• Ναυτιλία

    Σε υψηλό 12 ετών εκτινάχθηκαν τα ναύλα των τάνκερ VLCC στο δεύτερο τρίμηνο του έτους

    • Newsroom

    tanker VLCC


    Οι τιμές των ναύλων στα πολύ μεγάλα τάνκερ VLCC διαμορφώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο 12ετίας κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του έτους, ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές οι προοπτικές να επαναληφθούν αυτές οι τιμές είναι δυσοίωνες.

    Η νορβηγική επενδυτική τράπεζα Fearnley Securities, υπολόγισε ότι διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο σε 84.000 δολάρια ημερησίως κατά τους μήνες Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου, τα υψηλότερα επίπεδα από τον 2008.

    Ωστόσο, οι τιμές έχουν πλέον υποχωρήσει σημαντικά από τα πρόσφατα υψηλά, καθώς αυτή την εβδομάδα κινούνται πέριξ των 20.000 δολαρίων ημερησίως.

    Μάλιστα, οι αναλυτές της Fearnley επισημαίνουν ότι οι τιμές αγωνίζονται να διατηρηθούν ακόμη και σε αυτά τα επίπεδα, καθώς κατά τον Ιούλιο οι εξαγωγές από τη Μέση Ανατολή τείνουν να διαμορφωθούν σε επίπεδα χαμηλότερα του Ιουνίου, μήνα κατά τον οποίο σημείωσαν χαμηλό 18 ετών.

    Αναφορικά με τις εν πλω αποθηκεύσεις πετρελαίου στα μεγάλα τάνκερ, οι αναλυτές αναφέρουν ότι “ομολογουμένως, τα 80 με 90 VLCC που θα ελευθερωθούν κατά τους επόμενους μήνες θα ανατρέψουν την κατάσταση”.

    Τα ναύλα στα VLCC για τη διαδρομή από τη Μέση ανατολή στη Νότιο Κορέα διαμορφώθηκαν στα 19.400 δολάρια ημερησίως την Πέμπτη σημειώνοντας πτώση 3,5% σε σχέση με την Τρίτη και 60% σε μηναία βάση.

    Ωστόσο, σύμφωνα με την Clarksons Platou Securities σε γενικές γραμμές τα μέσα ναύλα για τα συγκεκριμένα τάνκερ έχουν υποχωρήσει στα 23.800 δολάρια ημερησίως.

    Ναυλομεσίτες πάντως υποστηρίζουν ότι οι πλοιοκτήτες προβάλουν αντίσταση στις χαμηλές προσφορές των ναυλωτών.



    ΣΧΟΛΙΑ