• Business

    Σιδηρόδρομος: Υπο προϋποθέσεις η σταδιακή επανεκκίνηση λόγω πιέσεων των οδηγών

    Γιώργος Γεραπετρίτης, Υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τις υποδομές και τις μεταφορές


    Υπό προϋποθέσεις αναμένεται να γίνει η σταδιακή επανεκκίνηση του ελληνικού σιδηρόδρομου, καθώς υπάρχουν σημαντικές πιέσεις από το σωματείο των μηχανοδηγών. Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του σωματείου των μηχανοδηγών του ΟΣΕ, Κώστας Γενιδούνιας, ανέφερε χθες ότι υπάρχουν ζητήματα όσον αφορά την επικοινωνία και τη φύλαξη των σταθμών που εντάσσονται στο πρώτο στάδιο επανεκκίνησης, δηλαδή την ερχόμενη Τετάρτη (23η Μαρτίου).

    Αναλυτικότερα έκανε λόγο για αδυναμία επικοινωνίας στους σταθμούς Δράμας και Φλώρινας, ενώ πρόσθεσε πως δε λειτουργούν οι διαβάσεις στο Στρυμόνα και ότι η φύλαξη είναι ανύπαρκτη.

    Επιπλέον, δήλωσε, ότι το σωματείο δε συμμετείχε στις συσκέψεις του υπουργείου υποδομών και μεταφορών, καθώς και ότι του γνωστοποιήθηκε μόνο ένα προσχέδιο με τα μέτρα.

    Στη συνέχεια σχολίασε πως τα μέτρα αυτά υπάρχουν αρκετά σημεία που χρήζουν βελτίωσης, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα τρένα να μην ξεκινήσουν την ερχόμενη Τετάρτη εάν τα ζητήματα αυτά δε λυθούν.

    Την ίδια ημέρα μέσω δημοσίευσης του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανακοίνωσε ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου και πως το μεσημέρι θα ακολουθήσει συνάντηση με τη διοίκηση του ΟΣΕ. Γεγονός και το οποίο σημαίνει ότι η αυριανή ημέρα είναι αρκετά σημαντική για την ομαλή επανεκκίνηση των τρένων.

    Υπουργείο Υποδομών: Δεν αποκλείσαμε κανέναν από τις συσκέψεις

    Πηγές του υπουργείο υποδομών και μεταφορών που μιλούν στο mononews παρουσιάζουν μία αρκετά διαφορετική εικόνα τόσο ως προς τη συμμετοχή των σωματείων στις δύο διασκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στις 9 και 13 Μαρτίου, όσο και ως προς την αποδοχή των μέτρων από το σύνολο των εκπροσώπων των εργαζόμενων στο σιδηρόδρομο.

    Αρχικά, οι πηγές αυτές αναφέρουν πως και στις δύο διασκέψεις οι εκπρόσωποι της πανελλήνιας ομοσπονδίας σιδηροδρομικών συνομίλησαν με τον υπουργό επικρατείας αρμόδιου για τις υποδομές και τις μεταφορές, Γιώργο Γεραπετρίτη. Σε αυτή συμμετέχει και το σωματείο των μηχανοδηγών, ενώ υπήρξε εκπροσώπηση του στην πρώτη σύσκεψη.

    Υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Γενιδούνιας είχε προχωρήσει στις 9 Μαρτίου σε δηλώσεις στα τηλεοπτικά κανάλια κοντά στην είσοδο του υπουργείου υποδομών και μεταφορών.

    Σχετικά με τη δεύτερη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας, οι ίδιες πηγές, αναφέρουν ότι το σωματείο δε συμμετείχε, αλλά ο λόγος σίγουρα δεν είναι το ότι δεν εκλήθη από το υπουργείο.

    Αποδοχή των μέτρων από τους σιδηροδρομικούς

    Ένα ακόμα ζήτημα που θέτουν οι πηγές είναι η αντιμετώπιση των μέτρων από την ΠΟΣ, καθώς σχολιάζουν πως υπήρξε αποδοχή των όσων προτάθηκαν, η οποία και αναμένεται να εκφρασθεί και επισήμως σε συνέντευξη τύπου που θα πραγματοποιήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα η ομοσπονδία.

    Τονίζουν, δε, πως η διαπραγμάτευση μεταξύ υπουργού και της ΠΟΣ κινήθηκε σε θετικό κλίμα και ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στα προχθεσινά μέτρα για την επανεκκίνηση του σιδηρόδρομου εντάχθηκαν και ρυθμίσεις που αφορούν σε θύματα και συγγενείς παλαιότερων δυστυχημάτων.

    Αυτό φαίνεται και εξάλλου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από το γεγονός ότι παρέχεται στήριξη σε οικογένειες θυμάτων σε σιδηροδρομικά δυστυχήματα που έχουν συμβεί εντός της τελευταίας δεκαετίας, συμπεριλαμβάνοντας με αυτό τον τρόπο και τα θύματα στο Άδενδρο, όταν το Μάιο του 2017 η αμαξοστοιχία Intercity 58 με κατεύθυνση από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη εκτροχιάστηκε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η ντιζελοµηχανή να χτυπήσει σε ένα κτίριο του ΟΣΕ. Από την πρόσκρουση έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι.

    Επιπλέον, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι οι εκπρόσωποι της ΠΟΣ είχαν προτείνει το πρώτο στάδιο επανεκκίνησης του σιδηροδρόμου να αρχίσει τη Δευτέρα 20 Μαρτίου, αλλά ο Γιώργος Γεραπετρίτης προτίμησε την 22η Μαρτίου για να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι στο δίκτυο.



    ΣΧΟΛΙΑ