• Ναυτιλία

    Πέτρος Παππάς: Σημαντικά οφέλη για τη Star Bulk από τα scrubbers

    Πέτρος Παππάς (Star Bulk): Κέρδη 220, 4 εκατ. δολ. στο τρίτο τρίμηνο και 128 πλοία

    Πέτρος Παππάς, εφοπλιστής


    Παρά την αδυναμία που παρουσιάζει από τις αρχές του έτους η αγορά ξηρού φορτίου, η ναυτιλιακή Star Bulk, συμφερόντων του εφοπλιστή Πέτρου Παππά έχει ναυλώσει τα capesize και newcastlemax του στόλου της για πάνω από το 65% των ημερών του πρώτου τριμήνου 2020, με τα ναύλα να κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 19,721 δολάρια ημερησίως.

    Σχολιάζοντας την πορεία της εταιρείας ο CEO της, Πέτρος Παππάς επισήμανε: “Από την αρχή του έτους βλέπουμε τα εμπορικά και λειτουργικά οφέλη από τις επενδύσεις μας στα scrubbers, καθώς μέχρι σήμερα έχουμε εξοπλίσει 90 πλοία του στόλου μας. Προς το παρόν έχουμε κλείσει συμφωνίες ναύλωσης για τουλάχιστον το 72,3% των ημερών του πρώτου τριμήνου 2020, με μέσο ισοδύναμο χρονοναύλωσης 12.580 δολάρια ημερησίως. Αναμένουμε να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα εγκατάστασης scrubbers του στόλου μας μέχρι το τέλος Μαρτίου, λαμβάνοντας υπόψη τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στα κινεζικά ναυπηγεία για ορισμένα από τα πλοία μας, λόγω του κοροναϊού.”

    Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα της ναυτιλιακής περιλαμβάνει τον εξοπλισμό με scrubbers των 114 από τα 116 πλοία του στόλου της.

    Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2019, η Star Bulk εμφάνισε καθαρά κέρδη 23,5 εκατ. δολάρια έναντι 11,75 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 0,36 δολάρια από 0,33 δολ. το τέταρτο τρίμηνο του 2018.

    Για τα αποτελέσματα της παρελθούσα χρήσης ο κ. Παππάς επισήμανε: “Στο σύνολο του 2019, τα προσαρμοσμένα EBITDA ανήλθαν στα 237,2 εκατ. δολάρια και τα προσαρμοσμένα κέρδη στα 24,2 εκατ. δολάρια. Όσον αφορά την υφιστάμενη μερισματική μας πολιτικής, θα καταβάλουμε για το τέταρτο τρίμηνο μέρισμα 0,05 δολάρια ανά μετοχή.”

    Στο μεταξύ, η εταιρεία ανακοίνωσε την απόφαση της να μεταφέρει το τμήμα με τις εμπορικές της δραστηριότητες από τη Γενεύη στην Σιγκαπούρη, με τη δημιουργία μία νέας θυγατρικής της Star Bulk (Singapore) Pte. Ltd.

    Σημειώνεται ότι η Star Logistics Management με έδρα τη Γενεύη, η οποία διαχειρίζεται το εμπορικό τμήμα της ναυτιλιακής μέχρι σήμερα, ιδρύθηκε τον Οκτώβριο 2017 και  έχει επικεφαλής τον Λεωνίδα Γιαννακόπουλο.

    Η εταιρεία δεν έχει δώσει χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση της μετάβασης και για το μέλλον του προσωπικού.



    ΣΧΟΛΙΑ