• Business

    Συνεχίζονται τα λουκέτα στις επιχειρήσεις-Πόσες πτώχευσαν

    • NewsRoom
    λουκετο


    Αύξηση σημείωσαν οι περιπτώσεις ελληνικών επιχειρήσεων, που πτώχευσαν κατά το έτος 2017, με την άνοδο ποσοστιαία να φτάνει το 2,7%. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα Πρωτοδικεία της χώρας (Πτωχευτικά Δικαστήρια), οι πτωχεύσεις ελληνικών επιχειρήσεων το 2017 ήταν συνολικά 114, έναντι 111 το 2016.

    Σημαντικό στοιχείο, παρ’ όλα αυτά, αποτελεί το γεγονός ότι, από το 2012 και μετά παρατηρείται σταθερή μείωση των πτωχεύσεων, με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 11,5%, για την περίοδο 2008-2017, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΕΛΣΤΑΤ.

    Αναφορικά με τη νομική μορφή των επιχειρήσεων που πτώχευσαν την περίοδο 2008- 2017, παρατηρείται μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής -15,9% στις ατομικές επιχειρήσεις, -8,4% στις προσωπικές εταιρείες και -9,3% στις κεφαλαιουχικές εταιρείες.

    Αυτό που παρατηρείται από την ανάλυση των πτωχεύσεων που κηρύχθηκαν το 2017 κατά τομέα οικονομικής δραστηριότητας, είναι ότι οι περισσότερες πτωχεύσεις πραγματοποιήθηκαν στον τομέα του χονδρικού και λιανικού εμπορίου- επισκευής μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών, με ποσοστό που αγγίζει το 32,5%.

    Ακολουθούν ο τομέας της μεταποίησης με 19,3%, ο τομέας των δραστηριοτήτων υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης με 18,4% και ο τομέας των κατασκευών με 8,8%.

    Επιπροσθέτως, από τα στοιχεία των απαιτήσεων που επαληθεύτηκαν την περίοδο 2008- 2017 προκύπτει ότι, κατά μέσο όρο ετησίως, για 139 επαληθεύσεις, βεβαιώνεται παθητικό 722 εκατ. ευρώ, ενώ οι απασχολούμενοι που έχουν αξιώσεις επ’ αυτών ανέρχονται σε 1.743 άτομα.

    Επιπλέον, για την ανωτέρω περίοδο παρατηρείται ότι, ενώ ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής του αριθμού των επαληθεύσεων παρουσιάζει μείωση 2,8%, ο αντίστοιχος δείκτης σχετικά με το ποσό του παθητικού που βεβαιώθηκε και τον αριθμό των απασχολουμένων που έχουν αξίωση παρουσιάζει αύξηση 14,5% και 5,7%, αντίστοιχα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η Δέσποινα Μοιραράκη αποκαλύπτει: «Κατέθεσα αίτηση πτώχευσης, αλλά…» (video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πτώχευσε η αλλαντοβιομηχανία ΒΙ.Κ.Η. – Στον δρόμο όλοι οι εργαζόμενοι

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέα «βόμβα» στον τουριστικό κλάδο: Πτώχευσε γνωστή αεροπορική εταιρεία-Στον «αέρα» χιλιάδες επιβάτες



    ΣΧΟΛΙΑ