Ναυτιλία

Β. Κεγκέρογλου: Ποια είναι η κυβερνητική θέση για το θέμα του Ναυπηγείου Ελευσίνας;

  • NewsRoom
Β. Κεγκέρογλου: Ποια είναι η κυβερνητική θέση για το θέμα του Ναυπηγείου Ελευσίνας;

Βασίλης Κεγκέρογλου-Κοινοβουλευτικός υπεύθυνος Εθνικής Άμυνας του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ


Με αφορμή τις σημερινές κινητοποιήσεις στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας των εργαζομένων στο Ναυπηγείο Ελευσίνας ο κοινοβουλευτικός υπεύθυνος Εθνικής Άμυνας του Κινήματος Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου δήλωσε ότι το Κίνημα Αλλαγής -ΠΑΣΟΚ σε κάθε θεσμική διαδικασία της Βουλής αλλά και στο δημόσιο διάλογο έχει επισημάνει ότι είναι αδιανόητο να γίνονται σημαντικές παραγγελίες αμυντικού εξοπλισμού χωρίς μέριμνα για βιομηχανικές και τεχνολογικές επιστροφές, ενώ κατέθεσε και σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Ο Β. Κεγκέρογλου πρόσθεσε στη δήλωση του ότι «Έχουμε τονίσει την αναγκαιότητα στρατηγικού σχεδιασμού για την αναδιοργάνωση και ανάπτυξη της αμυντικής – ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας που μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη και την απασχόληση, αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ ακόμη δεν έχει παρουσιάσει κανένα σχεδιασμό, παρότι ο κ. Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί το Σεπτέμβρη του 2019 στην ΔΕΘ σχέδιο ανασυγκρότησης».

Επίσης, επισήμανε ότι ο Υπουργός Άμυνας συνεχίζει να παραβλέπει και για το κτίσιμο πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού, την υποχρέωση του να προωθήσει συμπράξεις και συνεργασίες με τα ναυπηγεία της χώρας μας και την Εθνική Αμυντική Βιομηχανία γενικότερα.

Ταυτόχρονα, τονίζει ο Β. Κεγκέρογλου, η Κυβέρνηση αποδεικνύεται αναξιόπιστη έναντι εργαζομένων αλλά και επενδυτών αφού εδώ και πολύ καιρό έχει ανακοινώσει, αφενός την πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά αλλά οι διαδικασίες έχουν βαλτώσει και αφετέρου την διατήρηση, εξυγίανση και ομαλή λειτουργία των Ναυπηγείων Ελευσίνας που μέχρι σήμερα είναι λόγια του αέρα και καταλήγει στη δήλωση του:

«Ο Υπουργός Ανάπτυξης που παρουσιάστηκε ως επισπεύδων, παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις του, εδώ και δυόμιση χρόνια δεν προωθεί τις απαραίτητες κυβερνητικές αποφάσεις για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Έστω και την τελευταία ώρα η Κυβέρνηση και το επιτελικό κράτος που έχει εξαφανιστεί, οφείλει να πάρει σαφή και έμπρακτη θέση ως προς την αποδοχή ή μη του σχεδίου βιωσιμότητας-εξυγίανσης και την διασφάλιση των θέσεων εργασίας των Ναυπηγείων Ελευσίνας, που την αφορά άμεσα και ως πιστωτή της επιχείρησης και να σταματήσει το πινγκ-πονγκ ανάμεσα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τα Οικονομικά Υπουργεία.

Το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε σήμερα Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Άμυνας για να ξεκαθαριστεί η κυβερνητική θέση για το σχέδιο βιωσιμότητας, εξυγίανσης και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας αλλά και τη θέση του Υπουργείο Άμυνας για την αξιοποίηση των ναυπηγείων της χώρας μας στο πλαίσιο των εξοπλιστικών προγραμμάτων».

Επίκαιρη Ερώτηση

Ο Β. Κεγκέρογλου κατέθεσε και σχετική ερώτηση στη Βουλή για το θέμα του Ναυπηγείου Ελευσίνας, η οποία έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ: «Ποια είναι η κυβερνητική θέση για την βιωσιμότητα, την εξυγίανση και την διασφάλιση των θέσεων εργασίας των Ναυπηγείων Ελευσίνας;».

Σε ολοένα και δυσχερέστερη θέση περιέρχονται οι εργαζόμενοι και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας εξαιτίας της κωλυσιεργίας και της απροθυμίας της Κυβέρνησης να προσυπογράψει το σχέδιο βιωσιμότητας και εξυγίανσης τους που είναι έτοιμο από 23 Δεκέμβρη 2021.

Στους εργαζομένους των Ναυπηγείων Ελευσίνας επικρατεί κλίμα έντονου προβληματισμού και ανησυχίας. Την ίδια ώρα φαίνεται ότι τα Ναυπηγεία Ελευσίνας αποκλείονται από το πρόγραμμα για τις κορβέτες, καθιστώντας ορατό ακόμη και τον κίνδυνο «λουκέτου», ειδικής διαχείρισης και εκποίησης περιουσιακών στοιχείων.

Το Κίνημα Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ με αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, έχει επισημάνει τις ευθύνες της Κυβέρνησης για την εν γένει κατάσταση της αμυντικής-ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας τονίζοντας ότι είναι αδιανόητο να γίνονται σημαντικές παραγγελίες αμυντικού εξοπλισμού χωρίς μέριμνα για βιομηχανικές & τεχνολογικές επιστροφές.

Επειδή ζητούμενο είναι η αμυντική θωράκιση της χώρας αλλά και η αναδιοργάνωση και η ανάπτυξη της αμυντικής-ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας της χώρας

Επειδή η διατήρηση και η ομαλή λειτουργία των Ναυπηγείων Ελευσίνας, έχουν ως προαπαιτούμενο την υπογραφή και την έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης.

Επειδή ειδικότερα το Υπ. Εθνικής Άμυνας με την διττή ιδιότητα του πελάτη και του πιστωτή έχει κρίσιμο ρόλο στην διάσωση της εταιρίας και στην διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Ερωτάσθε κε. Υπουργέ:

1.Ποια είναι τελικά η κυβερνητική θέση για το σχέδιο βιωσιμότητας, την εξυγίανση και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των Ναυπηγείων Ελευσίνας;

2.Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ως πιστωτής και ως εν δυνάμει πελάτης τι προτίθεται να πράξει;»

Διαβάστε επίσης:ΣΧΟΛΙΑ