• Business

    Singular Logic: Πήρε το ακριβότερο συμβόλαιο (6,82 εκατ. ευρώ) για τις Αυτοδιοικητικές εκλογές


    Το τρίτο κατά σειράν εκλογικό συμβόλαιο στη διάρκεια της φετινής χρονιάς, το οποίο είναι και το πιο προσοδοφόρο, έκλεισε η Singular Logic. Εξ ολοκλήρου πλέον, θυγατρική της εισηγμένης στο χρηματιστήριο Space Hellas.

    Όπως μετά βεβαιότητας αναμενόταν, έτσι κι έγινε. Καθώς μετά από την τεχνολογική υποστήριξη που παρείχε στις εθνικές εκλογές του Μαίου και του Ιουνίου, η Singular Logic πήρε με την προβλεπόμενη διαδικασία της απ’ ευθείας ανάθεσης από το Υπουργείο Εσωτερικών και το έργο της συγκέντρωσης και μετάδοσης των αποτελεσμάτων των Αυτοδιοικητικών εκλογών.

    Ο πρώτος «γύρος» των οποίων διεξάγεται την ερχόμενη Κυριακή 8 Οκτωβρίου. Για να ακολουθήσει και δεύτερος στις 15 του μηνός, στις περιπτώσεις όπου κανένας συνδυασμός υποψήφιου Δημάρχου ή Περιφερειάρχη δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία του 43%+1ψήφο.

    Το νέο εκλογικό συμβόλαιο της Singular Logic τιμολογήθηκε στα 5,5 εκατ. ευρώ, ενώ μαζί με τον ΦΠΑ (24%) που βαρύνει το Υπουργείο Εσωτερικών το συνολικό κόστος φτάνει στα 6,82 εκατ. ευρώ. Ξεπερνά δηλαδή τα 5,704 εκατ. ευρώ που είχε κοστίσει η συγκέντρωση και μετάδοση των αποτελεσμάτων των εκλογών του περασμένου Μαΐου. Ενώ στα 5,332 εκατ. ευρώ είχε ανέλθει το συνολικό τίμημα για το αντίστοιχο έργο των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου.

    Αν μάλιστα στις Αυτοδιοικητικές κάλπες προσέλθει ό ίδιος αριθμός ψηφοφόρων με αυτόν των τελευταίων εκλογών (5.273.699) τότε το κόστος των αποτελεσμάτων ισοδυναμεί με…1,29 ευρώ ανά εκλογέα.

    Επίσης το τωρινό κονδύλιο είναι αυξημένο κατά 25,3% σε σύγκριση με τα 5.443.600 ευρώ ( μαζί με τον ΦΠΑ) τα οποία δόθηκαν το 2019, για να καλύψουν όμως, όχι μόνο τις ανάγκες των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών, αλλά και των Ευρωεκλογών που έγιναν ταυτόχρονα.

    Το «πακέτο» των υπηρεσιών και οι καταβολές

    Προφανώς, η ακριβότερη παροχή υπηρεσιών από την εξειδικευμένη Singular Logic είναι απόρροια αφ’ ενός μεν του πληθωρισμού και αφ’ ετέρου του πολυδιάστατου έργου ψηφιακής μεταρρύθμισης των εκλογών. Προς την κατεύθυνση της έγκυρης, πολύ γρηγορότερης, αλλά και ασφαλέστερης μετάδοσης των αποτελεσμάτων.

    Στην προκειμένη περίπτωση θα υπάρξει μεταξύ των άλλων: Αναβάθμιση των υποδομών και υπηρεσιών για αυξημένη ασφάλεια και προστασία από κυβερνοεπιθέσεις. Σύστημα SRT για το σύνολο των εκλογικών τμημάτων με διαθέσιμες 24.000 συσκευές. Προετοιμασία των συσκευών SRT χωριστά και εξ αρχής για κάθε Κυριακή. Κάλυψη της ανάγκης μετάδοσης της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία. Εκπαίδευση και υποστήριξη του συνόλου των Πρωτοδικείων της χώρας για τις δύο Κυριακές. Όπως επίσης και πλήρως ανασχεδιασμένη Δημόσια Διαδικτυακή Πύλη.

    Το τίμημα στην Singular Logic θα καταβληθεί σε τέσσερις δόσεις. Η πρώτη θα είναι ύψους 3,41 εκατ. ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ και θα πληρωθεί στις 3 Οκτωβρίου. Η δεύτερη θα δοθεί στις 31 Οκτωβρίου και θα είναι 2,728 εκατ. ευρώ. Οι υπόλοιπες δύο θα πληρωθούν στα τέλη Μαρτίου και στα τέλη Ιουνίου του 2024 και θα είναι 477.400 και 204.600 ευρώ αντίστοιχα.

    Για το Υπουργείο Εσωτερικών τα εφετινά εκλογικά κόστη της συγκέντρωσης και μετάδοσης των αποτελεσμάτων ( για τους δύο «γύρους» των εθνικών και των επίσης δύο «γύρων» των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών, θα ανέλθει σε 17,856 εκατ. ευρώ. Από τη δική της πλευρά η Singular Logic θα έχει έσοδα, μετά από τον ΦΠΑ, συνολικού ύψους 14,4 εκατ. ευρώ.

