ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων στήριξης του επιχειρηματικού κόσμου που πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας υπογραμμίζουν παράγοντες της αγοράς, τονίζοντας πως η κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με την μέρα και τα προβλήματα διογκώνονται εξαιτίας της δραματικής κάμψης της κατανάλωσης.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, σημειώνει πως η έλλειψη των τουριστών γίνεται όλο και πιο εμφανής, με την πτώση των εσόδων να υπερβαίνει ακόμη και το 60% για τις επιχειρήσεις του κέντρου της πρωτεύουσας που εξαρτώνται άμεσα από τον τουρισμό.
Ο κ. Καφούνης επισημαίνει πως πρέπει η κυβέρνηση να επανεξετάσει την κοινή πρόταση που κατέθεσε με τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτο Παραδιά, για τα εμπορικά μισθώματα και παράλληλα να προχωρήσει άμεσα σε πρόσθετες διευκολύνσεις όσον αφορά στην εξόφληση των υποχρεώσεων που έχουν συσσωρευθεί, μέσα από την εκπόνηση νέου προγράμματος 120 δόσεων.
Πρόκειται όπως λέει, για δυο πολύ σημαντικές παρεμβάσεις που θα δώσουν ανάσα στον εμπορικό κόσμο που σήμερα ταλανίζεται από έλλειψη ρευστότητας και δίνει μάχη επιβίωσης, αφού ούτε οι εκπτώσεις μπόρεσαν να τονώσουν τη ζήτηση και να πείσουν τη μεγάλη πλειονότητα των καταναλωτών να «βάλουν το χέρι στην τσέπη και να ξοδέψουν».
Εξίσου ασφυκτική είναι η κατάσταση στην εστίαση. Η αποχώρηση της Pizza Hut από την ελληνική αγορά έστειλε ένα ισχυρό σήμα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του κλάδου και τη δύσκολη συνέχεια τους επόμενους μήνες, όταν θα έχει τελειώσει η τουριστική σεζόν και η ύφεση «αρχίζει να δείχνει τα δόντια της».
Η μείωση των ενοικίων κατά τουλάχιστον 40% με κρατική παρέμβαση σε συνδυασμό με τη μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών θεωρείται μονόδρομος ενώ σημαντικές ανάσες θα έδινε και η αύξηση των εκπτώσεων στα δημοτικά τέλη και στις χρεώσεις για την χρήση δημοτικών χώρων για τραπεζοκαθίσματα.
Να σημειωθεί πως η εστίαση αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με έρευνα της Deloitte που παρουσιάσθηκε πρόσφατα, στον κλάδο σήμερα δραστηριοποιούνται 82.500 επιχειρήσεις που απασχολούν 385.000 εργαζομένους.
Η λήψη πρόσθετων μέτρων και μάλιστα άμεσα θα λειτουργήσει ως ανάχωμα στην αύξηση της ανεργίας και σε πιθανό κύμα λουκέτων. Η αγορά θεωρεί πως η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει ταχύτατα και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περιμένει την εκταμίευση των ευρωπαϊκών πόρων που θα έρθουν από το καλοκαίρι του 2021. «Πρέπει να στηριχθούν οι επιχειρήσεις εδώ και τώρα για να κρατηθούν όρθιες. Η αύξηση των κρουσμάτων είναι εξαιρετικά ανησυχητική και εντείνει την αγωνία για την πορεία της κατανάλωσης το επόμενο διάστημα», σημειώνουν χαρακτηριστικά στελέχη της αγοράς.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Εσωκομματική ένταση στο ΠΑΣΟΚ για Παναγόπουλο – Τηλεδιάσκεψη 180 συνδικαλιστών και απειλές αποχώρησης
- Exxon: Οι κανόνες της ΕΕ για το μεθάνιο θα αυξήσουν κατά 13% το κόστος πετρελαίου για τα διυλιστήρια
- Άρση ασυλίας Πολάκη με στήριξη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνικής Λύσης
- Ευρωαγορές: Επιστροφή σε αρνητικά πρόσημα – Άλμα +12,2% για την Philips
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.