• Ναυτιλία

    Εκτόξευση των μετοχών των ναυτιλιακών ξηρού φορτίου. Οι πρωταγωνιστές


    Θεαματικά κέρδη κατέγραψαν στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης, οι μετοχές των ναυτιλιακών που δραστηριοποιούνται στην αγορά ξηρού φορτίου, με φόντο την αύξηση των τιμών των ναύλων, τις υψηλότερες τιμές των σιδηρομεταλλευμάτων αλλά και τις ιδιαίτερα χαμηλές αποτιμήσεις που είχαν διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα.

    Ξεχώρισαν η μετοχές της Genco Shipping & Trading με άνοδο 19,74%, της Eagle Bulk Shipping με κέρδη 19,17% και της Diana Shipping, συμφερόντων της οικογένειας Παληού που κέρδη 18,79%.

    Στην άνοδο των μετοχών συνέβαλε το γενικότερα θετικό κλίμα που επικράτησε χθες στο αμερικανικό χρηματιστήριο, με το Dow Jones να επιστρέφει πάνω από τις 26.000 μονάδες, κλείνοντας τελικά στις 26.269,89 με κέρδη 2,05%.

    Ο Randy Giveans, αναλυτής της Jefferies σχολίασε ότι “το ράλι οφείλεται στη βελτίωση των ναύλων στη spot αγορά, ειδικά στα πλοία capesize, σε συνδυασμό με τη σημαντική άνοδο στις τιμές σιδηρομεταλλεύματος λόγω της ανάκαμψης της ζήτησης στην Κίνα και τη συμπίεση των τιμών των μετοχών που είχαν βρεθεί στο περιθώριο κατά τους τελευταίους μήνες”.

    Ανάλογα ήταν και τα σχόλια του αναλυτή της Clarksons Platou Securities, Omar Nokta, ο οποίος επισήμανε ότι “υπάρχουν αρκετές πολλά υποσχόμενες ενδείξεις από την κινεζική αγορά χάλυβα, με τις τιμές τόσο των σιδηρομεταλλευμάτων όσο και του χάλυβα να αυξάνονται τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Παράλληλα έχει αυξηθεί η δραστηριότητα στη spot αγορά αυτή την εβδομάδα στον τομέα των capesize, και παρά το γεγονός ότι οι τιμές των ναύλων παραμένουν αδύναμες, κάτω από τα 10.000 δολάρια ημερησίως, κινούνται σε θετική κατεύθυνση για τους πλοιοκτήτες”.

    Από τις υπόλοιπες μετοχές του κλάδου, ξεχώρισαν ακόμη η Star Bulk, συμφερόντων του εφοπλιστή Πέτρου Παππά, με κέρδη 15,06% και η Scorpio Bulkers με άνοδο 11,62%.

    Η Safe Bulkers του Πόλυ Χατζηιωάννου ενισχύθηκε κατά 8,82% και η Navios Maritime Holdings της Αγγελικής Φράγκου ενισχύθηκε κατά 10,87%.

     



    ΣΧΟΛΙΑ