• Ναυτιλία

    Στο 4,2% του ΑΕΠ της Κύπρου ανήλθαν τα έσοδα από την πλοιοδιαχείριση – €516 εκατ. εισέρρευσαν στα κρατικά ταμεία

    UNCTAD


    Σημαντική αύξηση είχαν τα έσοδα της Κύπρου από την πλοιοδιαχείριση σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας.

    Αναλυτικότερα, τα έσοδα της Κύπρου από την πλοιοδιαχείριση κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του περασμένου έτους διαμορφώθηκαν σε 516 εκατ. ευρώ και αντιπροσώπευαν το 4,2% του ΑΕΠ της Κύπρου.

    Η είδηση αυτή ερμηνεύεται ως επιστροφή στη σταθερή ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19, δεδομένου ότι το έτος 2020 υπήρξε μείωση της οικονομικής δραστηριότητας.

    Ειδικότερα, γνωστοποιήθηκε ότι η συνεισφορά των Γερμανών εφοπλιστών μειώθηκε από 45% το πρώτο μισό του 2021 σε 43% το δεύτερο εξάμηνο του 2021, ενώ αύξηση παρουσίασε η συνεισφορά των μεριδίων των Νορβηγών (7%), των Ελβετών (4%) και των εφοπλιστών από το Ηνωμένο Βασίλειο (4%). Αντίθετα, μείωση παρουσίασαν τα έσοδα από πλοία των εφοπλιστών της Σιγκαπούρης, της Ιαπωνίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

    Κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2021, το 37% των εταιρειών κατόρθωσε να αποφέρει έσοδα της τάξης των 1 – 20 εκατ. ευρώ η κάθε μία, ενώ μόνο το 22% των εταιρειών κατόρθωσε να καταγράψει έσοδα της τάξης των 20 – 50 εκατ. ευρώ. Το 32% των ιεραρχικά μεγαλύτερων εταιρειών αντιπροσώπευε το 96% των εσόδων του κλάδου.

    Τα στοιχεία δείχνουν ότι το μερίδιο των υπηρεσιών πλήρους διαχείρισης μειώθηκε στο 43% του συνολικού ποσού των εισοδημάτων. Επίσης, οι υπηρεσίες διαχείρισης πληρώματος μειώθηκαν από 49% το πρώτο εξάμηνο του 2021 σε 43% των εσόδων το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

    Ωστόσο, επισημαίνει η Κεντρική Τράπεζα, τα ποσοστά αυτά προσομοιάζουν με τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξάμηνο του 2019. Σε αντίθεση με την προηγούμενη περίοδο, το μερίδιο των εισοδημάτων που προέκυψαν από την παροχή υπηρεσιών πλοιοδιαχείρισης σε πλοία υπό ξένη σημαία, αυξήθηκε στο 93% των συνολικών εισοδημάτων του δεύτερου εξαμήνου του 2021. Σχετικά με τις δαπάνες πλοιοδιαχείρισης αυξήθηκαν σε 457 εκατ. ευρώ το δεύτερο εξάμηνο.

    Η πλειοψηφία αφορά τα έξοδα πληρώματος, τα οποία αντιστοιχούσαν στο 63% του συνολικού ποσού του δεύτερου εξαμήνου του 2021. Οι περισσότερες από αυτές τις πληρωμές αφορούσαν αμοιβές ναυτικών με καταγωγή εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (46%). Τα έξοδα διοίκησης αντιπροσώπευαν το 12% και τα έξοδα πλοιοδιαχείρισης.

    Διαβάστε επίσης:

    Κύπρος: Ανακαλεί τις χρυσές βίζες για τέσσερις Ρώσους ολιγάρχες



    ΣΧΟΛΙΑ