• Ναυτιλία

    Εμφύλιος στην ΠΝΟ: Εννέα σωματεία ζητούν παναυτικό συνέδριο

    • NewsRoom


    Οξύνεται η αντιπαράθεση στους κόλπους της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των σωματείων της ΠΝΟ, εννέα από τα 14, ζητούν σύγκληση συνεδρίου για ανανέωση της εκτελεστικής επιτροπής και εκλογή νέου γενικού γραμματέα.

    Όμως ο νυν Γενικός Γραμματέας, Γιάννης Χαλάς που βρίσκεται στη θέση αυτή από τον Ιανουάριο του 1993 αρνείται να συγκαλέσει την Εκτελεστική Επιτροπή με διάφορα προσχήματα.

    Πρόσφατα ο κ. Χαλάς, αντί της σύγκλησης εκτελεστικής με το θέμα αυτό, που θα έπρεπε να το κάνει σεβόμενος την πλειοψηφία των μελών της εκτελεστικής προσπάθησε να συγκαλέσει στις 17 Ιανουαρίου εκτελεστική επιτροπή με άλλα θέματα.

    Τελικά όμως η συνεδρίαση δεν πραγματοποιήθηκε καθώς δεν προσήλθαν οι εκπρόσωποι των εννέα ναυτεργατικών σωματείων, οι οποίοι έχουν επίσης προσφύγει και στα δικαστήρια, ζητώντας τον ορισμό προσωρινής διοίκησης στη ΠΝΟ.

    Σε ανοικτή επιστολή οι εκπρόσωποι στην εκτελεστική επιτροπή των εννέα σωματείων αφού εκφράζουν την έκπληξη τους για το περιεχόμενε της πρόσκλησης προς μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ν.Ο., εγκαλούν τον κ. Χαλά ότι επιχειρεί να στήσει «μια χιλιοπαιγμένη και κακοπαιγμένη παράσταση» με «συμπρωταγωνιστές τους ταξικούς συμμάχους σας και τον θίασο που τους πλαισιώνει σε κάθε προσπάθεια Δημοκρατικής και Καταστατικής σύγκλησης των Οργάνων της Ομοσπονδίας μας, οι οποίοι στέργουν σε κάθε σας παράσταση».

    «Βέβαια, συνεχίζουν στην επιστολή τους τα εννέα σωματεία, όπως περίτρανα έχετε αποδείξει το τελευταίο διάστημα, το επιθυμητό τέλος σε κάθε παράσταση που στήνετε είναι το ένα και το αυτό, ήτοι η παράταση της παραμονής σας στην εξουσία με κάθε μέσο και παρά την ομόθυμη καταδίκη της συμπεριφοράς και της όλης στάσης σας από το σύνολο των Ελλήνων Ναυτεργατών».

    Στη συνέχεια οι συνδικαλιστές μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, υπογραμμίζουν ότι ο κ. Χαλάς κάνει τις όποιες κινήσεις με γνώμονα την παραμονή του στην «καρέκλα».

    «Ο χρόνος που επιλέξατε για να ανέβει και αυτή σας η παράσταση μόνο τυχαίος δεν είναι, καθώς ήρθε να ανέβει λίγες μέρες μετά την απόφαση μας να προσφύγουμε ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης ζητώντας το αυτονόητο, ήτοι τη σύγκληση των συλλογικών Οργάνων της Ομοσπονδίας μας και τη διεξαγωγή δημοκρατικών και ανόθευτων διαδικασιών έκφρασης στα πλαίσια αυτών» αναφέρουν στην επιστολή τους τα εννέα σωματεία.

    Η Ελληνική Ναυτεργασία, αναφέρουν σε άλλο σημείο της επιστολής τους, «δεν έχει ανάγκες από τιμητές ούτε από αυτοαναγορευόμενους Δικαστές, αλλά από συναδέλφους που θα αγωνιστούν για τους συναδέλφους τους και μόνον για αυτούς».

    «Πρέπει επιτέλους να το καταλάβατε ότι η Ομοσπονδία είναι η Δευτεροβάθμια Οργάνωση των Ελλήνων Ναυτεργατών και αυτούς και μόνο αυτούς πρέπει να εκπροσωπεί και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί όχημα προσωπικών επιδιώξεων του εκάστοτε Γενικού Γραμματέα ή και τρίτων παραγόντων», τονίζεται στην επιστολή.

