• Ναυτιλία

    Ναυτικό Μουσείο Θήρας: Ανακαινίστηκε με χορηγία της M/MARITIME και άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό

    • NewsRoom


    Τα εγκαίνια του πλήρως ανακαινισμένου Ναυτικού Μουσείου Θήρας πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023 στη Σαντορίνη, χάρη στην πρωτοβουλία της Προέδρου του Μουσείου, κυρίας Νικολέττας Νομικού και την αδιάκοπη προσπάθεια της ίδιας και της ομάδας της, την οποία με υπερηφάνεια και σεβασμό για τη ναυτική παράδοση υποστήριξε η M/MΑRITIΜΕ.

    Το Ναυτικό Μουσείο Θήρας ιδρύθηκε το 1951, αλλά το 1956 καταστράφηκε πλήρως από το σεισμό.

    Το 1988 η Ντίνα Μανωλέσου Μπιρμπίλη δώρησε το μισοκατεστραμένο πατρικό της προκειμένου να στεγάσει το Μουσείο.

    Το 1992, οι αδελφοί Νικόλαος και Δημήτρης Νομικός χρηματοδοτήσαν την αποκατάσταση του ανωτέρω κτιρίου φροντίζοντας για την επαναλειτουργία του Μουσείου.

    Το 2023, ύστερα από 30 χρόνια ανελλιπούς λειτουργίας, με τη χορηγία της M/ΜΑRITIME, εκσυγχρονίστηκε, ανακαινίστηκε και παρουσιάζει την ιστορία της ναυτιλίας της Σαντορίνης και της ναυτοσύνης των κατοίκων της, με έναν φρέσκο αέρα, στο υπέροχο καπετανόσπιτο, στην Οία της Σαντορίνης.

    Το Ναυτικό Μουσείο Θήρας, λειτουργεί στη Οία της Σαντορίνης, καθημερινά, όλο το χρόνο.

    Περιλαμβάνει μόνιμες συλλογές, εκθέματα από εμπορικά πλοία του νησιού, προσωπικά αντικείμενα αξιωματικών και πληρωμάτων, μεγάλης αξίας βιβλιοθήκη, καθώς και το εμβληματικό περισκόπιο υποβρυχίου κατασκευής 1942, που βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία.

    Στο πλαίσιο των εγκαινίων, η πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Θήρας, κα. Νικολέττα Νομικού, ανέφερε: «Παραδίδουμε σήμερα στο κοινό το Ναυτικό Μουσείο Θήρας, με βαθιά συγκίνηση, ακολουθώντας το όραμα των γονέων μας, με τη γενναιόδωρη προσφορά της M/MARITIME και προσωπικά του Γιάννη Μυτιληναίου.

    Χωρίς την υποστήριξή του, δεν θα είχε γίνει πραγματικότητα αυτή η εκ βάθρων ανακαίνιση. Για εμένα, η διαδικασία της ανακαίνισης ήταν ένα δύσκολο ταξίδι, τεράστια εμπειρία με θετικό, στα μάτια μου, αποτέλεσμα. Ευχαριστώ από καρδιάς τις ομάδες που δούλεψαν για να φτάσουμε το στόχο με επιτυχία».

    Ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ Μάρκος Καφούρος, η Δήμητρα Καλαμάκη, κόρη του εμπνευστή του μουσείου Αντώνη Δακορώνια, η Ελίζα Γερούκη, υπεύθυνη εταιρικής επικοινωνίας της M/Maritime, η πρόεδρος του μουσείου Νικολέτα Νομικού, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Θήρας κ. Νίκος Ζώρζος και ο γγ του υπουργείου Ναυτιλίας Μανώλης Κουτουλάκης

    Ο βουλευτής Κυκλάδων κ. Μάρκος Καφούρος επεσήμανε: «Οι Κυκλάδες και ιδιαίτερα η Σαντορίνη φέρει μια ιστορία ναυτοσύνης πέραν των 4000 ετών. Το Ναυτικό Μουσείο Θήρας επισφραγίζει την ιστορία αυτή με τον καλύτερο τρόπο, διατηρεί αναλλοίωτα στο χρόνο αντικείμενα, προφυλάσσει και περνάει στις επόμενες γενιές και τους επισκέπτες του τόπου μας τη συμπυκνωμένη γνώση που φέρει ο λαός μας για τη ναυτιλία».

    Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η Πρόεδρος κα. Νικολέττα Νομικού με το Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου, ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Μάρκος Καφούρος, ο Γεν. Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλης Κουτουλάκης, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Θήρας κ. Νίκος Ζώρζος, οι Πρόεδροι των Ναυτικών Μουσείων Κρήτης και Αιγαίου, Αρχιπλοίαρχος Εμμανουήλ Πετράκης και κα. Αικατερίνη Χαριτάτου καθώς και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου του νησιού και πολλοί κάτοικοι.

    Την M/MΑRITIME εκπροσώπησε η υπεύθυνη Εταιρικής Επικοινωνίας κα. Ελίζα Γερούκη.

    Διαβάστε ακόμη:

    «ΝΑΥΚΛΗΡΟΣ»: Διαδικτυακή πύλη για τη Nαυτική/Nαυτιλιακή κληρονομιά

    Νέα σύνθεση Δ.Σ. για την Ένωση Μαρινών Ελλάδας

    Συζήτηση για την «Συνθήκη της Λωζάνης» στη Ναυτιλιακή Λέσχη



    ΣΧΟΛΙΑ