• Ναυτιλία

    Στα €574 εκατ. τα έσοδα της Κύπρου από την πλοιοδιαχείριση στο α’ εξάμηνο

    πλοίο φορτωμένο με κοντέινερ πλέει στη θάλασσα


    Στα 574 εκατομμύρια ευρώ διαμορφώθηκαν τα έσοδα κατά το πρώτο εξάμηνο τρέχοντος έτους, που αντιστοιχεί στο 4,6% του ΑΕΠ της Κύπρου ως κύκλο εργασιών και πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη αύξηση των συνολικών εσόδων του κλάδου, μετά τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας που παρατηρήθηκε το 2020 λόγω της έξαρσης της πανδημίας COVID-19.

    Τα στοιχεία αυτά αναφέρονται στην έρευνα για τις Πλοιοδιαχειρίστριες εταιρείες για το πρώτο εξάμηνο του 2022 που διενήργησε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

    Η έρευνα αυτή διεξάγεται ανά διετία και ξεκίνησε αρχικά τον Μάρτιο του 2009 και καλύπτει κατοίκους Κύπρου που παρέχουν υπηρεσίες διαχείρισης πλοίων σε πλοιοκτήτριες εταιρείες εγγεγραμμένες τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

    Όσον αφορά στα έσοδα του κλάδου ανά χώρα πληρωμής η συνεισφορά της Γερμανίας μειώθηκε από 43% το 2021 σε 39% το 2022.

    Αύξηση καταγράφηκε στις ποσοστιαίες συνεισφορές της Ελλάδας (17%), των ΗΠΑ (4%) και της Μάλτας (4%). Αντίθετα, μείωση καταγράφηκε για τη Σιγκαπούρη, τη Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

    Το μερίδιο των πλήρων υπηρεσιών διαχείρισης αυξήθηκε στο 46,8% του συνολικού ποσού των εσόδων της πλοιοδιαχείρισης το 2022.

    Ομοίως, οι υπηρεσίες διαχείρισης πληρωμάτων αυξήθηκαν από 43% το 2021 σε 49,1% των εσόδων το 2022. Οι συνεισφορές αυτές πλησιάζουν τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και το πρώτο εξάμηνο του 2021.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία η επιλογή της σημαίας αποτελεί στρατηγική απόφαση στις δραστηριότητες των πλοιοκτητών, ιδίως στην περίπτωση ανοικτών νηολογίων που παρέχουν στους πλοιοκτήτες σημαντικά πλεονεκτήματα όσον αφορά το νομικό και κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τις λειτουργίες των πλοίων.

    Το 2022, το μερίδιο των εσόδων που εισπράττονται από την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης πλοίων σε πλοία που φέρουν ξένη σημαία παρέμεινε σταθερό στο 93%.

    Τα έξοδα διαχείρισης πλοίων μειώθηκαν στα 404 εκατομμύρια ευρώ το 2022H1, γεγονός που σε συνδυασμό με βελτιωμένα έσοδα θα μπορούσε να υποδηλώνει αύξηση της κερδοφορίας για την υπό εξέταση περίοδο.

    Αναλυτικά η έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου μπορείτε να την διαβάσετε ΕΔΩ.

    Διαβάστε επίσης:

    Ο όμιλος Γκριμάλντι δρομολογεί πλοίο από τη Νάπολη προς το Παλέρμο αναπτύσσοντας το θαλάσσιο δίκτυό του



    ΣΧΟΛΙΑ