ελληνικής ΑΧΑ Ασφαλιστικής στη Generali


    Tην πώληση της δραστηριότητάς στην Ελλάδα, εξετάζει ο γαλλικός ασφαλιστικός όμιλος της AXA, ο οποίος βρίσκεται για αυτό το λόγο σε συζητήσεις με τον ιταλικό όμιλο Generali.

    Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, σημειώνοντας ότι οι συζητήσεις που είναι σε κεντρικό επίπεδο είναι σε εξέλιξη και δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη. Όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές, οι συζητήσεις της AXA με τον ιταλικό όμιλο της Generali προσδιορίζουν το τίμημα στα 150 εκατ. ευρώ.

    Η AXA Ασφαλιστική ανήκει από το 2007 στο γαλλικό όμιλο, ο οποίος την είχε εξαγοράσει από την Alpha Bank, έναντι υψηλού τιμήματος που είχε διαμορφωθεί με βάση τις πληροφορίες εκείνης της περιόδου στα 250 εκατ. ευρώ.

    Διαθέτει σύμβαση συνεργασίας με την Alpha Bank και δραστηριοποιείται τόσο στον κλάδο γενικών ασφαλίσεων όσο και στον κλάδο ζωής και υγείας. Με βάση τα οικονομικά στοιχεία του 2019, τα μικτά ασφάλιστρα ανήλθαν στα 167 εκατ. ευρώ περίπου και τα καθαρά κέρδη κατά την προηγούμενη οικονομική χρήση στα 13,5 εκατ. ευρώ. Η Generali που αποτελεί από τις παλαιότερες εταιρείες που δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά κατέγραψε το 2019 παραγωγή μικτών ασφαλίστρων 218 εκατ. ευρώ περίπου και κέρδη 7,8 εκατ. ευρώ.

    Η πρόθεση του γαλλικού ομίλου AXA να αποεπενδύσει από συγκεκριμένες δραστηριότητες αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής που σύμφωνα με το Bloomberg υπαγορεύεται από την απόφαση της διοίκησης να επικεντρωθεί στις γενικές ασφαλίσεις με έμφαση στις εμπορικές ασφαλίσεις, την ασφάλιση ακινήτων και αυτοκινήτων.

    Είχε προηγηθεί το Σεπτέμβριο του 2018 η ολοκλήρωση της εξαγοράς έναντι τιμήματος 15 δισ. δολαρίων του ασφαλιστικού και αντασφαλιστικού ομίλου XL Group, με ισχυρή παρουσία στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία.

    Να σημειωθεί ότι η στρατηγική του ομίλου όπως έχει ανακοινωθεί από τον διευθύνοντα σύμβουλο Thomas Buberl είναι να επικεντρωθεί στον τομέα της ασφάλισης περιουσίας και στην ασφάλιση υγείας και σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις της διοίκησης του ομίλου, το σχέδιο αυτό «είναι πιο επίκαιρο από ποτέ».



    ΣΧΟΛΙΑ