• Ναυτιλία

    Νέο deal για εξαγορά 13 πλοίων κυνηγά ο Πέτρος Παππάς

    Πέτρος Παππάς. Επικεφαλής Star Bulk Carriers

    Πέτρος Παππάς. Επικεφαλής Star Bulk Carriers


    Τον στόλο της ιταλικής RBD Armatori, αποτελούμενο από 13 πλοία, φέρεται να διεκδικεί η ελληνική εταιρεία Star Bulk Carriers του εφοπλιστή Πέτρου Παππά.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Splash 247, τουλάχιστον δύο είναι οι εταιρείες που θεωρείται πολύ πιθανό να υποβάλουν πρόταση για την απόκτηση του στόλου της RBD Armatori: η Star Bulk Carriers και η Pillarstone Italy. Μάλιστα, και οι δύο εταιρείες φέρονται να συνεργάζονται με ιταλικές εταιρείες, η μεν Star Bulk με την Augustea, η δε Pillarstone με την Premuda, η οποία, σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, ήδη έχει υποβάλει σε δικαστήριο μία προσφορά.

    Τα 13 πλοία της RBD Armadori (τρία capesizes, τέσσερα post-panamaxes, έξι τάνκερ aframax) βγαίνουν σε πλειστηριασμό στις 24 Ιουλίου με αρχική τιμή στα 200 εκατομμύρια δολάρια.

    Η Pillarstone Italy έχει πολλούς λόγους να θέλει να αποκτήσει τον έλεγχο των πλοίων της RBD Armatori, καθώς είναι ο βασικός της πιστωτής, αλλά και ο μοναδικός μέτοχος της Premuda, η οποία με μία τέτοια κίνηση θα ενίσχυε σημαντικά τον στόλο της.

    Από την άλλη, ο Πέτρος Παππάς και η Star Bulk Carriers έχουν επίσης μεγαλεπήβολα σχέδια για να συνεχίσουν την ανάπτυξη της εταιρείας, μετά από δύο πολύ εντυπωσιακά deals τους προηγούμενους μήνες.

    Τον Απρίλιο η Star Bulk προχώρησε σε συμφωνία για την απόκτηση 16 φορτηγών πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου από εταιρείες που συνδέονται με τις Augustea Atlantica SpA και York Capital Management, μέσω μίας συναλλαγής που περιελάμβανε και μετοχές. Ειδικότερα, η Star Bulk συμφώνησε να εκδώσει περίπου 10,5 εκατομμύρια κοινές μετοχές για τους πωλητές των 16 πλοίων, που αντιστοιχούν περίπου στο 14,1% των κοινών της μετοχών, ενώ παράλληλα θα αναλάβει χρέος 310 εκατ. δολ. Ωστόσο, σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης, το τελικό τίμημα θα καθοριστεί από τις μέσες αποτιμήσεις των πλοίων, οι οποίες θα γίνουν από ανεξάρτητους εκτιμητές και θα υπάρξουν ανάλογες προσαρμογές στο τίμημα.

    Και τον Μάιο η ναυτιλιακή γνωστοποίησε ότι προχωρά στην απόκτηση 18 ακόμη πλοίων ξηρού φορτίου, μέσω δύο συμφωνιών, οι οποίες -και σε αυτή την περίπτωση όπως και στην προηγούμενη- περιλαμβάνουν και συναλλαγές με μετοχές. Συγκεκριμένα, η Star Bulk εξαγόρασε 15 πλοία από τη Sogna Bulk και τρία ακόμη από την Oceanbulk Container Carriers, ανέβαζοντας το συνολικό αριθμό των πλοίων της στα 108!

    Στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Sogna Bulk, η Star Bulk θα εκδώσει συνολικά 13,725 εκατ. κοινές μετοχές και θα πληρώσει μετρητά 145 εκατ. δολ. για την απόκτηση των 15 σύγχρονων πλοίων μεταφοράς χύδην φορτίου της νορβηγικής ναυτιλιακής. Τα μετρητά θα χρηματοδοτήσει με νέο πενταετές κεφάλαιο μίσθωσης 180 εκατ. δολ. που εξασφάλισε από την China Merchants Bank Leasing. Η κίνηση αυτά θα εξασφαλίσει στην ελληνική εταιρία περίπου 35 εκατ. δολ. πρόσθετης ρευστότητας.

    Για τη συμφωνία με την Oceanbulk Container Carriers η Star Bulk δήλωσε ότι θα εκδώσει 3,39 εκατ. νέες μετοχές, ενώ επιπλέον η CSSC Shipping Company Limited συμφώνησε να συμβάλει με χρηματοδότηση 104,4 εκατ. δολ. για τις υπόλοιπες κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους 103,8 εκατ. δολ., μέσω προγράμματος δεκαετούς χρηματοδοτικής μίσθωσης.

    Πέτρος Παππάς, ετών 62. Εφοπλιστής.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γ. Αγγελικούσης: Μία ακόμα καλή χρονιά για τον Έλληνα εφοπλιστή-θρύλο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ισμήνη Παναγιωτίδη (Pavimar): Oι τράπεζες είναι «ανοιχτές» για τους συνετούς πλοιοκτήτες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Θ. Βενιάμης: «Οι Γερμανοί μάς «κλέβουν» τους καλύτερους καπετάνιους»



    ΣΧΟΛΙΑ