ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Δύο εκ των κορυφαίων βιομηχανιών παγκοσμίως στον κλάδο της αεροναυπηγικής, η Airbus και η Dassault, ανακοίνωσαν την επίτευξη συμφωνίας για να προχωρήσουν στην επόμενη φάση ανάπτυξης των ευρωπαϊκών μαχητικών αεροσκαφών νέας γενιάς FCAS (Future Combat Air System).
Το πρόγραμμα FCAS ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2017 από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και την τότε καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ. Τα νέα μαχητικά αεροσκάφη πρόκειται να αντικαταστήσουν τα Eurofighter και Rafale και – σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό – θα είναι επιχειρησιακά έτοιμα το 2040.
Οι βιομηχανικοί εταίροι στο πρόγραμμα είναι η Airbus για λογαριασμό της Γερμανίας, η γαλλική Dassault και η ισπανική Indra. Το πρόγραμμα είχε «παγώσει» λόγω διαφωνιών μεταξύ της Airbus και της Dassault.
«Αυτή η βιομηχανική συμφωνία αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για το εμβληματικό ευρωπαϊκό αμυντικό πρόγραμμα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Airbus Defence and Space Μάικ Σέλχορν.
Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Dassault Aviation Ερίκ Τραπιέ είχε δηλώσει στην εφημερίδα Le Figaro: «Σήμερα, ναι, είναι γεγονός. Έχουμε συμφωνία με την Airbus». «Λάβαμε όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις για να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση που, σας υπενθυμίζω, αφορά προκαταρκτικές μελέτες», συμπλήρωσε.
Ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Σεμπαστιάν Λεκορνύ χαιρέτισε τη συμφωνία της Πέμπτης. «Αυτό το πρόγραμμα αντανακλά τη συνεργασία που υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την άμυνα και τους εξοπλισμούς, στην οποία η Γαλλία διαδραματίζει κεντρικό ρόλο».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης:
Βρετανία και Αλβανία συμφώνησαν για συνεργασία στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού
Τσούνης σε Δένδια: «Οι ΗΠΑ εκτιμούν την Ελλάδα ως βασικό εταίρο και σύμμαχο στο ΝΑΤΟ»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ: Πάνω από 1.200 νέες ακυρώσεις πτήσεων λόγω της χειμερινής καταιγίδας
- Μινεσότα: Μετά από 10 μέρες κράτησης επέστρεψε στο σπίτι του το 5χρονο αγόρι που κρατούταν από την ICE
- Κακοκαιρία: Σοβαρά προβλήματα στα παράλια του νομού Λάρισας
- Κακοκαιρία: Εγκλωβισμένοι επισκέπτες στο Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού – Ανάμεσά τους και παιδιά
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.