• Ναυτιλία

    Θάνος Σοφιός (Breakwave Advisors): Αισιοδοξία για τα ναύλα των capesize – Έφτασαν στα 20.000 δολ. ημερησίως

    • NewsRoom
    Θάνος Σοφιός, διευθύνων σύμβουλος Novisea

    Θάνος Σοφιός, διευθύνων σύμβουλος Novisea


    Καθώς τα ναύλα στα Capesize συνεχίζουν να ανεβαίνουν, φτάνοντας στα 20.000 δολάρια ημερησίως, αισθάνεται κανείς έναν αέρα αισιοδοξίας ανάμεσα σε αυτούς που συμμετέχουν στην αγορά, επισημαίνει σε άρθρο του ο Θάνος Σοφιός, διευθύνων σύμβουλος της Novisea, partner της Breakwave Advisors.

    Άλλωστε, με τη μεταβλητότητα να έχει υποχωρήσει σημαντικά από τα υψηλά των τελευταίων ετών, η έλλειψη απότομων πτώσεων στη spot αγορά έχει μεταφραστεί σε προσδοκίες για υψηλότερα επίπεδα ναύλων για το υπόλοιπο του έτους, συμπληρώνει.

    Αυτή η έλλειψη μεταβλητότητας είναι επίσης ο λόγος που η καμπύλη συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (freight futures curve) έχει συγκλίνει στις spot τιμές, μετατρέποντας ουσιαστικά την καμπύλη σε μια ευθεία γραμμή.

    Η άποψή μας για σταδιακή περαιτέρω αύξηση των Capesize ναύλων προς τις 25.000 δολάρια την ημέρα παραμένει, ενώ ταυτόχρονα αισθανόμαστε ότι η κατάσταση αυτή την περίοδο θυμίζει περισσότερο μια «ηρεμία πριν από την καταιγίδα» παρά μια θεμελιώδη στροφή προς μια πιο ισορροπημένη και σταθερή αγορά, αναφέρει ο κ. Σοφιός.

    Ευμετάβλητος Ιούνιος

    Ως αποτέλεσμα, αναμένουμε ο Ιούνιος να είναι αρκετά ευμετάβλητος και προβλέπουμε ένα άλμα στα Capesize ναύλα, πριν από το τέλος του οικονομικού έτους (30 Ιουνίου) για μερικές από τις σημαντικότερες εταιρείες εξόρυξης της Αυστραλίας.

    Η αγορά ξηρού φορτίου είναι πιο ισορροπημένη σε σχέση με την τελευταία δεκαετία, και αυτό σημαίνει υψηλότερα χαμηλά και υψηλότερα υψηλά, απουσία σημαντικής επιδείνωσης στη ζήτηση της ναυτιλιακής αγοράς.

    Τέλος, κοιτάζοντας τα μικρότερα σε μέγεθος πλοία, επίσης αισθανόμαστε ότι το χαμηλό σημείο για τα ναύλα είναι κοντά, και αν και η εποχικότητα για αυτά τα πλοία θα απαιτούσε μια μάλλον ήσυχη καλοκαιρινή αγορά, τα Capesize έχουν τον τρόπο να υποστηρίξουν τα μικρότερα σκάφη σε περιόδους υψηλών ναύλων, κάτι που πιστεύουμε ότι θα συμβεί και αυτή τη φορά.

    Οι Breakwave Advisors προσφέρουν υπηρεσίες Διαχείρισης Επενδύσεων (Asset Management) στους τομείς του Shipping και των Commodities. Έχουν την έδρα τους στη Νέα Υόρκη και είναι οι δημιουργοί του Breakwave Dry Bulk Shipping ETF (NYSE: BDRY) και του Breakwave Sea Decarbonization Tech ETF (NYSE: BSEA).

    Διαβάστε ακόμη:

    Σταμάτης Τσαντάνης: Ξόδεψε 532.000 δολάρια για αγορές μετοχών της Seanergy

    Πέτρος Παππάς: Η Star Bulk πούλησε δύο capesize έναντι 65 εκατ. δολαρίων



    ΣΧΟΛΙΑ