• Ναυτιλία

    Ξέσπασε φωτιά στο τάνκερ Alexia του Δημήτρη Προκοπίου (Centrofin)

    Δημήτρης Προκοπίου, εφοπλιστής (τάνκερ Alexia)

    Δημήτρης Προκοπίου, εφοπλιστής


    Το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο aframax/LR2, με σημαία Μάρσαλ Άιλαντ, άλλαξε πορεία και κατευθύνεται προς το Γκντανσκ της Πολωνίας μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε στο πλοίο, αμέσως μετά την αναχώρηση του από το λιμάνι της Ρωσία Ust – Luga.

    Οι Φινλανδοί και οι Εσθονοί διασώστες ανέφεραν ότι το Alexia 108.000 dwt, που ανήκει στην εταιρεία του Δημήτρη Προκοπίου Centrofin, ναυπήγησης 2009, χωρητικότητας 107.574 dwt, μήκους 243,8 μέτρων και πλάτους 42 μέτρων, επλήγη από την πυρκαγιά την περασμένη Πέμπτη, περίπου 18 χιλιόμετρα νότια της φινλανδικής χερσονήσου Porkkala.

    Ο Τάγκο Τρέι, αρχηγός των επιχειρήσεων στο Συμβούλιο Αστυνομίας και της Συνοριοφυλακής στην Εσθονία, επιβεβαίωσε ότι η πυρκαγιά έχει σβήσει, αλλά είπε ότι οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να ελέγχουν για να διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχει περαιτέρω κίνδυνος.

    «Ευτυχώς, οι άνθρωποι που επέβαιναν στο πλοίο μπόρεσαν να σβήσουν τη φωτιά ήδη πριν από την άφιξη της βοήθειας, αποτρέποντας οποιαδήποτε βλάβη στη ζωή και την υγεία», πρόσθεσε ο Trei, σύμφωνα με την Baltic News Service.

    Ωστόσο, υπάρχουν αναφορές ότι το πλοίο είχε χάσει την ισχύ του, αλλά εκπρόσωπος της Centrofin τόνισε ότι η φωτιά ξέσπασε σε καμπίνα και το πλοίο θα συνεχίσει σύντομα το ταξίδι του.

    Το σκάφος μήκους 243 μέτρων είχε αναχωρήσει από το ρωσικό λιμάνι Ust-Luga της Βαλτικής στις 21 Σεπτεμβρίου. Το πλοίο κατευθυνόταν προς την Κωνσταντινούπολη και επρόκειτο να φτάσει στις 6 Οκτωβρίου.

    Το Alexia διαθέτει ασφάλεια προστασίας και αποζημίωσης μέσω του Club North of England. Η VesselsValue εκτιμά ότι η αξία του τάνκερ Alexia ανέρχεται σε 36 εκατομμύρια δολάρια.

    Το πλοίο δεν απέτυχε ποτέ σε επιθεώρηση ελέγχου από το κράτος λιμένα. Όμως, τον Μάρτιο, οι έλεγχοι στην Τουρκία αποκάλυψαν δύο ελλείψεις, ανέφεραν δημοσιεύματα στον ξένο τύπο.

    Διαβάστε επίσης:

    Από τα 20 μεγαλύτερα λιμάνια του κόσμου τα 9 είναι κινέζικα – Η Σαγκάη κρατάει τα πρωτεία

    Drewry: Συνεχίζεται η πτώση των ναύλων στα εμπορευματοκιβώτια για 30ή εβδομάδα



    ΣΧΟΛΙΑ