• Ναυτιλία

    Νέα εποχή για τα ναυπηγεία Ελευσίνας – Με αμερικάνικη στήριξη και Onex γυρίζουν σελίδα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Άδωνις Γεωργιάδης – Πάνος Ξενοκώστας (ONEX)


    Αλλαγή σελίδας για τα πολύπαθα ναυπηγεία Ελευσίνας σηματοδοτεί η συμφωνία που επετεύχθη χθες ανάμεσα στους υφιστάμενους μετόχους και τη «συμμαχία» DFC – ONEX.

    Η μεταβίβαση του μετοχικού ελέγχου στην Onex σε ποσοστό μεγαλύτερο του 51% ανοίγει τον δρόμο για την εξυγίανση των ιστορικών ναυπηγείων που ταλανίζονται από σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα.

    Όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Ανάπτυξης, την προτεινόμενη από την ΟΝΕΧ και την Development Financial Corporation (DFC) συμφωνία συγκέντρωσε τη συναίνεση του 53,22% των μετόχων της εταιρείας «Νεώριον» ΑΕ που ελέγχει τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

    Η συμφωνία συζητείται εδώ και περίπου ένα χρόνο, ωστόσο τους τελευταίους μήνες οι διαπραγματεύσεις κορυφώθηκαν μετά και την ενεργό εμπλοκή της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης. Καταλυτική αποδείχθηκε η συμμετοχή της αμερικάνικης κυβέρνησης στο project μέσω του κρατικού οργανισμού χρηματοδοτήσεων DFC. Μάλιστα, ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ σε ομιλία που απεύθυνε πρόσφατα τόνισε πως η αμερικάνικη κυβέρνηση μοιράζεται το όραμα της Onex «καταστήσει την Ελευσίνα το κύριο σημείο υποστήριξης Ελλήνων, Αμερικανών και διεθνών πλοιοκτητών στην Ανατολική Μεσόγειο».

    Υπολογίζεται πως για την εξυγίανση των ναυπηγείων θα απαιτηθούν περίπου 400 εκατ. ευρώ σε βάθος 15ετίας. Η μεταβίβαση του μετοχικού ελέγχου των Ναυπηγείων (>51%) στην ONEX, ήταν βασικό προαπαιτούμενο για να ενεργοποιηθεί η διαδικασία εξυγίανσης, η οποία βασίζεται στις ευεργετικές διατάξεις του άρθρου 106 ΒΔ του Πτωχευτικού Κώδικα, με είσοδο νέου στρατηγικού επενδυτή και γενναία διαγραφή χρεών.

    Οι διαδικασίες και το χρονοδιάγραμμα

    Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, τα επόμενα βήματα στη διαδικασία εξυγίανσης, τα οποία αναλαμβάνει η Onex έχουν ως εξής:

    1. Ξεκινά οικονομικός και τεχνικός έλεγχος (due diligence) που έχει ζητήσει η DFC που εκτιμάται πως θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες
    2. Στη συνέχεια, μετά από διαπραγμάτευση με τους πιστωτές θα εκπονηθεί το σχέδιο εξυγίανσης το οποίο θα προβλέπει διακανονισμό οφειλών και μακροχρόνιες ρυθμίσεις.
    3. Μετέπειτα, το σχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από το πρωτοδικείο αφού υπάρξει σύμφωνη γνώμη των πιστωτών.

    Στο μεταξύ, μετά τη θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων για την εξυγίανση των ναυπηγείων Ελευσίνας, η κυβέρνηση σκοπεύει να καταθέσει άμεσα τροπολογία για την επέκταση της σύμβασης με το Πολεμικό Ναυτικό, για τη ναυπήγηση των δύο πυραυλακάτων. Αυτό είναι και το μοναδικό έργο που γίνεται στα Ναυπηγεία, μέσω του οποίου πληρώνονται και οι περίπου 600 εργαζόμενοι.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις οι οφειλές των Ναυπηγείων Ελευσίνας φθάνουν τα περίπου 230 εκατ. ευρώ με τους μεγαλύτερους πιστωτές να είναι τα ασφαλιστικά Ταμεία, το Δημόσιο, οι εργαζόμενοι και η Alpha Bank στην οποία οφείλονται περίπου 80 εκατ. ευρώ. Μαζί με τις οφειλές προς το Πολεμικό Ναυτικό οι υποχρεώσεις των Ναυπηγείων Ελευσίνας εκτιμάται πως ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