• Ναυτιλία

    Σφοδρή επίθεση εννέα σωματείων κατά του γγ της ΠΝΟ με καταγγελίες για «ανίερες συμμαχίες»

    • NewsRoom
    ναυτιλία dry bulk στόλος


    Σκληρή επίθεση στον νυν γενικό γραμματέα της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), Γιάννη Χαλά, εξαπολύουν εννέα σωματεία της δύναμης της ομοσπονδίας, τα οποία αποτελούν και την συντριπτική πλειοψηφία των μελών της 15μελούς διοίκησης της.

    Επισημαίνεται ότι η ΠΝΟ διοικείται από τον Γενικό της Γραμματέα και την Διοίκησή της. Την Διοίκηση της Ομοσπονδίας αποτελούν οι Πρόεδροι των δεκατεσσάρων πρωτοβαθμίων Ναυτεργατικών Οργανώσεων της δύναμής της, οι οποίοι μαζί με τον Γενικό Γραμματέα συγκροτούν την 15μελή Διοίκηση, που αποτελεί το εκτελεστικό όργανο της Ομοσπονδίας, επιφορτισμένο με την εκτέλεση των αποφάσεων του Παν-Ναυτικού Συνεδρίου και του Γενικού Συμβουλίου, και συνέρχεται δε μία τουλάχιστον φορά τον μήνα.

    Στην παρούσα συγκυρία τα εννέα από τα δεκατέσσερα μέλη της διοίκησης της ΠΝΟ ζητούν τη σύγκληση έκτακτου παναυτικού συνεδρίου με τον κ. Χαλά που βρίσκεται στη θέση του Γραμματέα από το 1993, να αρνείται να συγκαλέσει το σώμα με αυτό το θέμα.

    Έτσι, τα εννέα σωματεία τον καταγγέλλουν για ανίερες συμμαχίες, με στόχο να παραμένει στην καρέκλα και -όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση- αναγκάστηκαν να προσφύγουν «ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης στην προσπάθεια μας να αποκαταστήσουμε τη νομιμότητα στην ΠΝΟ, την οποία ετσιθελικά κατήργησαν ο νυν ΓΓ και οι όψιμοι ταξικοί σύμμαχοι του, με κύριο ζητούμενο μας να πραγματοποιηθεί το Συνέδριο μας, ώστε μέσα από τα συλλογικά όργανα αυτής και με δημοκρατικές διαδικασίες, να βγει επιτέλους η Ομοσπονδία μας από το τέλμα και το λήθαργο για να δώσει και πάλι το δυναμικό παρόν στους αγώνες των Ελλήνων Ναυτεργατών για την προάσπιση των δίκαιων αιτημάτων τους και την αντιμετώπιση των συσσωρευμένων και οξυμένων προβλημάτων που όλοι μας αντιμετωπίζουμε».

    Ωστόσο, ο κ. Χαλάς «απάντησε» με δικόγραφο στο αίτημα των εννέα σωματείων, στο οποίο ο «γηραλέος γενικός γραμματέας», σύμφωνα με τα εννέα σωματεία, «όχι μόνον δεν αναφέρει την οποιαδήποτε δικαιολογία για την άρνησή του να συγκαλέσει και να συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας για να συγκαλέσει το Συνέδριο των αντιπροσώπων των σωματείων της ΠΝΟ, προκειμένου έτσι να αποφασιστεί ή όχι η εκλογή νέου Γεν. Γραμματέα, αλλά επιβεβαιώνει και έγγραφα την αγαστή συνεργασία του και πλήρη ταύτιση με τους όψιμους ταξικούς συμμάχους του, την οποία, βέβαια, την ξέρει πλέον όλος ο ναυτεργατικός κόσμος».

    Τα εννέα σωματεία βάλλουν και κατά των «όψιμων ταξικών συμμάχων του, που επιδιώκουν και αρνούνται να μην συγκληθούν τα συλλογικά όργανα της Ομοσπονδίας» σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «αυτό που δεν είχαμε αντιληφθεί όλοι μας είναι μέχρι πού θα έφτανε η απόλυτη αυτή ταύτιση και το ‘ιδιαίτερο’ αυτό πάντρεμα και ούτε βέβαια γνωρίζουμε την σχετική προίκα αυτού του γάμου».

