• Ναυτιλία

    Σημαντικές υπεραξίες στο deal ΑΝΕΚ – ATTICA Group

    Κυριάκος Μάγειρας, Πρόεδρος Attica Group

    Κυριάκος Μάγειρας, Πρόεδρος Attica Group


    Η σχέση ανταλλαγής, οι όροι της συμφωνίας και ο οδικός χάρτης ολοκλήρωσης της συμφωνίας

    Αντίστροφη μέτρηση προκειμένου πριν τα Χριστούγεννα να έχει ολοκληρωθεί η διάσωση της ΑΝΕΚ από την ATTICA Group ξεκίνησε, μετά την απόφαση των διοικητικών συμβουλίων των δύο ομίλων να προτείνουν στις έκτακτες γενικές συνελεύσεις των μετοχών τους την έγκριση της συμφωνίας ανταλλαγής μετοχών με σχέση μία μετοχή της ΑΝΕΚ για κάθε 0,1217 μετοχές της ATTICA.

    Πρόκειται για μία ιστορική συμφωνία που εκχωρεί στους μετόχους της ΑΝΕΚ το 11,5% περίπου των μετοχών του ενοποιημένου ομίλου, αποζημιώνει σε ικανοποιητικό βαθμό τους δανειστές της ΑΝΕΚ, εξασφαλίζει τους υπόλοιπους πιστωτές στο ακέραιο και δημιουργεί έναν ακτοπλοϊκό κολοσσό που μπορεί να σταθεί απέναντι στους μεγαλύτερους παίκτες παγκοσμίως.

    Το deal αυτό πιστώνεται τόσο στις διοικήσεις των δύο ακτοπλοϊκών όσο και στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα προεξάρχουσας της τραπέζης Πειραιώς.

    Κατέστη δε δυνατό μετά από την απόφαση της ελληνικής επιτροπής ανταγωνισμού που πραγματοποίησε μία από τις ενδελεχέστερες έρευνες για συμφωνία διάσωσης δι’ απορροφήσεως.

    Τη σχέση ανταλλαγής, που ισοδυναμεί με premium 23% περίπου στην τιμή κλεισίματος της μετοχής της ΑΝΕΚ αποφάσισαν τα δύο διοικητικά συμβούλια κατόπιν μελέτης από ανεξάρτητο εκτιμητή και ειδικότερα την PWC.

    Ειδικότερα σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των δύο εταιριών οι μέτοχοι της AΝΕΚ θα λάβουν 0,1217 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές της ATTICA, ονομαστικής αξίας εκάστης μετοχής τριάντα λεπτών του ευρώ (€0,30), για κάθε μία (1) παλαιά, κοινή ή προνομιούχα, ονομαστική μετοχή της AΝΕΚ, ονομαστικής αξίας εκάστης τριάντα λεπτών του ευρώ (€0,30).

    Οι μέτοχοι της ATTICA θα εξακολουθήσουν να κατέχουν τον ίδιο αριθμό κοινών μετοχών της ATTICA, που κατείχαν πριν από την επέλευση των αποτελεσμάτων της συγχώνευσης.

    Συνεπεία της έκδοσης νέων μετοχών που θα διατεθούν στους μετόχους της AΝΕΚ σύμφωνα με την ως άνω σχέση ανταλλαγής το μετοχικό κεφάλαιο της ATTICA θα αυξηθεί κατά το ποσό των €8.207.505 με την έκδοση 27.358.350 νέων άυλων, κοινών, ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών, ονομαστικής αξίας εκάστης €0,30.

    «Οι δανειακές υποχρεώσεις της AΝΕΚ που απορρέουν από το κοινό και το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο καθώς και τον λοιπό τραπεζικό δανεισμό της AΝΕΚ, την αγορά των οποίων έχει συμφωνήσει η ATTICA δυνάμει ιδιωτικού συμφωνητικού της 23.9.2022, θα αποσβεσθούν λόγω συγχύσεως με την επέλευση των αποτελεσμάτων της Συγχώνευσης», αναφέρουν οι ανακοινώσεις των δύο ακτοπλοϊκών ομίλων.

    Οι γενικές συνελεύσεις αναμένεται να συγκληθούν στα μέσα Νοεμβρίου και αμέσως μετά να προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες και στο χρηματιστήριο.

    Ο νέος όμιλος που θα προκύψει εκτός από την μεγάλη αξία του στόλου του και την λειτουργική του κερδοφορία επιφυλάσσει προοπτικές και για τους μικρομετόχους που αυτομάτως θα καταστούν μέτοχοι του νέου σχήματος.

    Σε επίπεδο συνεργειών αναμένονται μεγάλα κέρδη όπως από την εξοικονόμηση δαπανών από το κόστος των καυσίμων μετά και την εγκατάσταση scrubbers στα πλοία της ΑΝΕΚ.

    Διαβάστε επίσης:

    Attica Group: Εγκρίθηκε από το ΔΣ το σχέδιο συγχώνευσης με την ANEK

    Attica Group: Κερδοφόρο το εξάμηνο, άνοδος τζίρου 21%

    Αποκλειστικό: Η Λαγκάρντ στο κτίριο της ΤτΕ – Ποιον πίνακα της δείχνει ο Γιάννης Στουρνάρας [εικόνες]



    ΣΧΟΛΙΑ