• Ναυτιλία

    Νικόλας Τσάκος: Εντυπωσιακή κίνηση στην αγορά των τάνκερ από την ΤΕΝ

    Νίκος Τσάκος, εφοπλιστής


    Στην παραγγελία μέχρι τριών τάνκερ suezmax για τα οποία έχει ήδη εξασφαλίσει ναυλώσεις που θα αποφέρουν στα ταμεία της τουλάχιστον 250 εκατ. δολάρια, προχώρησε η ναυτιλιακή Tsakos Energy Navigation (TEN), συμφερόντων του εφοπλιστή Νικόλα Τσάκου.

    Σε ανακοίνωση της η εταιρεία επισημαίνει ότι έχει κλείσει μακροχρόνιες συμβάσεις για τα νέα δεξαμενόπλοια με ισχυρό ναυλωτή από την Ευρώπη. Τα πλοία θα κατασκευαστούν στη Νότια Κορέα και τα έσοδα που θα προκύψουν με βάση το ισοδύναμο χρονοναύλωσης από τη συμφωνία, είναι το λιγότερο 250 εκατ. δολάρια.

    “Η TEN συνεχίζει την κερδοφόρα πολιτική των ελκυστικών, μακροπρόθεσμων ναυλώσεων για να αναπτύξει το στόλο της σε περιόδους που οι τιμές των νεότευκτων είναι ανταγωνιστικές”, δήλωσε ο Γιώργος Σαρόγλου, COO της TEN.

    “Διπλασιάζοντας την παρουσία μας σε αυτόν τον πολύ επιλεκτικό, με υψηλές απαιτήσεις εισόδου, τομέα, κερδίζουμε μερίδιο αγοράς και αυξάνουμε ουσιαστικά τα καθαρά μας κέρδη. Η σταδιακή ανάπτυξη του στόλου και η ανανέωση του, παραμένουν ο ακρογωνιαίος λίθος της στρατηγικής μας, η οποία σε συνδυασμό με τα υγιή μερίσματα και την επαναγορά μετοχών θα μπορέσει να βοηθήσει στην επίτευξη μίας πιο ρεαλιστικής αποτίμησης της μετοχής μας στο μέλλον”, συμπλήρωσε.

    Σημειώνεται ότι η ναυτιλιακή προχώρησε στη διανομή αυξημένου μερίσματος για το πρώτο τρίμηνο του έτους, μετά τη σημαντική ενίσχυση των κερδών της εν μέσω της πανδημίας.

    Ειδικότερα, η διοίκηση της ενέκρινε την αύξηση του μερίσματος 0,05  δολ. που είχε ανακοινώσει στις 25 Μαρτίου 2020, κατά 50%, και προχώρησε στη διανομή  συνολικά 0,075 δολ. στους κατόχους κοινών μετοχών.

    Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά την εμφάνιση καθαρών κερδών ύψους 21,2 εκατ. δολαρίων κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, έναντι 11,2 εκατ. δολαρίων την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Τα λειτουργικά έσοδα της ναυτιλιακής διπλασιάστηκαν και ανήλθαν στα 54,7 εκατ. δολάρια από 27,8 εκατ. δολάρια στο πρώτο τρίμηνο του 2019.

    Η Tsakos Energy Navigation (TEN) διαθέτει στόλο με 65 πλοία που βρίσκονται στο νερό, καθώς και ένα πλοίο μεταφοράς LNG και δύο τάνκερ suezmax υπό κατασκευή. Μαζί με τις νέες παραγγελίες η χωρητικότητα του στόλου της ξεπερνά τα 8 εκατομμύρια dwt.



    ΣΧΟΛΙΑ