    Επιπλέον, στην ανακοίνωση τους υπερασπίζονται τις εκλογικές διαδικασίες στην Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Ε.Ν κατά των οποίων βάλλει ο κ. Χαλάς «ταυτιζόμενος πλήρως με τον Πρόεδρο της ‘ταξικής’ ΠΕΜΕΝ Θανάση Ευαγγελάκη υιοθετώντας πλήρως τις ψευδολογίες και τα λεγόμενα» και όλα αυτά «προκειμένου να κρατηθεί με νύχια και με δόντια στην καρέκλα της εξουσίας».

    Ο κ. Χαλάς «δεν διστάζει στην αγωνιώδη προσπάθεια του για να διατηρηθεί στην εξουσία, προκειμένου να απολαμβάνει τις παχυλές αμοιβές του, να επιστρατεύει όλα τα μέσα, ενάντια σε κάθε έννοια υγιούς, συλλογικού και δημοκρατικού συνδικαλισμού, βάλλοντας σαν γενίτσαρος σύντροφος κατά της πλειοψηφίας των Ναυτεργατικών Σωματείων και των μελών τους που απαιτούν και διεκδικούν το αυτονόητο. Δηλαδή μια υγιή και ενεργή ΠΝΟ αρωγό στον καθημερινό αγώνα των ναυτεργατών μακριά από τις νεοϊδεοληψίες και τους νεοτακτικισμούς εξουσίας που χαρακτηρίζουν τον νυν ΓΓ και τους όψιμους ταξικούς συμμάχους του», προστίθεται στην πολύ σκληρή ανακοίνωση της πλειοψηφίας των σωματείων που ανήκουν στη δύναμη της ΠΝΟ.

    Ακόμη τα εννέα σωματεία επιτίθενται και προς τους εκπροσώπους των «ταξικών δυνάμεων», της ΠΕΜΕΝ, του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και της ΠΕΕΜΑΓΕΝ, που «διεκδικούν τον αυτόκλητο τίτλο και ρόλο του «πάτρωνα» του συνδικαλιστικού κινήματος και «νονού» των προβλημάτων των ναυτεργατών» και τους θέτουν το ερώτημα « πως γίνεται οι ίδιοι, τα σωματεία τους, τα μέλη τους και οι κομματικές οργανώσεις τους να ταυτίζονται νυν με τον ΓΓ της ΠΝΟ και να γίνονται οι Ηρακλείδες του στον αγώνα του για να διατηρηθεί με κάθε κόστος στην εξουσία παραβιάζοντας κάθε καταστατική και δημοκρατική διαδικασία» ;

    Τέλος να σημειωθεί ότι τα εννέα σωματεία έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ζητώντας διορισμό προσωρινής διοίκησης στην ΠΝΟ και η υπόθεσή τους αναμένεται να εκδικαστεί αύριο Τρίτη 4 Φεβρουαρίου.

    Τα εννέα σωματεία της ΠΝΟ είναι: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ Ε.Ν. ΠΑΣΗΣ ΤΑΞΕΩΣ (Π.Ε.Π.Ε.Ν., ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΡΧΙΘΑΛΑΜΗΠΟΛΩΝ – ΘΑΛΑΜΗΠΟΛΩΝ Ε.Ν., ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ – ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ Ε.Ν, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ Ε.Ν., ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Μ.Ε.Κ. Ε.Ν. , ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ & ΚΥΒΕΡΝΗΤΩΝ ΠΑΣΗΣ ΤΑΞΕΩΣ Ε.Ν., ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ Ε.Ν., ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΕΝΩΣΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ Ε.Ν.«Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ», ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΕΝΩΣΙΣ ΝΑΥΤΩΝ MΟΤΟΡΣΙΠΣ, ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΙΝΗΤΩΝ & ΟΧΗΜΑΤΑΓΩΓΩΝ (ΦΕΡΡΥ ΜΠΟΤ) ΜΙΚΡΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ Ε.Ν. «Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ»



    ΣΧΟΛΙΑ