• Ναυτιλία

    Θ. Βενιάμης: Αναγκαία η στήριξη και η ενίσχυση της ελληνικής ναυτιλίας

    Θεόδωρος Βενιάμης

    Θεόδωρος Βενιάμης. Πρόεδρος Ένωσης Εφοπλιστων


    Στην ανάγκη λήψης μέτρων για την στήριξη και την ενίσχυση της ελληνικής ναυτιλίας, καθώς «τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο», αναφέρθηκε ο κ. Θ. Βενιάμης, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε εκδήλωση που πραγματοποίησε χθες το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, στο πλαίσιο του ετήσιου θεσμού της πόλης του Πειραιά, «Ημέρες Θάλασσας 2019».

    Πλήθος εκπροσώπων της ναυτιλιακής και επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας μας, των τοπικών αρχών και των φορέων της πόλης, των πρεσβειών των Η.Π.Α., της Ινδίας και του Μαυροβουνίου παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, που εστίασε στα οφέλη της θαλάσσιας οικονομίας, την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία της ελληνικής ναυτιλίας και τη μεγέθυνση του πρώτου ναυτιλιακού Cluster, “Maritime Hellas”.

    Ο κ. Βενιάμης, επισήμανε μεταξύ άλλων, ότι  “στόχος του ελληνικού εφοπλισμού είναι η διατήρηση της ηγετικής υπόστασης της ναυτιλίας στο παγκόσμιο ναυτιλιακό γίγνεσθαι, με παράλληλη μεγιστοποίηση των συνακόλουθων ωφελειών, οικονομικής, κοινωνικής και στρατηγικής διάστασης, για τον τόπο μας. Η εκμετάλλευση των οικονομικών και πολιτικών συγκυριών στην Ευρώπη θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός ελκυστικού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα, ώστε να επανατοποθετηθεί η χώρα μας στα διεθνή επενδυτικά δρώμενα.”

    Επίσης, τόνισε ότι παρατηρεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην επαναλειτουργία των ελληνικών ναυπηγείων, καθώς και τα αναπτυξιακά σχέδια των λιμένων της χώρας. Το κλειδί για όλα αυτά, υπογράμμισε, επικεντρώνεται σε ένα στόχο: ανταγωνιστικές και ποιοτικές υπηρεσίες.

    Ο κ. Βενιάμης σημείωσε ότι η επένδυση ενός δολαρίου στη θάλασσα αποδίδει τέσσερα δολάρια στη ξηρά. Η ελληνική ναυτιλία ως μέλος της Ευρωπαϊκής ναυτιλιακής βιομηχανίας συνεισφέρει και συμβάλλει δυναμικά στον τομέα της απασχόλησης 640.000 και πλέον εργαζομένων στην Ευρώπη τόσο στη θάλασσα όσο και στη στεριά. Για κάθε ένα εκατομμύριο ευρώ από τη ναυτιλία δημιουργείται 1,6 εκατομμύρια ευρώ επ’ ωφέλειά της ευρωπαϊκής οικονομίας ενώ για κάθε θέση απασχόλησης στη ναυτιλία δημιουργούνται 2,3 θέσεις στη στεριά.

    Maritime Hellas

    Παρουσίαση των μεγάλων δυνατοτήτων του ηλεκτρονικού Cluster, “Maritime Hellas”, έκανε πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου κ. Γ. Πατέρας, σημειώνοντας ότι είναι περήφανος που το Ν.Ε.Ε. ανήκει στην ιδρυτική του ομάδα, μαζί με την Ε.Ε.Ε. και το Ε.Β.Ε.Π. ‘Άλλωστε, «το Cluster ιδρύθηκε πριν από 2.000 χρόνια, όταν οι Έλληνες κατάλαβαν την αξία της θάλασσας» ανέφερε.

    Κορυφαία στιγμή της βραδιάς ήταν η απονομή τιμητικού βραβείου από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Β.Ε.Π. στον πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Θ. Βενιάμη για τη σημαντική συνεισφορά του στην ελληνική ναυτιλία, καθώς επίσης και την πολύτιμη στήριξή του στο Ε.Β.Ε.Π.

