array(0) {
}
        
    
Menu
-0.91%
Τζίρος: 338.68 εκατ.

Λίνα Μενδώνη: Τα μινωικά ανάκτορα κτήμα της παγκόσμιας κοινότητας

Ποιοι Έλληνες εφοπλιστές έστειλαν φέτος πλοία στα διαλυτήρια – Στο επίκεντρο τα τάνκερ

Στην κατηγορία των τάνκερ ανήκουν τα περισσότερα πλοία που έχουν στείλει φέτος στα διαλυτήρια οι Έλληνες εφοπλιστές, εξέλιξη που συνδέεται με τα χαμηλά επίπεδα των ναύλων των δεξαμενόπλοιων σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές των scrap στην Ασία.

Μ. Αγγελικούση, Χ. Βαφειάς, Αδ. Πολέμης, Δ. Προκοπίου, Ηλ. Γκότσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εξαγορές product tanker αξίας 1 δισ. δολαρίων από τους Έλληνες εφοπλιστές
Οι τελευταίες κινήσεις Οικονόμου, Λάτση, Πιστιόλη και Λιβανού στην second hand αγορά πλοίων
Ρεκόρ νέων παραγγελιών στα containerships – Οι κινήσεις των Ελλήνων εφοπλιστών
Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Στην κατηγορία των τάνκερ ανήκουν τα περισσότερα πλοία που έχουν στείλει φέτος στα διαλυτήρια οι Έλληνες εφοπλιστές, εξέλιξη που συνδέεται με τα χαμηλά επίπεδα των ναύλων των δεξαμενόπλοιων σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές των scrap στην Ασία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε για το mononews.gr η VesselsValue, από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα, τα ελληνόκτητα πλοία που έχουν πουληθεί για scrap ανέρχονται σε 40, εκ των οποίων τα 27 είναι τάνκερ και τα οκτώ bulkers.

Το σκηνικό έχει αλλάξει άρδην φέτος, αν λάβουμε υπόψη ότι στο σύνολο του 2020, οι ελληνικές ναυτιλιακές πούλησαν για scrap 54 πλοία, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 40 ήταν φορτηγά πλοία και containerships.

Σύμφωνα με την GMS, τον μεγαλύτερο αγοραστή πλοίων προς διάλυση με μετρητά, η άνοδος στις τιμές του χάλυβα το προηγούμενο τρίμηνο έχει αυξήσει το ενδιαφέρον στις μεγάλες αγορές ανακύκλωσης, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας. Η εξέλιξη αυτή ευνοεί τις ναυτιλιακές εταιρείες που πραγματοποιούν επενδύσεις σε νέα πλοία και λόγω του ανταγωνισμού που υπάρχει μεταξύ των διαλυτηρίων, μπορούν να πετύχουν υψηλότερες τιμές.

Ποιοι πούλησαν

Όσον αφορά τις εταιρείες που έχουν εμφανίσει τη μεγαλύτερη κινητικότητα στις ανακυκλώσεις παλαιών πλοίων, σύμφωνα με τα στοιχεία της VV πρώτη είναι η ναυτιλιακή European Navigation, συμφερόντων του εφοπλιστή  Σπύρου Καρνέση, η οποία από τις αρχές του έτους έχει πουλήσει για scrap επτά πλοία του στόλου της.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την Golden Destiny, η εταιρεία έστειλε στο Πακιστάν τα δεξαμενόπλοια Elka Vassiliki (κατασκευής 2004) και Elka Aristotle (κατασκευής 2003), χωρητικότητας 94.143 dwt έκαστο.

Από τρία πλοία πούλησαν για ανακύκλωση η ναυτιλιακή Monte Nero Maritime και η εταιρεία IMS SA.

H New Shipping του Αδαμάντιου Πολέμη, έχει πουλήσει για scrap δύο πλοία φέτος, σύμφωνα με την VesselsValue. Το ένα ήταν το παλαιότερο VLCC του στόλου της εταιρείας, το χωρητικότητας 299,000 dwt, New Diamond, κατασκευής 2000, που σύμφωνα με ναυλομεσιτικές πουλήθηκε έναντι 22 εκατ. δολαρίων.

