• Ναυτιλία

    Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Συμφωνήθηκε το πλαίσιο πληρωμής των εργαζόμενων για τα δεδουλευμένα

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Μετά από ιδιαίτερα δύσκολες διαπραγματεύσεις, όπως τονίζει το Σωματείο Εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, συμφωνήθηκε ένα πλαίσιο μέσα από το οποίο τα ποσά που θα λάβουν οι εργαζόμενοι αυξάνονται σημαντικά και οι εργαζόμενοι θα λάβουν επιπλέον :

    ● Όλοι οι εν ενεργεία εργαζόμενοι, αλλά και οι συνταξιούχοι οποτεδήποτε και αν αποχώρησαν από το 2012 μέχρι σήμερα , το 100% της αποζημίωσής τους.

    ● Τις αποδοχές τους (το 35% ) για όλο το χρονικό διάστημα από την έναρξη της συνεργασίας με το Πολεμικό Ναυτικό (Μάιος 2014) μέχρι τη λήξη της σύμβασης εργασίας τους.

    Για να καταστεί δυνατή η καταβολή των παραπάνω χρηματικών ποσών, όπου απαιτηθεί θα υπάρξουν οι αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις.

    Οι ειδικότερες ρυθμίσεις και οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή αυτού του πλαισίου θα καθοριστούν κατά το στάδιο της διαβούλευσης που θα ξεκινήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες.

    Αυτά συμφωνήθηκαν σε συνάντηση που συμμετείχαν ο πρόεδρος του Σωματείου και ο Δικηγόρος Βασίλης Πήττας, στο Υπουργείο Οικονομικών με τον Γ.Γ. Γραμματέα του Υπουργείου κ. Κουλοχέρη και την Γ.Γ. του Υπουργείου Εργασίας κ. Στρατινάκη, τους Δικηγόρους της Ειδικής Διαχείρισης και Νομικούς Εκπροσώπους του Υπουργού και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

    Κατά τη διαβούλευση αυτή θα υπάρξουν διευκρινίσεις σε όλα τα ζητήματα που θα προκύψουν, και θα συνταχθεί ειδικό πρακτικό στο οποίο θα αποτυπωθούν όλες οι ειδικότερες ρυθμίσεις και συμφωνίες. Από πλευράς των εργαζομένων τέθηκαν και πάλι το θέμα των εργαζομένων στην πρώην διεύθυνση τροχαίου υλικού, καθώς και των εργαζομένων στις βάρδιες κατά την περίοδο της εκ περιτροπής εργασίας, θέματα που θέσαμε στις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις, αλλά δεν επιλύθηκαν. Θα επιδιωχθούν επίσης λύσεις στο θέμα της απασχόλησης την επόμενη ημέρα μετά την καταγγελία των συμβάσεων εργασίας , όπως και άλλα μέτρα κοινωνικής μέριμνας για τους εργαζόμενους.

    Σε κάθε περίπτωση, για τους εργαζόμενους στην πρώην διεύθυνση του τροχαίου υλικού θα γίνει κανονικά η αναγγελία των απαιτήσεών τους προς την Ειδική Διαχείριση, όπως για όλους τους εργαζόμενους της ΕΝΑΕ, στη βάση των δικαστικών αποφάσεων που υπάρχουν.

    Επισημαίνεται ότι έχει γίνει κατάσχεση στα χέρια του δημοσίου ως τρίτου των απαιτήσεων των εργαζομένων μέχρι τον Απρίλιο του 2014. Το θέμα αυτό βρίσκεται στα Δικαστήρια,υπάρχει μια πρώτη θετική απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών. Κατά της απόφασης αυτής το Δημόσιο έχει ασκήσει έφεση, για την οποία δεν έχει προσδιοριστεί δικάσιμος.

    Το Δημόσιο, προκειμένου να προχωρήσει στις όποιες νομοθετικές ρυθμίσεις απαιτηθούν για την υλοποίηση του πλαισίου που αναφέρουμε παραπάνω, θέτει ως προϋπόθεση να ανακληθεί η κατάσχεση . Και αυτό γιατί, αν το Δημόσιο δώσει τώρα τα χρήματα και συνεχιστεί η διαδικασία της κατάσχεσης και λήξει υπέρ των εργαζομένων, θα υποχρεωθεί να ξαναπληρώσει τα ποσά της κατάσχεσης. Δηλαδή θα υποχρεωθεί να πληρώσει δύο φορές. Αυτό, όπως είναι ευνόητο, δεν γίνεται αποδεκτό από το Δημόσιο.

    Ο κάθε εργαζόμενος είναι ελεύθερος να επιλέξει αν θέλει τη συνέχιση της διαδικασίας της κατάσχεσης. Όπως όμως έχει γίνει σαφές, ο εργαζόμενος που θα επιλέξει τη συνέχιση της κατάσχεσης, αποκλείεται από τις ρυθμίσεις που αναφέρονται παραπάνω. Θα περιμένει την δικαστική εξέλιξη της διαδικασίας της κατάσχεσης.

    Το σωματείο εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά “Η Τρίαινα” επισημαίνει με επίσημη ανακοίνωση του:

    “Η παραπάνω συμφωνία νομίζουμε ότι είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τους εργαζόμενους. Με βάση τα οικονομικά δεδομένα που υπάρχουν έχουμε πετύχει το καλύτερο δυνατόν. Και αυτό το αποτέλεσμα δεν ήρθε από μόνο του. Όλοι βιώσαμε την πίκρα και την απογοήτευση όταν πέρυσι το Ναυπηγείο πουλήθηκε για μόλις 25 εκατομμύρια και θα έπρεπε με βάση τους νόμους που ισχύουν, με μόνον αυτό το ποσό να πληρωθούν οι εργαζόμενοι αλλά και οι άλλοι πιστωτές της εταιρείας. Ουσιαστικά δεν παίρναμε τίποτε. Με το συνεχή αγώνα και τις προσπάθειες τόσο σε συνδικαλιστικό όσο και σε νομικό επίπεδο, φτάσαμε στο σημερινό αποτέλεσμα. Ο αγώνας αυτός συνεχίζεται και στα δύο επίπεδα. Συνδικαλιστικό και νομικό. Στο στάδιο της διαβούλευσης θα διεκδικήσουμε και θα πιέσουμε για την επίλυση και όλων των άλλων θεμάτων που έχουμε θέσει. Η διαδικασία αυτή θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Έχουμε όμως διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά προσπαθούμε μέσα από το διάλογο να προωθήσουμε τα αιτήματά μας, γνωρίζουμε όμως πολύ καλά – και το έχουμε αποδείξει- και όλες τις μορφές αγώνα…Θα σας ενημερώνουμε με συνεχείς ανακοινώσεις μας για κάθε εξέλιξη. Και δεν θα καταλήξουμε σε τελικές αποφάσεις παρά μόνο με τη δική σας απόφαση, που θα παρθεί μέσα από τη Γενική μας Συνέλευση”.



    ΣΧΟΛΙΑ