• Ναυτιλία

    Ράλι ανόδου για τις μετοχές του ναυτιλιακού κλάδου. Ποιες ξεχώρισαν

    usain bolt


    Με θεαματικά κέρδη ξεκίνησε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στο αμερικανικό χρηματιστήριο, με τις μετοχές του ναυτιλιακού κλάδου να ακολουθούν το κύμα ανόδου. Οι επενδυτές αναζητούν εναγωνίως θετικές ειδήσεις και οι ενδείξεις ότι πιθανόν η πανδημία να φτάνει στην κορύφωση της σε ορισμένες περιοχές των ΗΠΑ και της Ευρώπης πυροδότησαν το αγοραστικό ενδιαφέρον.

    Ο Dow Jones έκλεισε στις 22.679,99 μονάδες με άνοδο 7,73%, ωστόσο παραμένει τουλάχιστον 20% χαμηλότερα από το υψηλό που κατέγραψε τον Φεβρουάριο.

    Από τον κλάδο της ναυτιλίας ξεχώρισαν οι μετοχές των εταιρειών κρουαζιέρας που είχαν δεχθεί τις μεγαλύτερες πιέσεις το προηγούμενο διάστημα και ο κλάδος ξηρού φορτίου.

    Η Royal Caribbean έκλεψε την παράσταση με άνοδο 21% και ακολούθησαν η Carnival Corp με άνοδο 20% και η Norwegian Cruise Line με κέρδη 18%. Σημειώνεται ότι η μετοχή της Carnival, της μεγαλύτερης εταιρείας του κλάδου κρουαζιέρας παγκοσμίως, εξακολουθεί να καταγράφει απώλειες άνω του 50% από τις αρχές του έτους.

    Από τον κλάδο ξηρού φορτίου ξεχώρισαν η Genco Shipping & Trading με κέρδη 17,33%, η Scorpio Bulkers με άνοδο 14,44% και η Safe Bulkers του Πόλυ Χατζηιωάννου με άνοδο 13,86%.

    Η Star Bulk του  Πέτρου Παππά ενισχύθηκε κατά 9,44% και η Golden Ocean έκλεισε με κέρδη 8,93%. Η Diana Shipping του  Συμεών Παληού  σημείωσε άνοδο 6,52%.

    Πιο συγκρατημένοι ήταν οι επενδυτές απέναντι στις μετοχές των  ναυτιλιακών που δραστηριοποιούνται στην αγορά των τάνκερ, γεγονός που αποδίδεται από τους αναλυτές στην αναμονή για τις εξελίξεις στον πόλεμο των τιμών του πετρελαίου αλλά και στην καλύτερη απόδοση που έχουν σημειώσει σε σχέση με τον υπόλοιπο κλάδο. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην επόμενη συνάντηση των μελών του ΟΠΕΚ+ και άλλων παραγωγών, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε τελικά τη Δευτέρα και αναβλήθηκε για την Πέμπτη.

    Ξεχώρισε η μετοχή της Tsakos Energy Navigation του εφοπλιστή Νικόλα Τσάκου με κέρδη 8,63% και ακολούθησαν οι Euronav (7%), Frontline (6,46%), Diamond S Shipping (5,46%) και International Seaways (2,59%).

    Από τον τομέα των boxships ξεχώρισε η Global Ship Lease συμφερόντων του εφοπλιστή Γιώργου Γιουρούκου, με άνοδο 10,13% και η Danaos Corp του Γιάννη Κούστα με κέρδη  7,32%.



    ΣΧΟΛΙΑ