Η Maran Tankers, με επικεφαλής την Μαρία Αγγελικούση, στο πλαίσιο της ανανέωσης του στόλου της έχει προχωρήσει στην πώληση αρκετών εκ των παλαιότερων πλοίων της ενώ έχει πετύχει υψηλές τιμές πώλησης. Ωστόσο, σύμφωνα με την VesselsValue ένα από αυτά οδηγήθηκε προς διάλυση.

O στόλος της Maran Tankers, αποτελείται, σύμφωνα με την εταιρική ιστοσελίδα της, από 53 τάνκερ, εκ των οποίων τα 36 είναι τύπου VLCC, τα 15 είναι suezmax και τα δύο aframax. H συνολική τους χωρητικότητα ανέρχεται στα 15,613,503 dwt.

Άλλες κινήσεις

H ναυτιλιακή Stealth Maritime, συμφερόντων του εφοπλιστή Χάρη Βαφειά πούλησε φέτος ένα πλοίο για scrap.

Aντίστοιχα, η  ναυτιλιακή Centrofin, συμφερόντων του εφοπλιστή Δημήτρη Προκοπίου έστειλε σε διαλυτήριο του Μπαγκλαντές, το παλαιότερο τάνκερ του στόλου της, το χωρητικότητας 106,500 dwt, Niriis, κατασκευής 1998.

Η Eurotankers, συμφερόντων του εφοπλιστή Ηλία Γκότση πούλησε το χωρητικότητας 303,000 dwt τάνκερ Eurodestiny, ηλικίας 18 ετών, το οποίο κατέληξε στο Πακιστάν.

Σε διαλυτήριο του Μπαγκλαντές κατέληξε το χωρητικότητας 72,000 dwt φορτηγό πλοίο Rigel, κατασκευής 1998, που ανήκε στην ναυτιλιακή Bulkseas Marine Management, του εφοπλιστή Σταύρου Μεϊμέτη.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

 

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι.

Μοιραστείτε την άποψή σας

Σχόλια
Οδηγίες

Για να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Jumbo: Ο Αλβανός δισεκατομμυριούχος partner του Βακάκη και το στοίχημα των νέων αγορών

Γιατί μπαίνουν Γάλλοι στην Πειραιώς, η λάμψη Βιοχάλκο, Metlen, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Alpha, Eurobank, τι συμβαίνει με τα mega ΣΔΙΤ, τα νεύρα του greedy Παντελιάδη, η ήττα του Σαράντη και τα drones της Howden

Διαζύγιο Καρρά-Σαρακάκη: Με αγωγή η πρώην σύζυγος ζητά διατροφή 75.000 ευρώ – Ο επιχειρηματίας δέχεται 10.000 ευρώ για τα παιδιά αλλά ούτε ευρώ σε εκείνη

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γ. Μώραλης: Θα προχωρήσουμε στην κατασκευή συνεδριακού κέντρου για να ενισχύσουμε την φωνή του Πειραιά στα “Ποσειδώνια”
Seanergy (Σταμάτης Τσαντάνης): Έσοδα 42,9 εκατ. δολάρια και κέρδη 9,7 εκατ. δολάρια
Ο Πάνος Ξενοκώστας παρουσίασε το «Ελληνικό Ναυπηγικό Μανιφέστο 2026-2030»
Η Anthropic σχεδιάζει ευρεία διάθεση AI μοντέλων επιπέδου Mythos μέσα στις επόμενες εβδομάδες
Y/KNOT Invest: Σύμβαση μίσθωσης γραφείων στην Κηφισιά με την Paritzo
Ο Τίλμαν Φερτίτα εξαγοράζει τη Caesars Entertainment σε deal-μαμούθ 17,6 δισ. δολαρίων
Γιώτης: Μη δαιμονοποιείτε τη βιομηχανία τροφίμων για τον πληθωρισμό – Αιχμές για τον παρεμβατισμό στην αγορά
Πέτρος Τζαννετάκης (Motor Oil): Ισχυρές προοπτικές για το 2026 παρά τις γεωπολιτικές αναταράξεις
Γιώργος Αλεξανδράτος: Τα Ποσειδώνια είναι χώρος συνάντησης της καινοτομίας και ανθρώπων της ναυτιλίας από όλο τον κόσμο
Πετρέλαιο: «Ασανσέρ» οι τιμές μετά από αναφορές για συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν