• Ναυτιλία

    Όμιλος Αγγελικούση: Συνεργασία με την Chevron για τα τάνκερ αμμωνίας επόμενης γενιάς

    Μαρία Αγγελικούση - Maran Dry

    Μαρία Αγγελικούση


    Η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Chevron σε συνεργασία με τον Όμιλο Αγγελικούση συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν από κοινού μελέτη για να διερευνήσουν πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα δεξαμενόπλοια για τη μεταφορά αμμωνίας, που θεωρείται ένα πιθανό καύσιμο πλοίων χαμηλότερης περιεκτικότητας σε άνθρακα.

    Η Chevron Corporation, μέσω της θυγατρικής της Chevron Shipping Company LLC, και ο Όμιλος Αγγελικούση μέσω της Green Ships, θα επιχειρήσουν να αξιολογήσουν την αγορά μεταφοράς αμμωνίας, την υπάρχουσα υποδομή, τις πτυχές ασφάλειας της αμμωνίας, τα πιθανά προαπαιτούμενα των πλοίων επόμενης γενιάς και ένα προκαταρκτικό σύστημα μεταφοράς αμμωνίας μεταξύ της ακτής του Κόλπου των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

    Η αμμωνία είναι φορέας υδρογόνου και πιστεύεται ότι έχει τη δυνατότητα να μειώσει την ένταση άνθρακα της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Μέσω της μελέτης οι δύο πλευρές στοχεύουν να προωθήσουν την τεχνική και εμπορική χρήση της αμμωνίας, ιδιαίτερα ως εξαγωγή για αγορές πετροχημικών, ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και για κίνηση.

    «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαστούμε με τον Όμιλο Αγγελικούση σε αυτή τη μελέτη, να βοηθήσουμε στην προώθηση χαμηλότερης ενέργειας άνθρακα σε κλίμακα και στην πρόοδο της θαλάσσιας μεταφοράς αμμωνίας», δήλωσε ο Mark Ross, Πρόεδρος της Chevron Shipping Company.

    «Μέσα από τη συνεργασία με τη Chevron Shipping Company σε αυτή τη μελέτη, στοχεύουμε να συμβάλουμε ουσιαστικά στην προετοιμασία των βιομηχανιών μας για τη μετάβαση σε δραστηριότητες με χαμηλές εκπομπές άνθρακα», δήλωσε η Μαρία Αγγελικούση, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ομίλου Αγγελικούση.

    «Ο συνδυασμός της πολυετούς εμπειρίας μας στη θαλάσσια μεταφορά υγρών και αέριων πηγών ενέργειας με την τεράστια εμπειρία της Chevron στον κλάδο της ενέργειας παρέχει μια σταθερή βάση για αυτήν την προσπάθεια», πρόσθεσε.

    «Η αμμωνία έχει δυναμική ως φορέας υδρογόνου και θεωρείται μία από τις εναλλακτικές επιλογές καυσίμου για την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας. Πιστεύουμε ότι αυτή η μελέτη θα συμβάλει στον εντοπισμό των τεχνικών, λειτουργικών και εμπορικών προκλήσεων της μεταφοράς αμμωνίας σε κλίμακα και της χρήσης της ως καυσίμου με ασφαλή και βιώσιμο τρόπο», δήλωσε ο Στέλιος Τρούλης, Διευθυντής της Green Ships and Energy Transition του Ομίλου Αγγελικούση.

    Η Chevron και ο Όμιλος Αγγελικούση έχουν μια μακροχρόνια σχέση που χρονολογείται από το 2000.

    Η νέα μελέτη υποστηρίζει και επιταχύνει τις φιλοδοξίες και των δύο οργανισμών να γίνουν κορυφαίοι, παγκόσμιοι πάροχοι καθαρής ενέργειας, εστιάζοντας σε όλες τις πτυχές της εφοδιαστικής αλυσίδας υδρογόνου.

    Διαβάστε ακόμη:

    Maran Gas (Όμιλος Αγγελικούση): Αποχώρηση έκπληξη του εμπορικού διευθυντή Μαρκ Τερζόπουλου



    ΣΧΟΛΙΑ