• Ναυτιλία

    Νέα ρότα στην «πράσινη» ναυτιλία από τον Πάρη Κασιδόκωστα-Λάτση

    • του Λάμπρου Καραγεώργου

    Ο Πάρης Κασιδόκωστας-Λάτσης παραλαμβάνει το βραβείο των Lloyd’s μαζί με τον Γιώργο Μαργαρώνη


    Μία νέα φιλόδοξη  αναπτυξιακή ρότα, με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος, αναμένεται να χαράξει στη ναυτιλία ο Πάρης Κασιδόκωστας-Λάτσης που αύριο, Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου, συμπληρώνει τα 37 του χρόνια.

    Πρόσφατα, ο Πάρης Κασιδόκωστας  ανέλαβε την πλήρη κυριότητα μέσω της μητέρας του, Μαριάννας Λάτση, του ναυτιλιακού βραχίονα του ομίλου, που έχει παρουσία στη ναυτιλία πάνω από 70 χρόνια.

    Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η οικογένεια Λάτση αποφάσισε σε πλήρη σύμπνοια και  συμφωνία να διαχωρίσει μεταξύ των μελών της τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες και, στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, ο Πάρης Λάτσης ανέλαβε τον ναυτιλιακό βραχίονα του Ομίλου, το οποίο και εκπροσώπησε στις αρχές Δεκεμβρίου στην εκδήλωση των Lloyd’s List Greek Shipping Awards όπου η Latsco Shipping, εταιρεία του Ομίλου, ανακηρύχθηκε Εταιρεία Δεξαμενόπλοιων της Χρονιάς  (Tanker Company of the Year). Το βραβείο παρέλαβαν ο κ. Πάρης Λάτσης-Κασιδόκωστας και o διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Μαργαρώνης.

    Ο Πάρης Κασιδόκωστας-Λάτσης βρέθηκε για δεύτερη φορά στα  Lloyd’s Greek Shipping Awards. Πέρυσι, το 2018, κέρδισε το βραβείο Νέας Γενιάς (New Generation Shipping Award) το οποίο απονέμεται  σε προσωπικότητες της ναυτιλίας, ηλικίας έως 40 ετών.

    «Είναι μεγάλη τιμή για μένα η βράβευση αυτή από τους Lloyd’s που έχουν παράδοση στη ναυτιλιακή βιομηχανία τριών αιώνων. Πριν από έξι χρόνια όταν ανέλαβα να συνεχίσω την κληρονομιά του παππού μου, του καπετάνιου Γιάννη Λάτση, δεν φανταζόμουν ότι θα βρισκόμουν σήμερα εδώ ανάμεσα σε τόσο μεγάλους πλοιοκτήτες» είχε δηλώσει τότε και είχε εκτιμήσει ότι η Ελλάδα θα έχει ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες στη ναυτιλία.

    Ο ίδιος όμως έδωσε το επιχειρηματικό στίγμα πέρυσι λίγες ημέρες πριν την διεθνή ναυτιλιακή έκθεση «Ποσειδώνια» όταν μιλώντας σε δημοσιογράφους  δήλωσε αισιόδοξος για την Ελλάδα και κάλεσε τους μεγάλους εγχώριους ομίλους να επενδύουν στη χώρα μας γιατί έτσι θα δώσουν το σήμα στους ξένους επενδυτές ότι μπορεί να εμπιστεύονται την ελληνική οικονομία.

    Σήμερα ένα χρόνο μετά, μέσα από την ανάπτυξη του τεράστιου project στο Ελληνικό, σημαντικοί ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι συντάσσονται δίπλα στην οικογένεια Λάτση.

    Το ναυτιλιακό σκέλος του ομίλου Λάτση, η Latsco Shipping Ltd, έχει  έδρα   στο Μονακό. Οι εμπορικές δραστηριότητες διεκπεραιώνονται από τη Latsco Ltd με έδρα στο Λονδίνο και η τεχνική διαχείριση των πλοίων από τη Latsco Marine Management INC με έδρα στην Αθήνα. Η εταιρεία ελέγχει σήμερα έναν σύγχρονο στόλο 27 πλοίων εκ των οποίων 13  medium range  product tankers, πέντε long range product tankers, και εννέα πλοία μεταφοράς υγραερίου (LPG carriers). Επίσης τέσσερα πλοία είναι υπό ναυπήγηση.