    Ιστορικό ρεκόρ εκλογικών εσόδων

    Τα έσοδα αυτά συνιστούν νέο ιστορικό ρεκόρ για την εταιρεία, η οποία έχει προέλθει από τη «βαθιά» μετεξέλιξη της Δέλτα Πληροφορική και τις επιχειρηματικές ανακατατάξεις που τη συνόδευσαν.

    Με επικεφαλής τον ρηξικέλευθο Ανδρέα Δρυμιώτη, η Δέλτα Πληροφορική ήταν η πρώτη, που από το 1981 ανέλαβε τη σύζευξη της τεχνολογίας με τις εκλογές. Καλύπτοντας μέχρι και το έτος 2000 τη συγκέντρωση και μετάδοση των αποτελεσμάτων σε συνολικά 23 προσφυγές στις κάλπες.

    Την περίοδο μετά από το 2000 και έως και το 2004 η σκυτάλη πέρασε στην Delta Singular, σχήμα που προέκυψε από τη συνένωση δυνάμεων της Δέλτα Πληροφορική με τη Singular. Η νέα αυτή εταιρική οντότητα με…κληροδοτημένο το εκλογικό Know how έφερε εις πέρας 6 εκλογικές αναμετρήσεις.

    Στο επιχειρηματικό πεδίο η κινητικότητα συνεχίστηκε κι έπειτα από την προσάρτηση της Logic Dis (απόρροια της συγχώνευσης της Computer Logic με την DIS ) αλλά και ορισμένες αποσχίσεις δραστηριοτήτων και εσωτερικού χαρακτήρα μεταβολές, προέκυψε νέα εταιρική ταυτότητα της Singular Logic. Η οποία αρχής γενομένης από το 2007, έχει αναλάβει ως τώρα 20 εκλογικές αναμετρήσεις όλων των ειδών.

    Μέχρι προ τριετίας η εταιρεία ανήκε στο χαρτοφυλάκιο της ΜΙG, από την οποία την εξαγόρασαν έναντι 18,05 εκατ. ευρώ και απαλλαγμένη από δανειακά βάρη, η Space Hellas και η Epsilon Net. Στην οποία πρώτη περιήλθε το παλαιό ΑΦΜ της εταιρείας, όπως επίσης και το κομμάτι των δραστηριοτήτων που αφορούν τα πληροφορικά συστήματα και τις εφαρμογές πληροφορικής (που άπτονται και στο έργο των εκλογών) .

    Στην Space Hellas όλες οι μετοχές

    Η Space Hellas κατείχε εξ αρχής το 60% των μετοχών της Singular Logic, αλλά προ ημερών πήρε και το υπόλοιπο 40% που ήταν στα χέρια της Εpsilon Net, έναντι 6,8 εκατ. ευρώ. Με συνέπεια να εγγράφει εξ ολοκλήρου τα αποτελέσματα της θυγατρικής.

    Για την Singular Logic τα εφετινά εκλογικά έσοδα είναι τα μεγαλύτερα της ιστορία της, ενώ και το νέο συμβόλαιο για τις Αυτοδιοικητικές εκλογές, είναι το ακριβότερο που έχει υπάρξει ποτέ…

    Το 2019 η εταιρεία είχε έσοδα 7,79 εκατ. ευρώ για τη τεχνολογική υποστήριξη που παρείχε, στις εθνικές εκλογές εκείνης της χρονιάς, όπως επίσης και για τις Ευρωεκλογές και τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές. Με το κόστος όλου του ‘’πακέτου’’ μαζί με τον ΦΠΑ να ανέρχεται στα 9.659.600 ευρώ.

    Το 2015 η εταιρεία έλαβε 7,269 εκατ. ευρώ (9,013 εκατ. ευρώ με τον ΦΠΑ) για τη διπλή προσφυγή στις κάλπες και το δημοψήφισμα της σύμβασης με τους δανειστές της χώρας.
    Αν ληφθεί υπόψη ότι το 2022 η Singular Logic είχε εταιρικά έσοδα 16,788 εκατ. ευρώ, τότε αυτά που θα πάρει από τα εφετινά εκλογικά συμβόλαια (εξαιρουμένων των εισπράξεων που θα γίνουν το 2024) αντιστοιχούν σχεδόν στο 82%. Με αναμενόμενη και την ενίσχυση της καθαρής κερδοφορίας, που πέρσι ήταν 971 χιλιάδες ευρώ. Και φυσικά με την μητρική Space Hellas να είναι εκείνη που θα καρπωθεί τα επιπρόσθετα οφέλη.

    Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο Space Hellas, με βασικό μέτοχο και εκτελεστικό Πρόεδρο τον Σπύρο Μανωλόπουλο, έχει κεφαλαιοποίηση 45,45 εκατ. ευρώ. Χθες η μετοχή έκλεισε στα 7,04 ευρώ, έχοντας ενισχυθεί από την αρχή του έτους κατά 30,4%.

    Διαβάστε επίσης:

    Δημοσκόπηση Pulse: Στις 19 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ – Διπλό “καμπανάκι” στην κυβέρνηση για τις καταστροφές

    Καιρίδης: Έκτακτη χρηματοδότηση από την Κομισιόν για το μεταναστευτικό

    Έρευνα ΕΛΙΑΜΕΠ για τις ευκαιρίες που προκύπτουν από τη στρατηγική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ



    ΣΧΟΛΙΑ