• Ναυτιλία

    Βαγγέλης Μαρινάκης: Κέρδη στο πρώτο τρίμηνο, εν μέσω πανδημίας, για την Capital Product Partners

    Μαρινάκης

    Βαγγέλης Μαρινάκης, εφοπλιστής


    Διατήρηση των κερδών και της μερισματικής της πολιτικής σημείωσε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 η Capital Product Partners L.P., συμφερόντων του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη.

    Η εταιρεία διευκρίνισε ότι οι αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας και το τελικό μέγεθος του αντίκτυπου στην οικονομική δραστηριότητα δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο και ως εκ τούτου είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις για το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, τόνισε ότι βρίσκεται σε καλή θέση για να αξιοποιήσει την επερχόμενη ανάκαμψη.

    Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας ανήλθαν σε 6,7 εκατ. δολάρια στις 31 Μαρτίου 2020 έναντι 7,2 εκατ. δολαρίων την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν στα 33,7 εκατ. δολάρια στο πρώτο τρίμηνο έναντι 26,8 εκατ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο της προηγούμενης χρήσης. Η άνοδος των εσόδων αποδίδεται στην αύξηση του μεγέθους του στόλου της εταιρείας με την απόκτηση τριών containerships χωρητικότητας 10,000 teu, τον Ιανουάριο 2020 και την αύξηση της μέσης τιμή ναύλωσης σε συγκεκριμένα πλοία του στόλου της ναυτιλιακής.

    O CEO της εταιρείας, Τζέρι Καλογηράτος σχολιάσε: “Το ξέσπασμα του Covid-19 και οι αρνητικές επιπτώσεις του στην ανθρώπινη ζωή, την οικονομική δραστηριότητα και τις εφοδιαστικές αλυσίδες είναι ένα μοναδικό και άνευ προηγουμένου γεγονός, με συνεχώς και ταχέως μεταβαλλόμενο αντίκτυπο σε διάφορα μέτωπα, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικοοικονομικών τάσεων, των εμπορικών προτύπων και της παγκόσμιας οικονομικής προοπτικής, που είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθούν σε αυτό το χρονικό σημείο. Σε αυτό το περιβάλλον, έχουμε δώσει προτεραιότητα στην υγεία και την ασφάλεια των πληρωμάτων μας καθώς και των εργαζόμενων μας στην ξηρά, σχεδιάζοντας και εφαρμόζοντας μαζί με τη διοίκηση ολοκληρωμένα μέτρα και πολιτικές σχετικά με την πανδημία”.

    Αναφερόμενος στις επιπτώσεις που έχει η νέα πραγματικότητα στην αγορά μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, ο κ. Καλογηράτος τόνισε:”Είναι σαφές ότι η ναυλαγορά εμπορευματοκιβωτίων έχει επηρεαστεί αρνητικά από τον Covid-19, αλλά η έκταση και η διάρκεια του αντίκτυπου είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί σε αυτό το στάδιο. Μια παρατεταμένη ύφεση με τη συνέχιση ή την επανάληψη των σκληρών lockdowns κατά τα επόμενα τρίμηνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε παρατεταμένη πτώση των ναύλων και να επηρεάσει αρνητικά τις ταμειακές ροές μας, καθώς και εκείνες των εταιρειών τακτικών γραμμών, συμπεριλαμβανομένων των αντισυμβαλλομένων μας. Ωστόσο, υποθέτοντας ότι θα υπάρξει σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων εντός του 2020 και επιστροφή σε μία πιο ομαλή οικονομική δραστηριότητα μέχρι το τέλος του έτους, αναλυτές αναμένουν ότι η αγορά θα σημειώσει ισχυρή ανάκαμψη το επόμενο έτος”.

    Όσον αφορά την πορεία της Capital Product o κ. Καλογηράτος επισήμανε: “Δεδομένου ότι έχουμε περιορισμένο αριθμό πλοίων που θα λήξουν οι ναυλώσεις τους τους επόμενους 12 μήνες και αυτό θα γίνει σταδιακά, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να αξιοποιήσουμε την επερχόμενη ανάκαμψη. Μόλις περιοριστεί η αβεβαιότητα σχετικά με τον Covid-19, ανυπομονούμε να συνεχίσουμε την ανάπτυξη της εταιρείας και την συνέχιση της μακροχρόνιας ταμειακής ροής προς διανομή”.

    Παρά την κρίση η CPP διατήρησε τη μερισματική πολιτική της και αποφάσισε στο τέλος Απριλίου τη διανομή μερίσματος 0,35 δολ. ανά κάθε κοινή μετοχή για το πρώτο τρίμηνο του 2020. Η πληρωμή του έχει οριστεί για τις 15 Μαΐου.  Σημειώνεται ότι η εταιρεία διανέμει μέρισμα επί 52 συνεχόμενα τρίμηνα, από το 2007 που εισήχθη στο αμερικανικό χρηματιστήριο.



    ΣΧΟΛΙΑ