    Στη συνέχεια η πλειοψηφία των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής αναφέρεται και στα αιτήματα της ΠΝΟ τα οποία ο κ. Χαλάς τα άφησε να «σαπίσουν», όπως χαρακτηριστικά τονίζει.

    «Κανείς δεν αμφισβητεί ότι τα αιτήματα του κλάδου είναι πράγματι δίκαια. Πλην, όμως, αποκλειστικά με ευθύνη δική σας -και των συμμάχων σας-, ενώ ήταν ώριμα, τα αφήσατε να σαπίσουν εξαιτίας της πολύμηνης απραξίας και αδιαφορίας που επιδείξατε, παρά το ότι επανειλημμένα σας πιέζαμε να τα προχωρήσετε και να αναλάβετε πρωτοβουλίες», αναφέρουν.

    Σε κάθε περίπτωση πάντως όπως υπογραμμίζουν «η αντιμετώπιση των προβλημάτων των Ελλήνων Ναυτεργατών δεν είναι αντικείμενο απόδειξης υπέρ του εκάστοτε Γενικού Γραμματέα που προσπαθεί με «νύχια και με δόντια» να κρατηθεί στην καρέκλα. Μην προσπαθείτε, λοιπόν, να αποκομίσετε οφέλη και να καρπωθείτε τις συνεχείς προσπάθειες και αγώνες των Σωματείων μας για δικό σας όφελος γιατί το μόνο που καταφέρνετε να πετύχετε, είναι μια ακόμα πιο ηχηρή αποστροφή και καταδίκη σας από τους Έλληνες Ναυτεργάτες» .

    Τα εννέα σωματεία καταγγέλλουν, όπως καταλήγει η επιστολή «την πλήρη αδιαφορία σας για τα συσσωρευμένα και οξυμένα προβλήματα των ελλήνων ναυτεργατών και τον διαρκή εμπαιγμό που επιδεικνύετε εσείς και οι σύμμαχοι σας στις συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες των οποίων εμφανίζεστε ως τιμητές» και απαιτούν «την άμεση σύγκληση της εκτελεστικής επιτροπής Π.Ν.Ο. με πρώτο θέμα τη λήψη απόφασης για τα όσα ζητούμε με την από 16-12-2019 αίτηση μας».

    Τα εννέα σωματεία μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ είναι: ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ Ε.Ν. ΠΑΣΗΣ ΤΑΞΕΩΣ (Π.Ε.Π.Ε.Ν.), PΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΡΧΙΘΑΛΑΜΗΠΟΛΩΝ – ΘΑΛΑΜΗΠΟΛΩΝ Ε.Ν., ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ – ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ Ε.Ν., ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ Ε.Ν., ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Μ.Ε.Κ. Ε.Ν., ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ & ΚΥΒΕΡΝΗΤΩΝ ΠΑΣΗΣ ΤΑΞΕΩΣ Ε.Ν., ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ Ε.Ν., ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΕΝΩΣΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ Ε.Ν.«Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ», ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΕΝΩΣΙΣ ΝΑΥΤΩΝ MΟΤΟΡΣΙΠΣ, ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΙΝΗΤΩΝ & ΟΧΗΜΑΤΑΓΩΓΩΝ (ΦΕΡΡΥ ΜΠΟΤ) ΜΙΚΡΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ Ε.Ν. «Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ»

    Στο όλο θέμα έχουν παρέμβει και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των μηχανικών και μαγείρων που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ όπως είναι η ΠΕΜΕΝ, η ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και η ΠΕΕΜΑΓΕΝ, οι οποίες επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι στο «βρώμικο παρασκήνιο που έχει στηθεί και είναι σε εξέλιξη» για την καρέκλα, εμπλέκονται οι εφοπλιστές, η κυβέρνηση, οι δυνάμεις του εργοδοτικού συνδικαλισμού, συμπεριλαμβανομένων του σημερινού και του επίδοξου νέου γενικού γραμματέα, δηλαδή όλοι όσοι «στοχεύουν στην ένταση της εκμετάλλευσης των ναυτεργατών, με τις ανατροπές σε ΣΣΕ, Κοινωνική Ασφάλιση, οργανικές συνθέσεις, συνδικαλιστική δράση».



    ΣΧΟΛΙΑ