• Ναυτιλία

    Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 9 ετών οι τιμές ναύλωσης για capesizes

    Capesize bulker

    Capesize bulker


    Οι τιμές spot για πλοία τύπου capesize επέστρεψαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 9 ετών, έχοντας καταγράψει άνοδο της τάξεως του 27% τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

    Ο δείκτης Baltic Capesize έφτασε τη Δευτέρα στις 4.659 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 17 Μαΐου 2010. Παράλληλα, η σταθμισμένη μέση τιμή ναύλωσης για τις πέντε διαδρομές capesizes αυξήθηκε κατά 1.518 δολάρια σε μία μέρα, φτάνοντας τα 36.101 δολάρια ημερησίως. Η τιμή αυτή έχει αυξηθεί κατά 27% από τις 21 Αυγούστου, σύμφωνα με στοιχεία από τον Baltic Exchange.

    Η άνοδος αυτή πυροδοτείται εν μέρει από την αυξημένη διαθεσιμότητα φορτίων, ειδικά σιδηρομεταλλεύματος από τη Βραζιλία, που συνεχίζει να ξεπερνά τη διαθεσιμότητα πλοίων τύπου capesize στον Ατλαντικό.

    Σε σημείωμά του τη Δευτέρα, ο Joakim Hannisdahl, επικεφαλής έρευνας της Cleaves Securities, ανέφερε ότι η εταιρεία βλέπει τις τιμές «πιθανώς να φτάνουν τα 50.000 δολάρια ημερησίως μέσα στους επόμενους λίγους μήνες, σηματοδοτώντας ένα νέο υψηλό εννέα ετών».

    Όπως σημειώνει ο ίδιος, σύμφωνα με το TradeWinds, ο κύριος παράγοντας που οδηγεί σε αυτό το ράλι είναι «η κανονικοποίηση των εξαγωγών βραζιλιάνικου σιδηρομεταλλεύματος, από το χαμηλό των 18 εκατομμυρίων τόνων τον Απρίλιο στα 34 εκατομμύρια τόνους τον Ιούλιο, που είναι αντίστοιχο με τις προβλέψεις μας για το υπόλοιπο της χρονιάς».

    Αναλυτές της Clarksons Platou επισημαίνουν σε σημείωμά τους ότι η αύξηση των τιμών στην αγορά των capesizes «αντανακλά το ισχυρό μομέντουμ στην τρέχουσα ναυτιλιακή αγορά, με τη μελλοντική αγορά να ακολουθεί το παράδειγμά της κινούμενη σημαντικά υψηλότερα τόσο την Παρασκευή όσο και σήμερα [σ.σ. τη Δευτέρα] το πρωί».

    Την Παρασκευή η εκτίμηση του Baltic Exchange για τα συμβόλαια Σεπτεμβρίου στις πέντε διαδρομές capsizes διαμορφώθηκε στα 23.058 δολάρια ημερησίως, καταγράφοντας άνοδο 2.158 δολαρίων συγκριτικά με την Πέμπτη.

    Οι εκτιμήσεις για τα συμβόλαια Οκτωβρίου διαμορφώθηκαν στα 28.708 δολάρια ημερησίως, αυξημένες κατά 1.562 δολάρια, ενώ αυξημένες ήταν και οι εκτιμήσεις για το δ’ τρίμηνο του έτους, στα 26.553 δολάρια ημερησίως.



    ΣΧΟΛΙΑ