• Ναυτιλία

    Β. Βαρδινογιάννης: Άλλο ένα παλιό τάνκερ της Avin International αλλάζει χέρια

    Βαρδής Βαρδινογιάννης ναυτιλία

    Βαρδής Βαρδινογιάννης, επιχειρηματίας


    Εννέα παλιά τάνκερ παραγώγων έχει πουλήσει προς διάλυση τα τελευταία δύο χρόνια η ναυτιλιακή Avin International, συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη, όμως τις τελευταίες δύο εβδομάδες πούλησε δύο τέτοια τάνκερ προς περαιτέρω απασχόληση, μία εξέλιξη που υποδεικνύει ένα ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη αγορά.

    Ήδη νωρίτερα αυτόν το μήνα είχε γίνει γνωστή η πώληση του πλοίου Vera Cruz (χωρητικότητας 47.200 dwt, κατασκευής 1999) σε εταιρεία από το Κατάρ έναντι 6,2 εκατομμυρίων δολαρίων. Τώρα, πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι η εταιρεία πούλησε και δεύτερο πλοίο στην ίδια τιμή, το Kriti Rock (χωρητικότητας 45.900 dwt, κατασκευής 1999), πιθανότατα σε εταιρεία από το Λίβανο ή άλλη χώρα της Μέσης Ανατολής. Ωστόσο, υπάρχουν άλλες πληροφορίες που θέλουν το πλοίο να πωλήθηκε μαζί με το Vera Cruz στην ίδια εταιρεία από το Κατάρ.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το TradeWinds, και στα δύο πλοία είχε μπει πωλητήριο ήδη από τον Ιούνιο του 2018, με την υπομονή της Avin να δικαιώνεται, καθώς τα 12,4 εκατ. δολάρια που φέρεται να βάζει στα ταμεία της από την πώληση των δύο πλοίων ξεπερνούν κατά πολύ την αξία τους στην αγορά των μεταχειρισμένων (9,1 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με το VesselsValue), καθώς και την τιμή που θα έπιαναν αν οδηγούνταν στα διαλυτήρια (8,1 εκατ. δολάρια).

    Σημειώνεται ότι,η Avin βρίσκεται σε φάση ανανέωσης του στόλου της, έχοντας πουλήσει 11 πλοία από το 2017 (συμπεριλαμβανομένων των Vera Cruz και Kriti Rock), με μέση ηλικία 22 ετών και συνολικά εκτιμώμενα έσοδα ύψους 73 εκατομμυρίων δολαρίων. Πλέον, στον στόλο της που αποτελείται από 35 πλοία παραμένουν μόνο δύο πλοία κατασκευής πριν από το 2000: το Navarino (χωρητικότητας 147.000 dwt, κατασκευής 1994) και το Theodoros IV (χωρητικότητας 45.400 dwt, κατασκευής 1999).

    Κατά την ίδια περίοδο, η Avin έχει δαπανήσει πάνω από 190 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά συνολικά 13 τάνκερ με μέση ηλικία τα 13 χρόνια περίπου, συμπεριλαμβανομένου του Ariake Maru (χωρητικότητας 47.200 dwt, κατασκευής 2009), το οποίο φέρεται να απέκτησε πρόσφατα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Σημαντικά κέρδη για τη μετοχή της Diamond S των Μαρινάκη-Ross. Ποια είναι η τιμή στόχος

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:   Γ. Αγγελικούσης: Πούλησε τάνκερ 20ετίας σε συμφέρουσα τιμή

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Ν. Τσάκος: Η πρωτοποριακή κίνηση της Tsakos Columbia Shipmanagement



    ΣΧΟΛΙΑ