• Business

    Συστάσεις Φλαμπουράρη προς τράπεζες: Όχι μόνο διαφάνεια, αλλά και κοινωνικά κριτήρια

    • NewsRoom
    Αλέκος Φραμπουράρης.

    Αλέκος Φραμπουράρης


    Μήνυμα να λειτουργούν οι τράπεζες όχι μόνο με όρους διαφάνειας, αλλά και με κοινωνικά κριτήρια έστειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης. «Ο κύριος στόχος του τραπεζικού συστήματος πρέπει να είναι η διαφάνεια, αλλά και κυρίως να λειτουργούν με κοινωνικά κριτήρια, για να μπορέσει η χώρα να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο» τόνισε ο κ. Φλαμπουράρης.

    Αφορμή ήταν η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΣΥ Γιάννη Μανιάτη, σχετικά με την εταιρία εξαγωγών πορτοκαλιών «Φραγκίστας» στο νομό Αργολίδας και έχει ζητήσει δάνειο ύψους 2 εκ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα. Ο κ. Μανιάτης έκανε λόγο για μείζον πρόβλημα που απασχολεί το νομό Αργολίδας από το μεγάλο κίνδυνο που υπάρχει να χρεοκοπήσει η εταιρία «Φραγκίστας», που θα οδηγήσει στο δρόμο 300 εργαζόμενους και άλλους 1.200 παραγωγούς που συνεργάζονται μαζί της.

    Ο κ. Φλαμπουράρης απάντησε ότι ήδη έχει επικοινωνήσει με την Εθνική Τράπεζα, ζητώντας να εξεταστεί το ζήτημα με κοινωνική ευαισθησία και να δοθεί η δανειοδότηση ύψους 2 εκατ. ευρώ που χρειάζεται ώστε να πληρωθούν εργαζόμενοι και παραγωγοί.

    «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει σε ένα ιδιωτικό φορέα και να αναγκάσει τις τράπεζες να παράσχουν κεφάλαια κίνησης στις εταιρίες. Το μείζον πρόβλημα για εμάς είναι οι εργαζόμενοι και οι παραγωγοί που έρχονται να πάρουν ψίχουλα για τα πορτοκάλια και κινδυνεύει η φετινή τους σοδειά να καταστραφεί. Με μεγάλη δυσκολία αντιμετωπίζει η Τράπεζα το αίτημα δανειδότησής της, γιατί θεωρεί ότι σε αυτή τη φάση δεν υπάρχουν οι απαραίτητες εγγυήσεις και δεν υπάρχει εμπιστοσύνη.

    » Έκανα την πρόταση να συνεννοηθεί με την εταιρία η Τράπεζα και να πάνε τα χρήματα στους παραγωγούς και σε συνεργασία με τους επενδυτές να βρεθεί τρόπος, όταν πουληθούν τα πορτοκάλια, να γυρίσουν πίσω στη τράπεζα» τόνισε και πρόσθεσε: «Όλοι πρέπει να πιέσουμε να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Κάνουμε προσπάθεια στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας και στα πλαίσια της νομιμότητας, της διαφάνειας και σε καμία περίπτωση με παρεμβάσεις πολιτικού χαρακτήρα».

    «Η τράπεζα πρέπει να έχει την κοινωνική ευαισθησία, ώστε 700 εργαζόμενοι να μην βρεθούν στο δρόμο για 2 εκατ. ευρώ, όταν παλαιότερα χωρίς εγγυήσεις δίνονταν εκατομμύρια» υπογράμμισε ο κ. Φλαμπουράρης.

    Ο κ. Μανιάτης χαρακτήρισε θετική την παρέμβαση που δείχνει, όπως είπε, «προσπάθεια να λειτουργήσει η τράπεζα με κοινωνικά και όχι με ψυχρά κριτήρια για να μην χάσουν τη δουλειά τους 300 εργαζόμενοι σε μια εταιρία που είναι καθαρά εξαγωγική». «Είναι σε θετική κατεύθυνση. Το δάνειο μπορεί να πάει απευθείας στους δικαιούχους παραγωγούς για να εξοφληθούν τα χρέη της εταιρίας της προηγούμενης χρονιάς. Ήδη η εταιρία έχει κάνει συγκεκριμένο business plan και μπορεί να τεκμηριώσει τις υποχρεώσεις της» σημείωσε ο κ. Μανιάτης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στουρνάρας: 200 χιλιάδες δανειολήπτες στο νόμο Κατσέλη- «Πατάνε γκάζι» οι τράπεζες για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Bloomberg: «Χείρα βοηθείας» στις τράπεζες για την ελάφρυνση από τα κόκκινα δάνεια ετοιμάζει η ΕΕ



    ΣΧΟΛΙΑ