• Business

    «Σεισμός» στην OpenAl: Ανταρσία από 500 στελέχη κατά του διοικητικού συμβουλίου που έδιωξε τον Αλτμαν

    • NewsRoom
    Ο Σαμ Αλτμαν

    Ο Σαμ Αλτμαν


    «Σεισμός» στην εταιρεία OpenAl προκάλεσε η απόφαση για την αποπομπή του πρώην διευθύνοντος συμβούλου, Σαμ Αλτμαν. Περισσότεροι από 500 εργαζόμενοι συγκέντρωσαν υπογραφές ζητώντας από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας να παραιτηθεί.

    Στις υπογραφές αυτές συμπεριλαμβάνονται και κορυφαία στελέχη της OpenAl όπως η Chief Technology Officer Μία Μουράτι και ο Chief Data Scientist Ίλια Σούτσκεβερ.

    Στην επιστολή τονίζουν ότι το δ.σ. «είναι ανεπαρκές στο να επιβλέψει την επιχείρηση”, ενώ απειλούν ότι θα αποχωρήσουν και θα ακολουθήσουν τον Άλτμαν που προσελήφθη από την Microsoft.

    Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία, υπό την καθοδήγηση του Αλτμαν είχε λανσάρει πριν από ένα χρόνο το chatbot ChatGPT προκαλώντας παγκόσμιες ανατροπές.

    Τώρα, η Microsoft που «έκλεψε» τον Αλτμαν θέλει, σύμφωνα με τον CEO, Σάτια Ναντέλα, να δημιουργήσει ένα νέο ερευνητικό κέντρο Τεχνητής Νοημοσύνης και να κυριαρχήσει και στον τομέα αυτό. Υπενθυμίζεται ότι η Microsoft έχει επενδύσει περί τα 10 δις δολάρια στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης

    Τα ξένα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Αλτμαν διώχθηκε επειδή ελεγχόταν από στελέχη που ανησυχούσαν ότι η μεγάλη και ξαφνική επέκταση της εταιρείας ήταν εκτός ελέγχου, ίσως και επικίνδυνη, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

    Τα στελέχη αυτά συγκρούστηκαν με τους Άλτμαν και Μπρόκμαν, οι οποίοι υποστήριξαν ότι η OpenAI έχει ανάγκη να επεκτείνει τις δραστηριότητες για να μην μείνει πίσω. Κάθε φορά που ένας χρήστης κάνει κάποια ερώτηση στο chatbot ChatGPT του OpenAI, απαιτείται μεγάλη και κοστοβόρα υπολογιστική ισχύς για τις απαντήσεις — τόσο πολύ που η εταιρεία δυσκολευόταν να ανταποκριθεί στην εκρηκτική ζήτηση από τους χρήστες, αναφέρεται. Η εταιρεία αναγκάστηκε να θέσει όρια στον αριθμό των φορών που οι χρήστες μπορούν να ρωτήσουν τα πιο ισχυρά μοντέλα AI της μέσα σε μια μέρα.

    Από την άποψη του Altman, η συγκέντρωση περισσότερων χρημάτων και η εύρεση πρόσθετων πηγών εσόδων ήταν απαραίτητη.

    Διαβάστε επίσης:

    OpenAI: Πιέσεις από Microsoft και επενδυτές για επιστροφή του Σαμ Άλτμαν
    Microsoft: «Άρπαξε» τον Sam Altman – Ξεκινά δικής της ερευνητική ομάδα AI



    ΣΧΟΛΙΑ