    H πρόταση του Καπετάν Παναγιώτη Τσάκου

    Σημαντική ήταν και η παρέμβαση του εφοπλιστή Καπετάν Παναγιώτη Τσάκου, ο οποίος χαρακτήρισε το Maritime Hellas, «μεγαλούργημα», που «εξελίσσεται σε ένα από τα πιο δυνατά του κόσμου». «Πρέπει να έχει δυνατή φωνή, ανάλογη με τη δύναμη της ελληνική ναυτιλίας» συμπλήρωσε. Ακόμη, πρότεινε να μετονομαστεί το Πανεπιστήμιο Πειραιά σε «Θεμιστόκλειο Πανεπιστήμιο».

    Οι δωρεές 

    Στον χαιρετισμό του, ο κ. Β. Κορκίδης, Πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής, ανέφερε αρχικά πως το Ε.Β.Ε.Π., τα τελευταία χρόνια, έχει δύο ισχυρούς συνοδοιπόρους την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος και προσέθεσε ότι: «…Στα 112 χρόνια ζωής του Επιμελητηρίου, τα μέλη του στηρίζουν ανελλιπώς τον Πειραιά μέσα από ανιδιοτελείς δράσεις. Οι Πειραιώτες επιχειρηματίες προχώρησαν σε εμβληματικές δωρεές ιστορικών κτιρίων, όπως το Παλιό Ρολόι για δημαρχείο της πόλης μας. Διαχρονικά, το Ε.Β.Ε.Π. υλοποιεί κοινωνικές δράσεις, που στο επίκεντρό τους έχουν τους πολίτες του Πειραιά. Όπως παλαιότερα, έτσι και σήμερα, συνεχίζει με δικούς του πόρους, με απόλυτη οικονομική ανεξαρτησία, να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης μας, στην εκπαίδευση πάντα με κοινωνικό πρόσωπο. Οι «Ημέρες Θάλασσας» που γιορτάζονται κάθε χρόνο στην πόλη μας είναι ένας θεσμός που μας ενώνει όλους. Με τη βοήθεια όλων σας, το Επιμελητήριο θα συνεχίζει να συμβάλει καθοριστικά στην οικονομική και πολιτισμική ανάπτυξη της πόλης μας. Ίσως, η επόμενη δωρεά του επιχειρηματικού κόσμου της ναυτιλίας του Εμπορίου και της Βιομηχανίας θα πρέπει να είναι το ελληνοπρεπούς ρυθμού «Μέγαρο ΝΑΤ» και της Εθνικής Τράπεζας. Το κτίριο αυτό δεν αρκεί να βρίσκεται, αλλά και να ανήκει στον Πειραιά. Εάν το πιστέψουμε, μόνο τότε αυτό μπορεί να γίνει πραγματικότητα».

    Από την πλευρά του, ο πρύτανης Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Α. Κότιος, εξέφρασε την επιθυμία για εντονότερη ενσωμάτωση του Πανεπιστημίου Πειραιά σε αυτό το συνεργατικό σχήμα, το οποίο αποκτά μεγάλη διάσταση στην Ευρώπη και τα μέλη του αυξάνονται συνεχώς, ως εξωστρεφές ίδρυμα, ενταγμένο στις διεργασίες της πόλης.

    0 κ. Ι. Αγγελόπουλος πρόεδρος της Ρυμθιστικής Αρχής Λιμένων, τόνισε ότι, η Ρ.Α.Λ. αποτελεί μέρος του Cluster, αφού καλύπτει λέξεις – «κλειδιά», όπως Ανεξάρτητη Αρχή, Ανταγωνισμός, Συμβάσεις Παραχώρησης, Διαμεσολάβηση, Διαιτησία κ.ά. Επίσης, υπογράμμισε ότι «η Ρ.Α.Λ. δεν αποτελεί ένα γρανάζι του γραφειοκρατικού μηχανισμού, αλλά ένα θεσμικό υπόβαθρο για σημαντικές επενδύσεις».

    Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν οι Γ. Μώραλης, Δήμαρχος Πειραιά, Γ. Ξηραδάκης, Πρόεδρος του Propeller Club Πειραιά, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Ν.Δ. και ο Κ. Χλωμούδης, Καθ. στο Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Κοσμήτορας της Σχολής Ναυτιλίας και Βιομηχανίας.



    ΣΧΟΛΙΑ