• Ναυτιλία

    Νέα “υπομνήματα” από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε Έλληνα εφοπλιστή για τα deals με την Kalani

    Παρέλαβε νεότευκτο πλοίο η Top Ships του Ευάγγελου Πιστιόλη και ναυπηγεί άλλα δύο, ενώ πουλάει δύο δεξαμενόπλοια

    Ευάγγελος Πιστιόλης, εφοπλιστής Top Ships


    Δύο νέα υπομνήματα από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έλαβε η ναυτιλιακή Top Ships του εφοπλιστή Ευάγγελου Πιστιόλη, αναφορικά με τις συμφωνίες της με την εταιρεία Kalani Investments για πωλήσεις μετοχών.

    Την αποκάλυψη για τα υπομνήματα αυτά την έκανε η ίδια η εταιρεία στα οικονομικά της αποτελέσματα, “κρυμμένη” σε μία παράγραφο μέσα στο ογκώδες κείμενο: “Στις 26 Σεπτεμβρίου του 2018 και στις 5 Οκτωβρίου του 2018 λάβαμε δύο επιπλέον υπομνήματα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ζητώντας συγκεκριμένα έγγραφα και πληροφορίες σχετικά με το προηγούμενο υπόμνημα που λάβαμε την 1η Αυγούστου 2017. Παρέχουμε τις ζητούμενες πληροφορίες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, απαντώντας σε αυτό το υπόμνημα. Η έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι σε εξέλιξη και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην έρευνα”.

    Η Top Ships είναι μία από τις δυο ελληνικές εταιρείες που έχουν δημοσίως παραδεχθεί ότι έχουν λάβει υπομνήματα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σχετικά με τς συμφωνίες τους με την Kalani, η οποία φαίνεται να έχει την έδρα της στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους και φέρεται να ελέγχεται από τον Marc Bistricer, έναν διαχειριστή hedge fund από το Τορόντο του Καναδά. Η άλλη είναι η DryShips του Γιώργου Οικονόμου, που έλαβε το σχετικό υπόμνημα στις 31 Αυγούστου του 2017. Έκτοτε δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για το πού βρίσκεται η έρευνα.

    Οι δύο αυτές ελληνικές εταιρείες, όπως και η Diana Containerships του Συμεών Παληού, βρίσκονται στο στόχαστρο αγωγών από μετόχους, οι οποίοι καταγγέλλουν χρηματιστηριακή απάτη, στο πλαίσιο της οποίας οι εταιρείες άντλησαν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, ενώ οι μέτοχοι έχασαν το 99% της αξίας των μεριδίων τους.

    Συμεών Παληός ναυτιλία
    Συμεών Παληός, επικεφαλής των ναυτιλιακών εταιρειών Diana Shipping και Diana Containerships

    Οι μηνυτές ισχυρίζονται πως οι εταιρείες ψευδώς παρουσίασαν την Kalani ως τρίτο επενδυτή, ενώ στην πραγματικότητα δρούσε ως ανάδοχος της έκδοσης νέων μετοχών, λαμβάνοντας και στη συνέχεια επαναπωλώντας μετοχές στην αγορά. Τόσο οι εταιρείες όσο και η Kalani αρνούνται τις κατηγορίες αυτές.

    Όσον αφορά στην Top Ships και τις συνδεδεμένες με αυτήν εταιιρείες, σύμφωνα με το TradeWinds, φέρονται να έχουν λάβει πάνω από 47 εκατομμύρια δολάρια μέσω της συνεργασίας τους με την Kalani.

    Η Top Ships έχει στόλο αποτελούμενο από 10 τάνκερ, συν άλλα 14 που είναι υπό κατασκευή: επτά τάνκερ “καθαρών” παραγώγων και επτά τάνκερ αργού.

    Ευάγγελος Πιστιόλης - Γιώργος Οικονόμου
    Οι εφοπλιστές Ευάγγελος Πιστιόλης και Γιώργος Οικονόμου

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Π. Κασιδόκωστας-Λάτσης: Η Latsco παραγγέλνει νεότευκτο VLGC μετά από 4 χρόνια

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς ο Γ. Οικονόμου θα βάλει στην τσέπη 134 εκατ. δολάρια από το μεγάλο deal της Ocean Rig

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:   Αtlantic Bulk Carries: H νέα κίνηση της οικογένειας Κουμάνταρου



    ΣΧΟΛΙΑ