• Business

    Συνθήκες ντόμινο στο λιανεμπόριο – Χειρότερα και από τα μνημόνια, λένε οι έμποροι


    Χειρότερα και από την εποχή της κρίσης! Αυτό είναι το σχόλιο κορυφαίων παραγόντων της αγοράς και κυρίως του retail από τους κλάδους των ειδών ένδυσης και υπόδησης, καθώς το mononews.gr γίνεται αποδέκτης καταγγελιών για φαινόμενα μη καταβολής προκαταβολών για τα καταναλωτικά είδη του χειμώνα 2020 – 2021.

    Τις τελευταίες μέρες και ειδικά από την Τετάρτη που ανακοινώθηκαν τα μέτρα της κυβέρνησης για την ανακοπή της επέλασης του κορoνoϊού στη χώρα μας, αλυσίδες από τους κλάδους ειδών ένδυσης και υπόδησης, αλλά και μεμονωμένα καταστήματα, στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ έχουν επιλέξει τα είδη με τα οποία θα στολίσουν τις βιτρίνες τους και θα ενισχύσουν το στοκ τους, οι ιδιοκτήτες τους ή τα αρμόδια τμήματα παραγγελιών ακούν από τον προμηθευτή να ζητεί προκαταβολή για να εγκρίνουν την παραγγελία και να κόψουν το σχετικό τιμολόγιο.

    Μόνο που οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων αδυνατούν, όπως λένε στους χονδρεμπόρους, να πληρώσουν τώρα, σήμερα, την προκαταβολή λόγω της καθίζησης και των κεσατιών που επιφέρει ο κορoνοϊός με την ίδια ταχύτητα που χτυπάει έναν οργανισμό!

    Με σύμβουλο τον φόβο, οι καταναλωτές ακολουθούν τις εντολές της κυβέρνησης και επιλέγουν να παραμείνουν στα σπίτια τους από το να βγουν έξω, ενώ ακόμα δεν είναι σαφές τι και πώς θα πληρωθούν από τις δουλειές τους την περίοδο που θα βρίσκονται εκτός.

    Σύμφωνα με την αγορά, η ατμόσφαιρα στο retail αναμένεται να γίνει έντονα ασφυκτική, ειδικά μετά τις δηλώσεις των ειδικών ιατρών που παρακολουθούν το φαινόμενο της νέας νόσου, λέγοντας ότι τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να κορυφωθούν τα κρούσματα. Αυτό και μόνο αναγκάζει εμπόρους, προμηθευτές, εργαζόμενους, μεταφορές, να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους, φτάνοντας στο σημείο να δημιουργηθεί ένα στοιχειωμένο εμπορικό τοπίο στα μεγάλα αστικά κέντρα. Είναι νωπές ακόμα οι εικόνες του περασμένου Σαββάτου από το ιστορικό κέντρο της Πάτρας μετά τις ανακοινώσεις νέων κρουσμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Δ. Ελλάδας.

    Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλος, μιλώντας στο mononews.gr, περιγράφει την ασφυξία στην οποία οδηγείται ο εμπορικός κόσμος, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση, νωρίτερα από άλλες κυβερνήσεις στην Ευρώπη, έλαβε τα έκτακτα μέτρα για να μειώσει τις πιθανότητες έξαρσης της νόσου, σε αντίθεση δηλαδή με ό,τι έγινε στην γειτονική Ιταλία.

    Ίδια ή και χειρότερη αναμένεται να είναι η εικόνα το επόμενο διάστημα για τα μπαρ, τις καφετέριες, τα εστιατόρια. Δεν είναι και λίγοι οι καταστηματάρχες του κέντρου της Αθήνας, που διατηρούν εστιατόρια και cafe, που θα κληθούν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους από Δευτέρα μέχρι Πέμπτη, ανοίγοντάς τες την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή το μεσημέρι. Δηλαδή από εκεί που ήταν ανοικτά σχεδόν και τις επτά μέρες την εβδομάδα, θα αναγκαστούν να περιοριστούν στις… 2,5.

    Σε γνωστά και in εστιατόρια της πρωτεύουσας, εκεί όπου για να κλείσει κανείς τραπέζι με την παρέα του υπήρχε δέκα ημέρες αναμονή, πλέον η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική αφού, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «ανοίγεις την πόρτα και μπαίνεις»…



    ΣΧΟΛΙΑ