• Business

    Συμφωνία Τσοτσορού-Στεργιούλη με την Ιρανική NIOC


    Σε πλαίσιο συμφωνίας μακράς πνοής κατέληξαν ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και η Ιρανική εταιρία ΝΙΟC. Η συμφωνία επετεύχθη μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις σε Αθήνα και Τεχεράνη. Η συμφωνία περιλαμβάνει:

    • Συνεργασία για την προμήθεια αργού πετρελαίου, με άμεση έναρξη παραδόσεων.
    • Ρύθμιση των οικονομικών εκκρεμοτήτων, οι οποίες προέκυψαν από τις διεθνείς κυρώσεις, οι οποίες επεβλήθησαν το 2011.

    Την συμφωνία από την πλευρά των ΕΛΠΕ έκλεισε η διοίκηση υπό τους κ. Τσοτσορό και Στεργιούλη.

    Ευστάθιος Τσοτσορός, Πρόεδρος ΕΛΠΕ
    Ευστάθιος Τσοτσορός, Πρόεδρος ΕΛΠΕ

    Στις 15:11 το mononews.gr σε ρεπορτάζ του τόνιζε ότι:

    Tη διάθεση για εμβάθυνση των σχέσεων Ιράν και Ελλάδας, την ανάπτυξη πολύπλευρης συνεργασίας στο οικονομικό πεδίο, αλλά και τη στενή συνεργασία ΕΛΠΕ- NIOC επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Amir Hossein Zamaninia στη συνάντηση που είχε σήμερα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη.

    Οι δύο πλευρές συζήτησαν ζητήματα προμήθειας πετρελαίου, ενώ ανταλλάχθηκαν απόψεις για τους τομείς του φυσικού αερίου και των ΑΠΕ. Αναφορές έγιναν επίσης, στο ζήτημα των οικονομικών εκκρεμοτήτων ανάμεσα στα ΕΛΠΕ και στην κρατική εταιρεία πετρελαίου του Ιράν, την NIOC, που προέκυψε από την επιβολή του εμπάργκο, η άρση του οποίου προσφέρει τη δυνατότητα τακτοποίησής του. Ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο χωρών με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ΕΛΠΕ και της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του Ιράν, NIOC.

    Τη συνάντηση απασχόλησαν οι δυνατότητες ενίσχυσης της ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών, στο φόντο της άρσης του εμπάργκο που αντιμετώπιζε το Ιράν και στη βάση των ιδιαίτερα φιλικών διμερών σχέσεων, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν και κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης συνάντησης.

    Από την πλευρά του, ο κ. Σκουρλέτης επεσήμανε ότι οι δύο χώρες βρίσκονται σε θέση εκκίνησης για μια νέα πορεία και ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, αλλά και η βούληση, για την πραγματοποίηση ενός ακόμη βήματος στις διμερείς σχέσεις τους. Εκτίμησε, επίσης, ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει τη «γέφυρα» ανάμεσα στην Ευρώπη και το Ιράν.

    Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο νέος Πρέσβης του Ιράν στην Αθήνα, Majid Motallebi Shabestari, συνοδευόμενος από στελέχη της πρεσβείας, ενώ από την ελληνική πλευρά, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Τεχεράνη, Γιώργος Αϋφαντής, ο Διπλωματικός Σύμβουλος του ΥΠΕΝ, Νίκος Γιωτόπουλος και η ειδική συνεργάτης του υπουργού, Μαργαρίτα Σύρκου.

     



    ΣΧΟΛΙΑ