• Ναυτιλία

    Πώς ο στόλος της Blue Wall των αδελφών Γουρδομιχάλη έμεινε με τα μισά πλοία

    • Εριέττα Κομνηνού
    Νέο επεισόδιο στη δικαστική περιπέτεια των αδελφών Γουρδομιχάλη

    Ο εφοπλιστής Γιώργος Γουρδομιχάλης


    Ένα ακόμη πλοίο που διαχειρίζονταν η εταιρεία Blue Wall Shipping, συμφερόντων των εφοπλιστών Γιώργου και Στάθη Γουρδομιχάλη, πουλήθηκε, μειώνοντας σε τέσσερα τα πλοία του στόλου της από οκτώ που ήταν στις αρχές του έτους.

    Σύμφωνα με ναυλομεσίτες, το χωρητικότητας 28,510 dwt φορτηγό πλοίο Courageous, κατασκευής 2004, πουλήθηκε εντός του Ιουλίου, με το τίμημα να ανέρχεται κατά πληροφορίες στα 5,75 εκατ. δολάρια. Σημειώνεται ότι η Blue Wall είχε αποκτήσει το συγκεκριμένο πλοίο το 2013. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Marine Traffic, το πλοίο έχει μετονομαστεί σε AG Valor.

    Λίγο νωρίτερα, η εταιρεία πούλησε στην ABK Shipping Management, το χωρητικότητας 28,473-dwt bulker Dauntless, κατασκευής 2002. Η τιμή πώλησης ανήλθε, σύμφωνα με πληροφορίες στα 5,2 εκατ. δολάρια. Από τις αρχές Ιουνίου 2019, το εν λόγω πλοίο μετονομάστηκε σε ABK Tiger. Οι Έλληνες εφοπλιστές είχαν εξαγοράσει το Dauntless το 2013 έναντι 11,75 εκατ. δολαρίων, με βάση τα στοιχεία του vesseltracker.com.

    Σε ανάλογες κινήσεις είχε προχωρήσει η Blue Wall και στα μέσα του 2019. Συγκεκριμένα, μέσα σε διάστημα δύο μηνών πούλησε το Defiant (χωρητικότητας 52.500 dwt, κατασκευής 2001), το οποίο φέρεται να πωλήθηκε έναντι 6,25 εκατομμυρίων δολαρίων, και το ελαφρώς παλαιότερο πλοίο Intrepid (χωρητικότητας 48.900 dwt, κατασκευής 1999) σε Κινέζους αγοραστές, έναντι 5,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Η ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακή είχε εξαγοράσει τα δύο πλοία το 2013, λίγο μετά την ίδρυσή της, σε ξεχωριστές συμφωνίες έναντι 14,6 εκατ. δολ. και 9,8 εκατ. δολαρίων αντίστοιχα.   

    To Defiant μετομάστηκε σε Monica D και το Intrepid σε BAO JIA.

    Η δικαστική διαμάχη

    Στο μεταξύ, δύο από τα πλοία που περιλαμβάνονται ακόμη στο στόλο της Blue Wall, τα χωρητικότητας 30,778 dwt Fearless (κατασκευής 2001) και 52,498 dwt Vigorous (κατασκευής 2005), βρέθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα καθηλωμένα στις ΗΠΑ λόγω δικαστικής διαμάχης με τη δανέζικη εταιρεία Pacific Gulf Shipping Co.

    Η οικογένεια Γουρδομιχάλη δραστηριοποιείται στον χώρο της ναυτιλίας από το 1950, έχοντας ξεκινήσει από το Λονδίνο. Το 1974 η εταιρεία μεταφέρθηκε στον Πειραιά, διατηρώντας, ωστόσο, παρουσία και στη βρετανική πρωτεύουσα. Οι Γιώργος και ο Στάθης Γουρδομιχάλης έχουν ακολουθήσει τη δική τους στρατηγική ανάπτυξης στον κλάδο, ιδρύοντας αρκετές επιχειρήσεις κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες που δραστηριοποιούνται στην ναυτιλία.

    Το 2013, αφού πούλησαν την G. Bros Maritime, ίδρυσαν την Blue Wall Shipping και την εταιρεία διαχείρισης πλοίων Phoenix Shipping & Trading, στις οποίες ο Γιώργος Γουρδομιχάλης είναι Διευθύνων Σύμβουλος.  Ο Στάθης Γουρδομιχάλης είναι COO στην Blue Wall Shipping Limited.



    ΣΧΟΛΙΑ