    Στο Λονδίνο μια έμπειρη αφοσιωμένη και εξειδικευμένη ομάδα επαγγελματιών επιβλέπει τις ναυλώσεις την εμπορική διαχείριση των πλοίων και την ασφαλιστική τους κάλυψη.

    Στην Αθήνα, η Latsco Marine Management INC, η in house εταιρεία του ομίλου, διασφαλίζει ότι η μεταφορά όλων των φορτίων γίνεται με ασφάλεια εγκαίρως και χωρίς απρόοπτα.

    Το 2017 συστάθηκε ο όμιλος Maria Shipmanagement Group. Κάτω από την ομπρέλα του υπάρχουν δύο εταιρείες: η Maria Bulkers, με στόλο τεσσάρων φορτηγών πλοίων τύπου Supramax, και η Maria Tankers, με τέσσερα δε&δεξαμενόπλοια τύπου Aframax.

    Επίσης τον Αύγουστο του 2019 συστάθηκε η  Latsco LNG Marine Management του Ομίλου Λάτση. Η εταιρεία σε πρώτη φάση θα διαχειριστεί τα δύο πρώτα πλοία της LNG τα οποία θα είναι νεότευκτα και θα παραδοθούν το 2021. Θα είναι χωρητικότητας 174.000 κυβικών μέτρων και θα κατασκευαστούν στα κορεατικά ναυπηγεία της Hyundai heavy Industries.

    Η Latsco εισήλθε και στον κλάδο των πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου καθώς σύμφωνα με τα πιστεύω του Πάρη Κασιδόκωστα Λάτση  ο όμιλος αντιμετωπίζει το περιβάλλον με ιδιαίτερη ευαισθησία και ειδικά στη ναυτιλία εστιάζει στη μεταφορά «καθαρών» ενεργειακών προϊόντων. «Πιστεύω», έχει τονίζει ο ίδιος, «ότι είναι χρέος της δικιάς μας γενιάς να προωθήσει την περαιτέρω ανάπτυξη φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων και στο τομέα αυτό η Latsco θα πρωταγωνιστήσει».

    Όμως ο Πάρης Κασιδόκωστας-Λάτσης αποδίδει ιδιαίτερη σημασία και στις καθαρά επενδυτικές κινήσεις (asset play) στη ναυτιλία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου και δεξαμενόπλοιων μεταφοράς αργού. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήθηκε, το 2018, η κοινοπραξία Ivy Shipping LLC, από τον ίδιο και άλλους επενδυτές,  που εστιάζει στον κλάδο των φορτηγών πλοίων, ενώ την ίδια περίοδο δημιουργήθηκε και μία νέα κοινοπραξία στο τομέα των δεξαμενοπλοίων, η οποία έχει στόχο την αγορά των crude tankers.

    Εκτός από τη ναυτιλία, μια άλλη μεγάλη αγάπη του Πάρη Κασιδόκωστα Λάτση  είναι η βιομηχανία της ψυχαγωγίας και της μουσικής. Το 2005 με τον φίλο του Terry Dougas ίδρυσαν το «1821 Media Group», μία εταιρεία παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών. Το όνομά της το εμπνεύσθηκε από την Επανάσταση του 1821, ενώ το  2011 ίδρυσε την μουσική εταιρεία Panik Entertainment Group μαζί με τον Γιώργο Αρσενάκο.

    Το 2014, ο Πάρης Κασιδοκώστας-Λάτσης ανακοίνωσε τη στρατηγική του συνεργασία με την Realize-Viva Group, η οποία αποτελείται από την Realize SA και τις θυγατρικές της Viva Online Services SA και Viva Payment SA.

    Τέλος. το 2015,  εγκαινιάζει το Hercules Film Fund, το οποίο αποσκοπεί στη χρηματοδότηση κινηματογραφικών ταινιών.



    ΣΧΟΛΙΑ