• Ναυτιλία

    ΣΥΡΙΖΑ: Προτείνεται “νησιωτικό ισοδύναμο” για την ανάπτυξη των νησιών του Αιγαίου και του Ιονίου

    • NewsRoom


    Η νησιωτική πολιτική ξεκίνησε το ταξίδι της από τον Πειραιά, το μεγαλύτερο και ιστορικό λιμάνι της χώρας, με μια ενδιαφέρουσα ανοιχτή συζήτηση στην αίθουσα του «Γιώργιος Κασιμάτης» του ΕΒΕΠ, που διοργάνωσε το Τμήμα Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

    Το θέμα της εκδήλωσης ήταν: «Η νησιωτικότητα από εστία προβλημάτων, φορέας ανάπτυξης της νησιωτικής Ελλάδας». Εισηγήσεις έγιναν για την Παιδεία, την Υγεία, την Ακτοπλοΐα, τα Λιμάνια, τον Πολιτισμό, την Ανάπτυξη, την Ακρίβεια, τη Στέγη, το Περιβάλλον, τη Αυτοδιοίκηση και την Αποκέντρωση.

    Εισηγητές ήταν: Ο Βουλευτής Διονύσης Καλαματιανός Τομεάρχης Παιδείας, ο Γιώργος Κασσάρας, μέλος της ΚΕ, πρώην Γ.Γ. Νησιωτικής Πολιτικής, ο Χρήστος Λαμπρίδης μέλος ΚΕ, Συντονιστής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, πρώην Γ.Γ. Λιμενικής πολιτικής, η Αναστασία Σαπουνά, μέλος ΚΕ, Συντονίστρια Τμήματος Οικονομικής πολιτικής, η Κατερίνα Γιαννακά, μέλος της ΚΕ, Αναπληρώτρια Συντονίστρια Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, που συντόνισε και τη συζήτηση, ο Νικόλας Φαραντούρης, καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου, σύμβουλος ευρωπαϊκής πολιτικής του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, μέλος της ΚΕ.

    Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο πρώην Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο πρώην υφυπουργός Παιδείας και πρώην βουλευτής Κυκλάδων κ. Νίκος Λεβογιάννης.

    Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης το μέλος της ΚΕ, υπεύθυνος Οργανωτικού Γιάννης Βουλγαράκης , ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα γίνουν παρόμοιες εκδηλώσεις και στους νησιωτικούς νομούς,

    Οι εισηγητές αναφέρθηκαν στα προβλήματα των νησιών, κυρίως εκείνα που αφορούν τα δημόσια αγαθά, το «κράτος δικαίου», το «κοινωνικό κράτος» και τον παραγωγικό μετασχηματισμό της νησιωτικής οικονομίας.

    Ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις επίσης έγιναν και από τους παρευρισκόμενους, εκπροσώπους νησιωτικών συλλόγων και παραγωγικών φορέων, πολιτικών στελεχών καθώς και πολιτών με εμπειρία, γνώση και ενδιαφέρον για τα θέματα της νησιωτικότητας.

    Τα συμπεράσματα από τη γόνιμη αυτή συζήτηση που κράτησε 4 ώρες ήταν πολλά και σημαντικά, τα παρουσίασε η Συντονίστρια της συζήτησης, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

    • Σε όλους τους βασικούς τομείς της πολιτικής, της κυβερνητικής δράσης, της διοικητικής δομής, της οργάνωσης και λειτουργίας των υπηρεσιών, σε ένα κράτος δικαίου, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η νησιωτικότητα ως κριτήριο χάραξης ειδικών πολιτικών και λήψης ειδικών μέτρων ανάπτυξης, αλλά και ως μηχανισμός εξάλειψης των ανισοτήτων που προκαλούνται από αυτήν ανάμεσα στους νησιώτες και τους κατοίκους της ηπειρωτικής χώρας.

    • Χωρίς αυτές τις δομικές παρεμβάσεις, τα νησιά μας, οι νησιωτικοί νομοί, καθίστανται περιοχές δυσπρόσιτες για τους δημόσιους λειτουργούς, γεγονός που αν συνεχιστεί,, θα μετατρέψει τα νησιά και μάλιστα τα κατεξοχήν τουριστικά, ακόμη και τις ναυαρχίδες του τουρισμού, σε άγονες διοικητικά περιοχές, με αποτέλεσμα υποβαθμισμένες έως ανύπαρκτες συχνά δημόσιες υπηρεσίες και μάλιστα καίριας σημασίας, όπως είναι οι δομές της Υγείας, της Παιδείας, οι υπηρεσίες της Δικαιοσύνης κ.λπ.

    • Η υποβάθμιση των συνθηκών ζωής, που ήδη παρατηρείται έντονα στα τουριστικά νησιά, επιδρά αρνητικά και υπονομευτικά στο ίδιο το προϊόν του τουρισμού, το οποίο έτσι υποβαθμίζεται και χάνει σταδιακά τη δυναμική του.

    • Το «νησιωτικό ισοδύναμο», πρέπει να καταστεί άξονας πολύπλευρης αναπτυξιακής πολιτικής για τη νησιωτική χώρα.

    • Οι ιδιαιτερότητες των νησιών, ο πλούτος τους, τα υψηλής ποιότητας και σπανιότητας προϊόντα που παράγουν, καθιστούν τα νησιά μας σπουδαίες πλουτοπαραγωγικές πηγές για την ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΊΑ.

    Τα νησιά μας μπορεί να είναι ακριβά, είναι όμως μονάκριβα!!!

    Γι αυτό θα αγωνιζόμαστε πάντα γι αυτά.

    Γιατί γνωρίζουμε τα προβλήματα.

    Γιατί θέλουμε και μπορούμε να δώσουμε λύσεις».

    Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά μέσω της σελίδας στο facebook του LEFT και είναι αναρτημένη στη σελίδα του τμήματος ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στο facebook.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρυσοχοΐδης: 40 γυναίκες κάθε μέρα καταγγέλλουν τον σύντροφό τους – 300 παιδιά συνελήφθησαν το τελευταίο τρίμηνο για βία κατά ανηλίκων

    ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη: Παραδέχθηκε πως αυτός και η κυβέρνησή του είναι πολιτικά ασταθείς

    Έλενα Ακρίτα: Δεν ζητώ συγγνώμη από την Μαρέβα Μητσοτάκη, θα τα πούμε στα δικαστήρια



    ΣΧΟΛΙΑ