• Ναυτιλία

    Στ. Μόλαρης: Πρόστιμο 2 εκατ. δολ. σε εταιρείες του εφοπλιστή για σκόπιμη ρύπανση υδάτων

    Σταμάτης Μόλαρης, εφοπλιστής

    Σταμάτης Μόλαρης, εφοπλιστής


    Οι ναυτιλιακές Empire Bulkers Limited και Joanna Maritime Limited, συμφερόντων του εφοπλιστή Σταμάτη Μόλαρη, καταδικάστηκαν για εσκεμμένες παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και τους επιβλήθηκε πρόστιμο 2 εκατ. δολαρίων – 1 εκατ. δολάρια έκαστη- , σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

    Πρόκειται για υπόθεση που αφορά στο χωρητικότητας 33.700-dwt πλοίο Joanna (κατασκευής 2010), του οποίου η πρώτη εταιρεία είναι διαχειρίστρια και η δεύτερη ιδιοκτήτρια.

    Η δίωξη ασκήθηκε μετά από επιθεώρηση του συγκεκριμένου πλοίου στη Νέα Ορλεάνη τον Μάρτιο του 2022, κατά την οποία αποκαλύφθηκε ότι ο εξοπλισμός πρόληψης της ρύπανσης είχε παραβιαστεί ώστε να ανιχνεύει μόνο καθαρό νερό και όχι το πετρέλαιο στα απόβλητα της σεντίνας που απορρίπτονταν στη θάλασσα.

    Το βιβλίο καταγραφής πετρελαίου του πλοίου, ένα επίσημο ημερολόγιο που επιθεωρεί τακτικά το λιμενικό σώμα, είχε παραποιηθεί ώστε να αποκρύψει τις παράνομες εκφορτώσεις.

    Κατά την ίδια επιθεώρηση, το λιμενικό ανακάλυψε ότι υπήρχε κίνδυνος ασφαλείας στο πλοίο που δεν είχε γνωστοποιηθεί. Ακολουθώντας ίχνη σταγόνων λαδιού, οι επιθεωρητές εντόπισαν μια ενεργή διαρροή πετρελαίου στο μηχανοστάσιο, όπου οι βαλβίδες εκτόνωσης πίεσης στις θερμάστρες πετρελαίου, είχαν απενεργοποιηθεί.

    Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρεται ότι οι κατηγορούμενοι παραδέχθηκαν την ενοχή τους για παραβίαση του νόμου περί ασφάλειας λιμένων και πλωτών οδών.

    «Οι παράνομες απορρίψεις είναι σοβαρά ποινικά αδικήματα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Τοντ Κιμ, Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Υπουργείου Δικαιοσύνης. «Οι κατηγορούμενοι εδώ όχι μόνο παραβίασαν το νόμο, αλλά και απερίσκεπτα έβαλαν σε ρίσκο τη ζωή του πληρώματος και το περιβάλλον».

    «Η ιδιοκτήτρια και η διαχειρίστρια εταιρεία του πλοίου παραβίασαν σκόπιμα τους περιβαλλοντικούς νόμους και τους νόμους ασφαλείας που έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν τα λιμάνια και τα νερά μας», δήλωσε ο εισαγγελέας των ΗΠΑ Duane A. Evans για την Ανατολική Περιφέρεια της Λουιζιάνα.

    Εκτός από την επιβολή προστίμου, οι δύο εταιρείες τέθηκαν σε επιτήρηση διάρκειας τεσσάρων ετών στις ΗΠΑ, με βάση εγκεκριμένο από την κυβέρνηση σχέδιο περιβαλλοντικής συμμόρφωσης που περιλαμβάνει ανεξάρτητους ελέγχους πλοίων και εποπτεία.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ακινητοποιήθηκε πλοίο ελληνικών συμφερόντων για μεταφορά 4,5 τόνων κοκαΐνης αξίας 180 εκατ. δολαρίων



    ΣΧΟΛΙΑ