• Ναυτιλία

    To “Aktea II” ναυλώθηκε από τον EMSA για την προστασία των ελληνικών υδάτων από περιβαλλοντικές καταστροφές

    Aktea II

    Aktea II


    Ένα πλήρως ανακαινισμένο πλοίο αντιμετώπισης πετρελαιοκηλίδων υψηλών προδιαγραφών για το Αιγαίο Πέλαγος τέθηκε πλέον σε υπηρεσία στο πλαίσιο τετραετούς σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας στη Θάλασσα (EMSA).

    Υπάρχει επίσης μια επιλογή για παράταση αυτής της συμφωνίας για άλλα τέσσερα χρόνια. Το AKTEA II OSRV θα μπορεί να φτάσει οπουδήποτε στο Αιγαίο εντός 24 ωρών και μπορεί να συλλέξει και να μεταφέρει έως και 4.500 τόνους πετρελαίου.

    Το AKTEA II OSRV θεωρείται το πιο σύγχρονο και ικανό σκάφος αυτού του τύπου στην Ευρώπη. Ανήκει στην Environmental Protection Engineering και λειτουργεί από την POLROM, του Γιάννη Πολυχρονόπουλου με έδρα τον Πειραιά.

    Με έδρα τον Πειραιά, η AKTEA II OSRV (IMO 9327516) θα βοηθήσει στην προστασία των ελληνικών υδάτων από περιβαλλοντικές καταστροφές. Το δεξαμενόπλοιο έχει χωρητικότητα 4.486 m3 για ανάκτηση πετρελαίου και είναι εξοπλισμένο με δύο συστήματα μηχανικής ανάκτησης πετρελαίου: δύο άκαμπτους βραχίονες σάρωσης και βραχίονες ανοικτής θάλασσας (2×250 m) με skimmer υψηλής χωρητικότητας. Το ενσωματωμένο σύστημα ανίχνευσης πετρελαιοκηλίδων που βασίζεται σε ραντάρ αυξάνει την αποτελεσματικότητα των εργασιών ανάκτησης πετρελαίου στη θάλασσα.

    Το AKTEA II OSRV κατασκευάστηκε το 2007, αγοράστηκε από την Environmental Protection Engineering το 2021 και ανακαινίστηκε πλήρως. Το AKTEA II OSRV έχει μήκος 91 μέτρα, μπορεί να αναπτυχθεί σε 24ωρη βάση οπουδήποτε στο Αιγαίο Πέλαγος και έχει 14 μέλη πληρώματος συνεχώς.

    Η εταιρεία κατείχε και την AKTEA OSRV, η οποία λειτουργούσε εδώ και αρκετά χρόνια και συνέβαλε σημαντικά στην προστασία του Αιγαίου Πελάγους.

    Η Environmental Protection Engineering (EPE) έχει ανταποκριθεί με επιτυχία σε περισσότερα από 2.500 περιστατικά θαλάσσιας ρύπανσης τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης του καθαρισμού της Αγίας Ζώνης το 2017 και πιο πρόσφατα της συμβολής στις προσπάθειες κατά της ρύπανσης μετά το ναυάγιο του φορτίου Sea Bird πλοίο στο Μυρτώο Πέλαγος, ανατολικά της Πελοποννήσου τον περασμένο Αύγουστο. Η Environmental Protection Engineering (EPE) προσφέρει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών για διαχείριση απορριμμάτων, αντιμετώπιση διαρροών πετρελαίου και χημικών, προστασία και ετοιμότητα και βοηθητικές περιβαλλοντικές υπηρεσίες.

    Ο Δρ Βασίλειος Μαμαλούκας-Φραγούλης, Διευθυντής του Τμήματος Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος στην εταιρεία, δήλωσε:

    «Η Environmental Protection Engineering (EPE) αναγνωρίζεται σε όλη την Ευρώπη ως κορυφαίος ειδικός στην περιβαλλοντική αντιμετώπιση. Το AKTEA II OSRV είναι το πιο ικανό σκάφος αυτού του τύπου στην Ευρώπη και θα παρέχει περαιτέρω προστασία για το Αιγαίο καθώς συνεχίζουμε τη μακροχρόνια σχέση μας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ναυτιλιακής Ασφάλειας (EMSA). Η προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων βρίσκεται στον πυρήνα της επιχείρησής μας και με χαρά είδαμε το AKTEA II OSRV να βγαίνει στο νερό σε αυτή την υπέροχη εκδήλωση εκτόξευσης».

    Διαβάστε επίσης:

    Απαγορεύτηκε ο απόπλους του «Αγία Ειρήνη» στη γραμμή Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας

    Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Συνάντηση εργαζομένων με Παναγιωτόπουλο και Σταϊκούρα



    ΣΧΟΛΙΑ